Vs:Tekijänoikeudet

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 24.6.2009 at 18.52
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Omasta mielestäni kaikista suurin ongelma olisi saada kaikki hyväksymään tuommoinen 10…20 eur haarukkaan menevä rekisteröintimaksu. Artistien mielipiteestä en tiedä, mutta nykyiset tekijänoikeusmonopolit taatusti ”artien puolesta” sen tyrmäisi, koska heidän monopolinsa murtuisi. Joku nipottaisi nimellisestä rekisteröintimaksusta pikkuartistin ahdistelusta vaikka nykyisellään heidän täytyy solmia riistosopimukset levy-yhtiöiden kanssa ja saavat julkisten esitysten rahat vain Gramexin kautta (jos Gramex haluaa niitä rahoja edes antaa, sillä tykkäävät rahoittaa vain radiomusiikkia).

Samaan aikaan, kun toinen puoli sanoo siis että 10 euroa on liian paljon, toinen puoli taatusti sanoo, että 20 euroakin olisi liian vähän. Vrt. patentit maksaa monia tuhansia euroja luoda ja upkeepata. Niissä on toki sitä byrokratiaa ja asiantuntijareview’tä. Mutta reviewless rekisteröinnistäkin joutuu Suomessa tyypillisesti maksamaan aika paljon, vrt. elokuvatarkastamo. Jos teet elokuvan, maksat minuuttikorvaukselta elokuvan läpikäynnistä saadaksesi teokselle säälillisen ikäluokituksen. Tai ilmoitat sen K18:ksi, jolloin sitä ei tarkisteta. PELKKÄ ilmoitus maksaa 800 euroa!

Eli 10…20 eur on todella halpa siihen verrattuna. Joku valittaa, että se tappaa amatöörimusiikin, mutta ei se todellakaan tapa. Jos et halua hyötyä teoksesta kaupallisesti, et rekisteröi sitä. Simple as that. Tuo elokuvatarkastus on paljon pahempi asia. Jopa non-profit harraste-elokuvat täytyy ikäluokittaa, eli vähintään ilmoittaa K18:ksi (halvempaa, vaikka kyseessä olisikin kaiken ikäisille sopiva). Aika kohtuutonta 800 euroa epäkaupallisesta elokuvasta, jos esim. kaupalliseen käyttöön rekisteröinti olisi 10…20 eur oman ehdotukseni mukaisesti.

Mutta kummasti nämä ”artisteiksi” esiintyvät kriitikot eivät hyökkää status quon ja vallassa olevien (hallitus tai heidän oma ”edunvalvojansa”) kimppuun vaan sen sijaan syyttävät piraatteja heidän leivän viemisestä. Itse sanon, että ei ole leipää vietäväksi, jos artistilla ei ole lupaa itseänsä ilmaista. Ylipitkät tekijänoikeudet aiheuttavat juuri sen.

Itse haluaisin kuulla trance/ambient remixejä Sibeliuksen tuotannosta. Tällä hetkellä tekijänoikeuslainsäädäntöä kieltää moisten remixien levittelyn ilman royalteja edesmenneen säveltäjän perikunnalle. Kunpa vaan olisinkin sukua, ei tarvitsisi ikinä tehdä töitä elääkseen. Mutta onpahan hyvä, että edesmennyt säveltäjämme ei ainakaan näe nälkää… :p