Vs:Tekijänoikeudet ”patenteiksi” -idea

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tekijänoikeudet ”patenteiksi” -idea Vs:Tekijänoikeudet ”patenteiksi” -idea

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 19.6.2009 at 19.20
Profiilikuva käyttäjästä whiic

”Eli siis artisti joutuisi pulittamaan rahaa aina teoksen luomisen päälle, jotta saisi pitää oikeuden omaan teokseensa seuraavat 10 vuotta?”

Vääristelyä. Oikeus omaan tuotokseen olisi muutoinkin. YKSINoikeus vain rekisteröitäessä.

”Entä, jos haluaisi ostaa jatkoaikaa? Olisiko mahdollista?”

Jotta mediayhtiöt ostelisi jatkoaikoja parhaimmille sijoituksilleen seuraavat 250 vuotta ja jotta mistään entuudestaan luodusta ei saisi tehdä remixiä?

”Ja sitten ihan pakko kysyä, että perustettaisiinko vastaava rekisteri kuvataiteilijoillekin?”

Se on sitten oma asiansa. Kun joka tapauksessa täytyisi perustaa eri tietokannat tekijänoikeutettavan materiaalin luonteen mukaan, ei täytyisi kaiken uudistustua samalla aikaa.

Musiikin suhteen tämä rekisteröinti olisi kaikista tärkein, mielestäni. Musiikkia esitetään eniten julkisesti, musiikkia remixataan eniten, jne., joten vaikka muillekin kopio-oikeuksille haluttaisiin rekisteri, olisi mielekästä aloittaa se silti äänitteistä.

”Tämä aloite tuntuisi lisäksi vievän asiaa juuri sinne väärälle suunnalle, pois Piraattipuolueen hakemasta ilmaisesta tiedon liikkuvuudesta, nimenomaa lisäämään maksuliikennettä.”

Maksuliikenne kyllä kasvaisi, jos artistit lähtisivät nykyisten monopolia nauttivien kattojärjestöjensä alta ja myisivät esitysoikeutensa itse tai valtuuttaisivat niitä ei-monopoliedunvalvojille. Kilpailu kuitenkin vapautuisi.

On totta, että esittämäni ehdotus mahdollistaisi kopio-oikeiden haltijan estävän teoksen julkinen esittäminen, ja tekijän ollessa tavoittamattomissa julkinen esitys ei onnistuisi (ellei tekijällä ole nimettyä edunvalvojaa). Tämä rajoittaisi jonkin verran esityksiä, mutta jos suoja-aika lyhennettäisiin 10 vuoteen, ongelma ei ole kovin suurin. Toiseksi, jos teos täytyy rekisteröidä, tekijänoikeuksia ei syntyisi kaikesta sellaisesta, jonka tekijä haluaa olevan vapaata. Esimerkiksi voi ottaa jotkut vanhat multitrack-musiikit (.s3m, .it, .mod, jne) joiden tekijät eivät ole sisällyttäneet yhteystietoja jakamiensa musiikkikappaleiden metadataan. Nämäkin ovat nykylain mukaan tekijänoikeussuojaa nauttivia vaikka ne ovatkin tehty muussa kuin ansaintatarkoituksessa ja laitettu nettiin leviämään. Julkisesti niitä ei voi esittää eikä periaatteessa edes jakaa toisten kanssa vaikka se ilmeisesti onkin tämänkaltaisen musiikin tekijän ajatusmaailman mukaista, että se musiikki olisi kaikkien kuultavilla.

”Tietenkin jonkinlainen teosrekisteri voisi olla hyödyllinen juuri plagiointi- yms. tapausten selvittelyyn, mutta katsoisiko ykstittäinen kuluttaja oikeasti sieltä, kelle teos kuuluu ja miten voi maksaa sen käytöstä? Tuskin, kunhan lataisi.”

Kuten kuuluu PP:n agendaan, yksityinen nettilataus epäkaupalliseen käyttöön tulisi laillistaa, eli tuo oli olkiukko.

Kaupalliselle remixaajalle se kuitenkin helpottaisi teoksen kopio-oikeuden löytämistä.