Vs:Tekijänoikeudet ”patenteiksi” -idea

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tekijänoikeudet ”patenteiksi” -idea Vs:Tekijänoikeudet ”patenteiksi” -idea

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 22.6.2009 at 11.44
Profiilikuva käyttäjästä whiic

”Heh… varmistettua levytilaa tarvittaisiin PALJON, mutta idea kuulostaa hyvältä.”

Ehdotus lähtikin siitä, että kiintolevykapasiteetti on pirun halpaa. Erityisesti consumer-luokan levyt, joita moni yritys karsastaa. Suuret pelurit (mm. Google) kuitenkin ymmärtää, että puolet halvempi consumer-SATA on käytännössä yhtä luotettava kuin enterprise-SATA, sillä molemmat ovat samalta valmistuslinjalta tulleet. SCSI/SAS voi oikeasti ollakin hieman luotettavampi, mutta ei siinä suhteessa etteikö consumer-SATA-levyistä saisi tehtyä puolen tusinaa mirroria sillä hinnalla mitä yksi, varmentamaton SCSI/SAS-levy maksaa. Eli jos tämän tahtoo tehdä kustannuttehokkaasti, suunnitellaan toimivat järjestelmä joka sietää consumer-luokan korkeamman kuolontahdin, eikä lähdetä maksimoimaan yksittäisten levyjen ja muun hardwaren luotettavuutta.

”Jos tuo suoja-aika lähtisi sillä kympillä per biisi kymmenestä vuodesta ja oikein kovasti jatkoja haluttaisiin, niin mikä estäisi suoja-aikaa pidentämästä (vain) vuoden kerrallaan. Ensimmäinen uudistusvuosi 10 euroa, seuraavat vuosimaksut aina dekadilla isommat 15 vuoden maksimiin asti. Se viimeinen 15. vuoden uudistus maksaisi siten 100.000 euroa, joten myyvimpienkään kappaleiden oikeuksia tuskin kovin usein loppuun asti uudistettaisiin.”

Ei lainkaan paha. Alle 10 euron tilityksiä ei paljoa kannattaisi periä, koska pankki vetää suurimman osan välistä (joskin tuossa järjestelmässä olisi hyvä olla mahdollisuus maksaa useamman kappaleen rekisteröinti/upkeep yhtäaikaisesti vaikka 10 euron laskusta pankin osuus onkin ”vain” noin 5%), joten tuo ensimmäisen lisäeuron hinnoittelu yhtä korkealle kuin 10 ensimmäistä vuotta yhteensä, ei ole huono ajatus. Sitä 11. vuotta ei kuitenkaan suojattaisi ellei 10 edeltävän vuoden aikana ole esiintynyt näyttöä siitä, että kappale on suojaamisen väärti.

Ja exponentiaalisesti kasvava upkeep-maksu on sekin hyvä. Joku voi tietenkin purnata sitä, että rahalla saa ostaa kaiken, mutta jos levy-yhtiöt maksaisivat tähtitieteellisiä summia säilyttääkseen yksinoikeudet enemmän kuin vain vuoden tai pari yli perusajan, nämä levy-yhtiöt pystyisivät rahoittamaan rekisterin ja varmistaisivat, että indeksikorotuksillekaan ei olisi tarpeita (tosin nettikaistan ja kovokapasiteetin hinnan laskun luulisi jo varmistavan se, että ylöspäin ei pitäisi olla tarvetta).

”Vaan milläs on mahdollista artistin tietää josko ”liian samankaltainen” biisi on jo suojattu?”

Nii’in. Tuohon kun tietäisi vastauksen, saisi varmaan lahjaksi professorin tittelin siltä istumalta. Fakta on, että nykyjärjestelmäkään ei tuohon osaa vastata. Paras ohjenuora on se, että ideaa ei voi kopiosuojata – ainoastaan ideaa soveltavan ilmaisutavan. Ts. plagiaatitkaan eivät (ehkä törkeimpiä tapaksia lukuunottamatta) ole tekijänoikeusrikkomuksia vaan lähinnä samaa ideaa kierrättäviä tekeleitä, tribuuttitöitä, parodioita, tai mikä ikinä lienee motiivi ollut.

Sanoisin, että tietämättään ei tyypillisesti tule tehneensä kopiota toisesta kappaleesta… että vahingossa vaan sattuisi sanoittamaan koko kappaleen samanlaiseksi ja että melodiakin olisi sama vaikka ei koskaan ole kuullut sitä toista kappaletta. Näin siis sanoisin, että samanlaisen kappaleen tekijä kyllä taatusti tietää itse lainaavansa piirteitä toisesta kappaleesta, ja vaikka ei voi tietää onko kyseessä kopiosuojan loukkaus, hänen tulisi tiedostaa sen riski. Ongelmana on se, että kopioivan artistin lisäksi kukaan muu ei tiedä kopioinnin tapahtumisesta kuin sattuman kautta.

Mutta tosiaan: ideaa ei voi patentoida, ideaa ei voi kopiosuojata. Eli rakkauslauluja tulee olemaan aina miljoonittain ja kukaan ei voi sitä omia. Rockia tulee olemaan aina miljoonittain ja kukaan ei voi sitä omia.

Laki täytyy muuttaa sellaiseksi, että mielivaltaista yksittäisen riffin omimista ei pääse tapahtumaan, koska elinikä + 70 vuotta on niin pitkä aika, että JOKA IKINEN riffi on jo jonkun toisen keksimä.

”Entäs millä pitää moisen rekisterin talouspuoli nollassa, eli tappiollisuuden ja voitollisuuden estäisi?”

Mielestäni tuo rekisterin budjetti voitaisiin tasata nollaan (kumpaan hyvänsä suuntaan) valtion budjetista. Rekistereitä tulisi selkeyden vuoksi olla vain yksi, ja monopolit kuuluvat mielestäni valtiolle eikä niitä tule luovuttaa omaa etua tavoitteleviksi yrityksiksi.