Vs:Tekijänoikeussuojan porrastus

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tekijänoikeussuojan porrastus Vs:Tekijänoikeussuojan porrastus

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 26.9.2009 at 21.21
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Teosarkista on kovin kiehtova idea ja mikäli sen pystyisi tämän ketjun porrasmalli-ideaan integroimaan, suuri osa välikäsistä, byrokratiasta ja turhasta hankaluudesta jäisi pois. Teosarkiston tarjoaminen olisi nykypäivää.

Tartun nyt vielä noihin muutamiin ongelmakohtiin:
Quote:Ongelma tässä pakkolisenssissä, kuten muissakin vastaavissa, on se että entä jos tekijää ei löydy (orpojen teosten ongelma)?

Ei ongelmaa. Jos tekijä ei ole ilmoittautunut teosarkistoon, eikä tekijänoikeusjärjestö sitä hänen puolestaan ole tehnyt (mikäli moinen oikeus olisi), teos olisi viiden vuoden kuluttua vapaassa käytössä. Korvauksen saantioikeus perustuisi teosarkistoon kuulumiseen.

Quote:Ja miten rahat menevät niille, jotka eivät halua kuulua tekijänoikeusjärjestöön?

Teosarkistohan ratkaisisi tämänkin, siksi sen ajatuksesta paljon pidänkin.

Quote:Millä perusteella rahat jaetaan?

Sama vastaus kuin aiemmassa. Suoraan käytön mukaan.

Quote:Paljonko järjestö vetää välistä?

Teosarkisto ei ottaisi mitään, sen toiminta tulisi olla valtion tukemaa.

Quote:Entä ulkomaalaiset tekijät?

Kaupallinen hyödyntäminen ulkomaisten tuotosten kohdalla ei ole aivan niin ongelmatonta. Teosarkisto ja tekijänoikeusjärjestöt olisivat oikeastaan ainoat jotka tarjoaisivat realistisen vaihtoehdon, miten hoitaa maksut ulkomaille. Teosarkistoon kuitenkin Suomeen tuotavan teoksen maahantuoja tai teoksen tekijöitä edustava järjestö voisi tiedot ilmoittaa. Suurin ongelma ehkä onkin sellaisten teosten tilanne, joita ei ole maahantuotu aiemmin ja niillä ei siten ole juuri mahdollisuutta olla teosarkistossa. Mikäli niiden käyttö olisi viiden vuoden jälkeen vapaata, se saattaisi siirtää liikaa kotimaisiin teoksiin panostusta ulkomaisiin. Mikäli niitä taas koskisi esim. 20 vuoden täysi suoja, ei monia hyödyllisiä teoksia olisi mahdollista jakaa, uudelleenkäyttää tai muutoin hyödyntää. Tällaisessa tapauksessa ehkäpä realistisin toimintatapa olisi se, että tuo teosta Suomessa kaupallisesti hyödyntävä olisi velvollinen ottamaan tekijään yhteyden, pyytämään maksutiedot ja välittämään ne teosarkistoon.
jota ei ole Suomeen tuotu tai