Vs:Tekijänoikeussuojan porrastus

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tekijänoikeussuojan porrastus Vs:Tekijänoikeussuojan porrastus

Julkaisija Vastaukset
Spif # Posted on 26.9.2009 at 22.28
Profiilikuva käyttäjästä Spif

Scoffa kirjoitti:
Quote:Tekijänoikeuslaki tulisi muuttaa yksityisen kopioinnin sallivaksi ja johdannaisteosten tekemisen sekä epäkaupallisen käytön sallivaksi.
Minkälaista käyttöä on epäkaupallinen käyttö, joka ei ole yksityistä kopiointia eikä johdannaisteosten tekemistä? Mielestäni epäkaupallinen-sana on liian laaja ja sen voisi ottaa kokonaan pois. Yksityisen kopioinnin salliminen antaa mielestäni kuluttajille riittävät mahdollisuudet kulttuurin kuluttamiseen ja johdannaisteosten salliminen antaa mahdollisuuden luoda uutta kulttuuria. Muuta käyttöä ei kai tarvitse sallia?

Kopiointiin liittyy oleellisena osana myös lähde josta kopio tehdään. Lähde voi olla kaupasta itse ostettu tuote josta tehdään varmuuskopio tai se voi olla jonkun muun yksityisen henkilön ostama tuote. Käsittääkseni monissa maissa on ollut lakeja jotka sallivat yksityisen kopioinnin mutta ei kuitenkaan salli jakamista. Tämä on johtanut sellaisiin tulkintoihin että esimerkiksi internetistä saa ladata tekijänoikeuden alaista materiaalia, mutta sitä ei saa jakaa. Nämä ovat kuitenkin käytännössä toisensa poissulkevia asioita koska ilman lähdettä ei voi kopioida. Mielestäni kannattaisi siis erikseen mainita myös yksityinen jakaminen.

Scoffa kirjoitti:
Quote:Tekijänoikeussuojan tulisi olla yksinoikeudella oikeuttavaan levitykseen ensimmäiset viisi vuotta teoksen julkaisemishetkestä. Verrattavissa nykytilanteeseen, mutta sallien yksityisen epäkaupallisen kopioinnin.
Ja sama ongelma tässä eli yksityistä kopiointia ei voi harrastaa jos tekijänoikeuden haltijalla on yksinoikeus levitykseen. Myös yksityinen levitys eli jakaminen pitää sallia mikäli sallitaan yksityinen kopiointi.