Vs:Tekijänoikeussuojan porrastus

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tekijänoikeussuojan porrastus Vs:Tekijänoikeussuojan porrastus

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 26.9.2009 at 21.06
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Kommentoin tähän saman mitä kommentoin blogiin ja vähän lisää.

Yksi vaihtoehto saattaisi tietysti olla se, että joillekin aloille olisi hieman pitempi suoja-aika (esim. 15 tai jopa 20 vuotta), toki se rajoittaa teoksen kaupallista käyttöä enemmän kuin tämä ”pakkolisenssi”/porrastus, miksi sitä haluaa kutsua. Ongelma tässä pakkolisenssissä, kuten muissakin vastaavissa, on se että entä jos tekijää ei löydy (orpojen teosten ongelma)? Ja miten rahat menevät niille, jotka eivät halua kuulua tekijänoikeusjärjestöön? Millä perusteella rahat jaetaan? Paljonko järjestö vetää välistä? Entä ulkomaalaiset tekijät?

Nämä ongelmat kyllä säilyisivät Piraattipuolueen nykyisessäkin mallissa, sillä 5-10 vuoden kaupallisen suoja-ajan aikana käyttökorvauksia on jollain tavalla pakko maksaa kaupallisesta käytöstä. Ongelmat pysyvät kuitenkin pieninä, kun suoja-aika on lyhyt. Tuo pitkä lisensointi lisäisi näitä ongelmia, vaikka toki olisi parempi kuin nykyjärjestelmä.

Maksujen kerääjänä tekijänoikeusjärjestön sijaan ehdottaisin jotakin valtiollista tahoa. Piraattien kesken keskusteluissa on pyörinyt ajatus yhteiskunnan ylläpitämästä “teospankista”, josta kukin voisi ladata teoksen käytettäväksi ja jonka kautta voisi maksaa kaupallisen käytön korvaukset suoraan tekijälle niin, ettei mikään järjestö tai muu taho vetäisi välistä mitään (teospankki kustannettaisiin verovaroista). Tämä tulee melko lähelle Ruotsin vasemmistopuolueen esittämää ajatusta kirjastoista tiedostonjakokeskuksina (http://piraattiliitto.org/uutiset/2009/09/ruotsin-vasemmistopuolue-kirjastot-musiikin-ja-elokuvien-tiedostonjakokeskuksiksi).

Itse suhtaudun alkuperäiseen ehdotukseen kriittisesti, koska se näyttäisi jättävän ennalleen suuren määrän byrokratiaa eikä ratkaisisi sitä, miten korvaukset voidaan jakaa oikeasti oikeudenmukaisesti.

Teospankki/teosarkisto-idea olisi suunnilleen seuraava:
– Olisi yhteiskunnan ylläpitämä ”teosarkisto”, johon kukin voisi ilmoittaa teoksensa. Teoksesta säilytettäisiin digitaalista tallennetta ja siihen olisi ilmainen pääsy verkossa. Kaikki teoksen epäkaupallinen hyödyntäminen olisi sallittua (Piraattipuolueen malli).
– Teosta saisi käyttää kaupallisen suoja-ajan puitteissa (Piraattipuolueen malli) tai Scoffan selostaman lisenssiajan puitteissa kaupallisiin tarkoituksiin, jos maksaisi etukäteen ”teosarkiston” kautta maksun, joka menisi suoraan tekijälle/tekijöille ilman välikäsiä.
– Maksu olisi porrastettu esim. käyttötarkoituksen (pienimuotoinen kaupallinen käyttö, osittainen lainaus, radiosoitto, levymyynti, elokuvateatterilevitys) ja käytön laajuuden mukaan.
– Suoja-ajan päätyttyä teos tulisi vapaaseen kaupalliseenkin käyttöön.
– Jos tekijä ei ole ilmoittanut teosta ”teosarkistoon”, sitä ei saa käyttää suoja-ajan voimassaollessa kaupallisesti sopimatta käytöstä erikseen tekijän kanssa.
– Teosarkisto-mallissa tekijänoikeusjärjestöillä ei olisi roolia maksujen kerääjänä.