Vs:Tekijänoik.järj. vaativat puhelimiin hyvitysmaksua

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Tekijänoik.järj. vaativat puhelimiin hyvitysmaksua Vs:Tekijänoik.järj. vaativat puhelimiin hyvitysmaksua

Julkaisija Vastaukset
unknown # Posted on 2.7.2009 at 16.05
Profiilikuva käyttäjästä unknown

Ehdotus on luettavissa täällä. Piraattipuolueen tulisi osoittaa aktiivisuutta tämän asian kohdalla ja laatia vastine Opetusministeriölle aiheesta. Puolue osoittaisi olevansa poliittisesti aktiivinen ja ajassa elävä sekä reagointikykyinen jos vastine saa edes saman verran mediahuomiota kuin tämä Gramex-Tuotos-Kopiosto-Teosto-ehdotus.

Esityksestä löytyy reippaasti epäloogisuuksia ja puhtaita vedätyksiä. He esimerkiksi sivulla kolme tuoteavat: ”Tekijänoikeuslain soveltamisen tulee olla teknologianeutraalia.” [viittaavat lain hyvitysmaksuihin]. Lakiahan ei ole tehty teknologioita varten, vaan ihmisiä varten. Eikö siis lain kuuluisi olla reilu niin tekijää kuin kuluttajaakin kohtaan? Aiheesta on kerrottu hyvin Afterdawnissa.

Esityksessä todetaan USB-muistien kohdalla seuraavaa:

Quote:Tutkimusten mukaan USB-muisteille tallennetaan merkittäviä määriä suojattuja teoksia. Noin kahdella miljoonalla suomalaisella (joka toisella 15 – 79-vuotiaista) on käytössään yksi tai useampia USB-muisteja (keskiarvo 2,6). Noin 850 000 heistä (41 % käyttäjistä) on tallentanut USB-muistille musiikkia tai videotiedostoja. (Taloustutkimus 10/2008, n=1015, edustava otos 15 – 79-vuotiaista suomalaisista)

Esitys ei sano mitään siitä, että suuriko osa USB-muisteille tallennetuista musiikki- tai videotiedostoista olisi ladattu laittomasti verkosta niin, ettei tekijä ole saanut asianmukaista korvausta. Voisii hyvin olla, että tutkimukseen vastaajat nuoret ovat tallentaneet esimerkiksi Creative Commons -lisensoitua musiikkia USB-muistilleen tai vaihtoehtoisesti musiikki on ostettu ja tallennettu muistille. Jälkimmäisessä tapauksessa tekijälle on jo maksettu sisällöstä asianmukainen korvaus eikä lisäansioille ole perusteita.

Quote:Hyvitysmaksu on oikeudenmukaista jakaa osin tallentavalle puhelimelle ja osin siinä käytetylle muistikortille. Matkapuhelimissa käytetyt muistikortit (microSD, microSDHC, MemoryStickMicro) eroavat esimerkiksi kameroiden muistikorteista, koska puhelimiin tarkoitetut kortit ovat erimallisia eli fyysiseltä kooltaan pienempiä.
??? Onko fyysisellä koolla jotakin merkitystä mihinkään suuntaan? Korttien mitoillako niitä maksuja peritäänkin?