Vs:Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin? Vs:Toivottavasti PP haluaa äänestykset internetiin?

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 1.12.2009 at 21.21
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Minä en ymmärrä alkuunkaan mikä idea on sähköisessä äänestyskoneessa, joka ei tarjoa kotoa suoritettavan Internet-äänestyksen etua, mutta tuo kyllä sen haitat.

Internet-äänestyksissä olisi bugittominakin (vaikka sellaisiksi niitä ei saataisikaan) perustavanlaatuisia ongelmia, joista ei vaan pääse eroon, mm. av(i)opuolison painostusriski. Tätä voisi tietenkin minimoida sillä, että netissä annettua ääntä voisi muuttaa määräaikaan asti, ja vielä määräajan jälkeenkin kodin ulkopuolella, olosuhteissa, joissa painostusta ei voisi tapahtua. Tämä toki vesittäisi Internet-äänestyksen yksinkertaisuuden nykyiseen verrattuna, kun tarvittaisiin kaksi rinnakkaista järjestelmää.

Samaten, jotta voidaan varmistaa että yksikään ääni ei taatusti huku, mutta että kukaan ei voi myöskään äänestää kahta kertaa, ja että tulos on uusintatarkastettava, tieto kuka äänesti ketä (lue: vaalisalaisuus) on uhattuna, mikäli joku ihminen tunkee järjestelmään tai vuotaa tietokannan pihalle. Ehkä uusintatarkastettavuudesta pitäisi luopua ja suorittaa uusintaäänestyksiä, jos äänenlaskujärjestelmästä löytyy bugi äänestyksen jälkeen? Tietoa kuka äänesti ketä ei säilytettäisi logeissa yhtään tarpeellista pidempää ja tietokannan vuoto ei johtaisi koko Suomen poliittisten kantojen julkisuuteen pääsyyn? Tosin tällöin oman äänensä vaihtaminen painostustapauksessa olisi mahdotonta.

On kuitenkin melko kaksinaamaista ehdottaa yhdistyksille vapautta toteuttaa päätäntävaltaisia Internet-äänestyksiä ja etäosallistumista vuosikokouksiin samalla, kun ottaa absoluuttisen kannan julkisen sektorin äänestyksiin. Joissakin yhdistyksissä oikeasti pyörii poskettomia rahasummia ja hyvin arvokasta päätäntävaltaa, joten potentiaalinen vahinko/rikoshyöty vuosikokouksen äänestystuloksen sabotoinnista voi olla aikasen suuri.

Onko tästä muodostumassa semmoinen asia, jossa PP hyppii kannatamme ja emme-kannata välillä?