Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Julkaisija Vastaukset
Thanuir # Posted on 22.8.2009 at 11.05
Profiilikuva käyttäjästä Thanuir

Tulkitsin siinä tapauksessa asenteesi väärin, mitä pyydän anteeksi. Lisäksi minua ei ole syytä pitää Piraattipuolueen virallisena äänitorvena; jäsen kyllä olen, mutta en muuta.

Itse taidan olla yksi niistä hulluista radikaaleista, joka haluaisi tekijänoikeuksien täydellistä poistamista, eli siis myös kaupallisen käytön sallimista. Annan muiden argumentoida erityisesti sen puolesta, miksi vain ei-kaupallinen käyttö tulisi sallia. Näin mututuntumalta tosin epäilisin, että jos jokin argumentti tukee kaiken kopioimisen sallimista, tukee se myös ei-kaupallisen kopioinnin sallimista.

Tai no. Ehkä voin esittää yhden skenaarion, jonka mukaan ei-kaupallinen kopiointi tulisi sallia.

Oletetaan, että on rikos, johon merkittävä osa, kenties jopa enemmistö, kansalaisista syyllistyy. Nyt valtakoneisto voi halutessaan laittaa syytteet kyseisten ihmisten päälle, tehden heidän elämästään erityisen ikävää. Kenties heiltä voisi takavarikoida tietokoneet tai heidät voisi heittää putkaan. Täten valtakoneisto voisi hankaloittaa erinäisiä epämiellyttäviä toimia, kuten internet-sensuurin vastustamista (vrt. Nikki), mielenosoituksia, yhdistystoimintaa, ja niin edespäin. Laittaa vain ikävyyksiä harrastavat syytteeseen laittomasta nettilevityksestä, niin eiköhän aktivismi muutu epämiellyttävämmäksi puuhaksi.

Minua kiinnostaisi kuulla, miksi ei-kaupallista kopiointia ei pitäisi laillistaa. Haluatko jakaa oman kantasi? Anarkia vaikuttaa liian voimakkaalta käsitteeltä.

Vapauksien suhteen voit olla oikeassa; pidän mielessä, kun seuraavaksi törmään käsitteisiin. Erottelu sen välillä, mitä tekijä saa itse tehdä, ja sen välillä, mitä hän voi kieltää muita tekemästä, lienee silti mielekäs?

Yhteisön edusta: Tarkoitin yhteisön edulla sitä, että se hyödyttää suurinta osaa yksilöistä, joista kyseinen yhteiskunta muodostuu. Rankkaan utilitarismiin kaatumatta voin sanoa, että jos suurin osa yksilöistä hyötyy ja muutama saattaa kärsiä (järkeviä taloudellisia tappioita), niin muutos on positiivinen. Näin näen ei-kaupallisen kopioinnin ja levityksen sallimisen: Ihmiset saavat laajan ja tehokkaan kirjaston käyttöönsä, tieto leviää tehokkaammin ja useammalle, paine poliisivaltion rakentamiseen vähenee. Hintana on, että julkaisutoiminta kärsii ja että jotkin sisällöntuottajat saattavat kärsiä taloudellisia tappioita.