Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Julkaisija Vastaukset
jhol # Posted on 24.8.2009 at 5.25
Profiilikuva käyttäjästä jhol

Myönnän auliisti etten minäkään pysty tekemään aukottomia perusteluita mielipiteilleni, mutta siksipä kutsunkin niitä mielipiteikseni. Lisäksi pidätän oikeuden vaihtaa niitä :-)

Minusta moraali ja etiikka ovat yksi peruste puuttua lakiteitse, toinen on toiminnan haitallisuus. Ilmeisesti pettämistä ei pidetä niin epämoraalisena ja haitallisena että se pitäisi kriminalisoida. Minulla ei ole tähän kantaa.

Minusta kuitenkin teoksen tekijällä tulee olla lyhyt respektioikeus – ja sitä myötä mahdollisuus estää teoksen käyttö (nykyään taideteosta ei saa laittaa näytteille jos taiteilija ei sitä k.o. näyttelyyn halua). Tämä johtaa mielestäni siihen, että musiikin tekijällä on oltava oikeus estää musiikin jakaminen vertaisverkossa. Mutta ei 50 vuotta eikä etenkään 95 vuotta. Esim. Salingerin perikunta sai estettyä ”jatko-osan” Sieppari ruispellossa kirjalle – täysin älytön päätös.

Epämääräisiä perusteluita: olisi hyvin ikävää jos minä teen levyn tai pelin ja viikon päästä Sony BMG kopioi sen ja pistää myyntiin maailmanlaajuisesti. Ei minulla olisi mitään mahdollisuutta kilpailla hinnalla eikä mitenkään muutenkaan.

Toisaalta olisi hyvin ikävää jos epäkaupallinen toiminta on oleellisesti ”helpompaa” tai ”vapaampaa” kuin kaupallinen – me emme elä kommunismissa (tarkoitan kommunismilla sitä utopiaa) enkä sitä haluaisi (en usko että mikään utopia toimii). Yrittäjyys on tehty Suomessa muutenkin hankalaksi.

Minusta myös musiikin ja tietokonepelien tekijöillä on oikeus myyntituloihin tuotteistaan. Vaikka käytännössä kopiointia ei voida täysin estää, niin silti periaatteessa näin. Vaikka on muitakin tapoja tehdä rahaa niin se ei muuta näkemystäni.

Muuten, en ole warettanut yhtäkään musiikkiteosta (enkä elokuvia tai tietokoneohjelmia). Homman laillistamisen jälkeen? Mikäs siinä koska yleisesti katsotaan että se on OK. Antaisinko artistille suoraan rahaa? Täsmälleen yhtä paljon kuin nykyään warettavat antavat.

Mielestäni siis paras ratkaisu olisi suoja-aikojen lyhentäminen. Lisäksi tietenkin kasettimaksu pitäisi lopettaa ja määritellä miksaukset uusiksi teoksiksi. Patenttilaki pitäisi pistää uusiksi. Ja varmaan useita muita muutoksia jotka nyt unohdan.