Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Julkaisija Vastaukset
JoonasD6 # Posted on 24.8.2009 at 10.04
Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

Quote:jhol kirjoitti:Minusta kuitenkin teoksen tekijällä tulee olla lyhyt respektioikeus – ja sitä myötä mahdollisuus estää teoksen käyttö (nykyään taideteosta ei saa laittaa näytteille jos taiteilija ei sitä k.o. näyttelyyn halua). Tämä johtaa mielestäni siihen, että musiikin tekijällä on oltava oikeus estää musiikin jakaminen vertaisverkossa.

Respektio-oikeus viittaa juuri teoksen muuntelemiseen, ei levitykseen tai julkaisuun. Omasta mielestäni nämä uudelleenkäyttöongelmat tulisi hoitaa jonkinlaisella Creative Commonsin tyyppisellä lisenssillä.

Quote:Mutta ei 50 vuotta eikä etenkään 95 vuotta. Esim. Salingerin perikunta sai estettyä ”jatko-osan” Sieppari ruispellossa kirjalle – täysin älytön päätös.

Itse pyrkisin ainakin näin alkuun poistamaan kaiken kuoleman jälkeisen. Ei ainakaan alkuperäinen tekijän hyödy myynnistä sen jälkeen mitään…

Quote:Epämääräisiä perusteluita: olisi hyvin ikävää jos minä teen levyn tai pelin ja viikon päästä Sony BMG kopioi sen ja pistää myyntiin maailmanlaajuisesti. Ei minulla olisi mitään mahdollisuutta kilpailla hinnalla eikä mitenkään muutenkaan.

Saattaisi mahdollisuus jopa oikeastaan ollakin. Ei Sony voisi myydä tuotetta ilman valtavaa katetta, joka nostaa hintaa. :D

Itse taas voisit myydä ainakin digitaalisesti ilman mitään sen kummempia menoja. Ja tämä perustelu nyt ei ainakaan Piraattipuolueen kantaan varsinaisesti liity, sillä tuollainen olisi hyvin törkeää epäkaupallisen käytön ulkopuolista toimintaa varsinkin, jos myyvät sitä jonkun muun nimellä.

Quote:
Minusta myös musiikin ja tietokonepelien tekijöillä on oikeus myyntituloihin tuotteistaan. Vaikka käytännössä kopiointia ei voida täysin estää, niin silti periaatteessa näin. Vaikka on muitakin tapoja tehdä rahaa niin se ei muuta näkemystäni.

Muuten, en ole warettanut yhtäkään musiikkiteosta (enkä elokuvia tai tietokoneohjelmia). Homman laillistamisen jälkeen? Mikäs siinä koska yleisesti katsotaan että se on OK. Antaisinko artistille suoraan rahaa? Täsmälleen yhtä paljon kuin nykyään warettavat antavat.

Tottakai heillä on myyntituloihin oikeus. … ja taas tulemme tähän, että teoksenn kopiointi ei muuta kopioijan budjettia, että sen olisi voinut ostaa. Päinvastoin: hänestä saattaa tulla ostaja. Ilmaista mainosta. Minä ainakin levitän kaiken mielenkiintoisen kavereitteni kesken, ja monesti on käynyt, että pieni ”ai täähän on kiva” on muuttunut suuremmaksi fanitukseksi, joka on johtanut leffa- ja konserttikäynteihin sekä ostoksiin. Uskon, että tämä malli toimii.