Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial Vs:T&T-uutiskommentti: Piraattipuolue on köyhän asial

Julkaisija Vastaukset
Enigma # Posted on 21.8.2009 at 8.43
Profiilikuva käyttäjästä Enigma

jhol kirjoitti:
Quote:Onko Piraattipuole ”lappeen Rannasta”? Anteeksi kärkevä aloitus mutta monia viestejä on erittäin raskasta lukea kun suurin osa yhdyssanoista on pahasti pielessä.

Näitä sivuja lukenee moni puolueeseen liittymätön (kuten minä) ja jatkuva ja toistuva huono suomen kieli antaa kuvan nuorista elämäänäkemättömistä idealisteista.

Ensiksikin: kaikki tälle keskustelupalstalle kirjoittelevat eivät edusta Piraattipuoluetta tai edes ole sen jäseniä (itsekään en sitä ole [vielä]). Puolueen sivuilta löytyvä materiaali on mielestäni erittäin hyvää suomea, selkeästi jäsenneltyä tekstiä ja hyvin perusteltua argumentointia. Eiköhän puolueen johdolla ole parempaakin tekemistä kuin vahtia palstalla keskustelevien oikeinkirjoitusta.

jhol kirjoitti:
Quote:
Toinen syy miksen ole jäsen on se, että Puolueen agenda on mielestäni ”perse edellä puuhun”. Kaikki lähtee siitä, että ”jakamista ei voi estää”. Ja sen takia se pitää tehdä lailliseksi. Herran tähden, kouluampumisia ei voi käytännössä estää mutta varmasti ei löydy ketään joka haluaa tehdä sen lailliseksi?

Eikö olisi fiksumpaa jos lähdettäisiin siitä miksi jakaminen pitäisi olla (moraalisesti tai eettisesti) vapaata – vai onko niin ettei tälle löydy perusteita?

Kuten puolueohjelmasta ilmenee (oletko siihen tutustunut?), epäkaupallisen jakamisen ja lataamisen vapauttamiselle löytyy nimenomaan useita (moraalisia, eettisiä ja käytännön) perusteluja. Mikäli et jaksa asiaan paremmin tutustua, niin tässä muutama:

Tiedostojen jakamisen valvominen vaatisi kansalaisten yksityisyydensuojan huomattavaa heikentämistä. Jo nyt tilanne on se, että tekniikasta mitään tietävä voi käytännössä varmistaa, ettei jää kiinni. Ainoa tapa todella estää laiton jakaminen olisi jonkinlainen koko kansan kattava isoveli valvoo -järjestelmä, joka olisi paitsi kansalaisoikeuksien törkeä loukkaus Pohjois-Korea -tyyliin, vaatisi myös törkeästi resursseja. Ja miksi? Siksi, että yksi teollisuudenala saisi käytännössä poliisin valtuudet estääkseen toiminnan, joka sen mukaan (tämäkin on voimakkaasti debatoitavissa) aiheuttaa sille tulonmenetyksiä.

Toinen syy: Nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä rajoittaa luovuutta enemmän kuin kannustaa siihen. Kaikki remix-kulttuuri, itse tehdyt musiikkivideot, indie-tekstitykset, jopa cover-versiot (joilla The Beatleskin alunperin nousi kuuluisuuteen) on tehty laittomiksi. Esimerkiksi Girl Talk elää jatkuvasti lakiuhkausten varjossa. Nykyinen järjestelmä on luotu antamaan isoille tähdille (käytännössä heidän levy-yhtiöilleen) yksinoikeus kaikkeen tuottamaansa sisältöön 50-100 vuodeksi eteenpäin.

Kannattaa muistaa myös se, että edes Piraattipuolue ei aja ”tekijänoikeuksien poistamista”, kuten jatkuvasti kuulee väitettävän. Kyse on siitä, voiko tekijänoikeus olla jotain, joka ajaa yli kaikista muista oikeuksista: oikeudesta yksityisyydensuojaan ja sananvapauteen, oikeudesta luovaan ilmaisuun, joka käyttää hyväkseen aiempaa kulttuuria (kuten kaikki taide on aina tehnyt). Jo suoja-aikojen lyhentäminen järkevän pituisiksi olisi huomattavan hyvä kompromissi (levyn tuotosta muistaakseni 90-95 % tulee ensimmäisen viiden vuoden aikana), mutta tähän eivät suurkorporaatiot voi kuvitellakaan suostuvansa. Viimeksi suoja-aikoja yritettiin pidentää EU:ssa 95 vuoteen, jotta EMI voisi edelleen nyhtää maksimimäärän rahaa Beatlesin debyyttialbumista.