Vs:Tupakkalaki ja nykypäivä

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tupakkalaki ja nykypäivä Vs:Tupakkalaki ja nykypäivä

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 2.12.2009 at 14.42
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Vaikka kaiken kieltäminen onkin yleensä aika houkutteleva vaihtoehto yksinkertaisuutensa vuoksi, asiaa on kuitenkin hyvä katsoa useammalta kantilta.

Ongelmahan tupakoinnin ulkoishaittojen kanssa ei varsinaisesti ole se savu, vaikka moni niin varmaan ensiksi ajatteleekin. Pelkkä savu itsessään ei vielä ole muuta kuin pienhiukkasia leijailemassa. Ongelma on savun ja savusta pitämättömän yksilön joutuminen kosketuksiin toistensa kanssa.

Oletetaanpa vaikka tapaus, jossa yksilö on asunut samassa kämpässä monta kymmentä vuotta, ja aina käynyt tupakoimassa parvekkeellaan ilman että siitä on kukaan valittanut. Sitten naapuriin muuttaa savusta tykkäämätön tapaus, joka ei siedä pientäkään hajua omassa asunnossaan. Eli ongelma syntyy vasta silloin, kun uusi naapuri tulee – jolloin on tietenkin hyvin huono lähteä väittämään, että se uusi naapuri olisi uhri. Koko ongelmatilanteen syntyminenhän johtuu puhtaasti hänestä itsestään. Jos hän lähtee vaatimaan tupakointikieltoa, niin silloin tämä vanha asukas joutuu uhriksi, kun hän joutuu muuttamaan omia tapojaan vastoin tahtoaan.

Miten tällaisilta ongelmilta sitten vältyttäisiin? Itse lähtisin tekemään koko hommaa avoimemmaksi ja sitä kautta tekemään ihmisiä tietoisemmiksi siitä, mihin he sitoutuvat muuttaessaan uuteen asuntoon. Jos on etukäteen selvää, että taloyhtiössä sallitaan tupakointi parvekkeilla, ottaa uusi asukas silloin tietoisesti riskin, että joskus hänen asuntoonsa voi kulkeutua tupakansavua. Ja jos näin käy, se on vain kestettävä, tai sitten diilattava tupakoitsijoiden kanssa. Vaikkapa sopimus, että tietyn tunnin aikana tupakalla ei käydä, ja silloin ihmiset voivat tuulettaa rauhassa ikkuna auki.

Ulkoishaittoihin liittyvä taloustiede on hyvin mielenkiintoista, ja jos tällaisia asioita haluaa vakavasti pohtia niin suosittelen tutustumaan Coasen teoreemaan. Se avaa melko epäintuitiivisen mutta loogisen näkökulman aiheeseen.