Vs:Tupakkalaki ja nykypäivä

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tupakkalaki ja nykypäivä Vs:Tupakkalaki ja nykypäivä

Julkaisija Vastaukset
Spif # Posted on 3.12.2009 at 14.25
Profiilikuva käyttäjästä Spif

Mistähän tuo ”yksilön oikeus asua omassa asunnossaan savuttomassa ilmapiirissä” on keksitty. Jos on ikkuna auki niin sieltä tulee sitä ilmaa mitä ulkona sattuu olemaan. Mukana voi olla tupakansavua, kaupunkipölyä, grillintuoksuja, pakokaasuja, tai mitä vaan. Minun käsittääkseni ei ole mitään oikeutta määrätä mitä kaasuja ikkunasta saa tulla sisään ja mitä ei. Paitsi tietty sillä tavalla että laittaa ikkunan kiinni jos ei hajut miellytä.

Kunnari: Sitä paitsi eikö tämä kieltomahdollisuus ole tupakoitsijallekin ihan hyvä ratkaisu?

No mietippä mitä haittoja sellaisesta tupakoitsijalle aiheutuu. Sanotaan vaikka että tupakoitsija asuu viidennessä kerroksessa kaupunkialueella ja parvekkeella poltto kielletään. Tupakoitsija joutuu menemään hissillä alakertaan ja polttelee siellä kunnes alakerroksen asukas alkaa valittaa. Sitten kierretään korttelia ympäri parin tunnin välein kun tekee mieli tupakkia? Kaikki tämä vain siksi ettei naapuri viitsi sulkea ikkunaansa. Ei ole hyvä ratkaisu. Ja edelleen veikkaan että tuossa luhtitalotapauksessa tarkastamassa oli joku valittajan kaveri eikä todellista haittaa tupakoinnista edes ollut. En ymmärrä miten se haju voisi olla riittävä syy.

Kyllähän taloyhtiöt ovat parveketupakointia kieltäneet monessa paikassa jo kauan. En usko että monikaan tupakoitsija lähtee ulos asti tupakoimaan vaan polttaa sitten joko sisällä (kotonaan/rappukäytävässä) tai parvekkeella kiellosta huolimatta. Näin ainakin niissä taloyhtiöissä missä minä olen tupakointikieltoon törmännyt. Esim. nykyisessä kämpässäni se on kiellettyä ja ainakin nuo kolme lähintä naapuria polttavat huoletta parvekkeella. Tiedä sitten riittäisikö se perusteeksi häätöön jos joku alkaisi tosissaan valittamaan. Kaippa se kielto on laitettu lähinnä paloturvallisuuden vuoksi. Itse en ole vielä yhtään valitusta kuullut.

Tupakkaveroa hilataan ylöspäin pikkuhiljaa ja tupakoinnista tehdään mahdollisimman V-mäistä jatkuvasti typerämmiksi muuttuvilla kielloilla. Eduskunnassahan asetettiin hiljattain tavoitteeksi että Suomi olisi savuton valtio vuoteen 2040 tjsp mennessä. Huomattavasti inhimillisempi tapa tupakoinnin vähentämiseen olisi alkuvaiheessa tupakan myynnin rajoittaminen tiettyihin myyntipisteisiin (pois ruokakaupoista) ja myöhemmin myynnin voisi lopettaa kokonaan. Ulkomailta tuodusta tupakasta voitaisiin vaikka periä joku extramaksu siinä vaiheessa, niin saataisiin jäljellejääneiden tupakoitsijoiden keuhkosyöpähoidot maksettua. Itsekin poltan, mutta myynnin lopettaminen kuulostaisi ihan hyvältä mikäli tupakointitilastoja on pakko siistiä. Olisi mukavempi lopettaa tupakointi huonon saatavuuden vuoksi kuin siksi että tupakointi on sallittua vain 50km päässä metsässä pussiin hengittäen.