Vs:Tupakkalaki ja nykypäivä

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Tupakkalaki ja nykypäivä Vs:Tupakkalaki ja nykypäivä

Julkaisija Vastaukset
Scoffa # Posted on 7.12.2009 at 6.54
Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

Täytyy sanoa että on kyllä yllättävän agressiivista käytöstä tupakoitsijoita kohtaan. En siis tarkoita mitään yksittäistä viestiä, vaan suurinta osaa ketjun viesteistä.

Rakentava lähtökohta tuskin lienee esimerkiksi se, että korostetaan jatkuvasti tupakan olevan koukuttava huume. Niin on moni muukin asia, kahvi, sokeri tai tee. On turha todeta että tupakoitsija voi kiskoa nikotiinipurkkaa tai laastareita – ne eivät ole sama asia, enkä todellakaan usko että joku käyttäisi esim. nikotiinilaastareita vain käyttämisen ilosta. Tuskin kukaan tai ainakaan monikaan alkaa tupakoimaan nikotiinin vaan itse tupakoimisen takia. Itsellenikin olisi aivan yksi hailee sisältääkö tupakka nikotiinia vai ei.

Suosittelisinkin tupakkaa kavahtavien kohdistavan sitä vihaa vaikkapa tupakkayhtiöihin. Tupakasta on jo aiemmin kehitetty muoto, joka ei aiheuta riippuvuutta eikä ole erityisen epäterveellinen. Tällainen versio tietysti ei ollut tupakkafirmoille mieleinen kun käyttäjiä ei saada pidettyä pihdeissä niin tehokkaasti.

Yksilön oikeuksia tulee muistaa kunnioittaa. Se koskee oikeutta olla savuttomassa kodissa, mutta kyllä vaatimus koskee myös yleistä tapaa, tupakointia. Ei tupakointia tule ihan niin vain kieltää parvekkeellaan tai jos kiellolle on hyvät perusteet, tulee tarjota jokin muu asiallinen tupakointipaikka. Ketään ei voi pakottaa ravaamaan ulos tupakalle ja sisällä polttaminen taas on useimmille sietämätön ajatus.

Tuntuu todella hullulta alkaa sekoittamaan lain voimaa tottumuksiin, jotka pitäisi voida olla lähekkäin asuvien kesken ratkottavissa. Itse asiassa ”savuton Suomi” tavoite kuulostaa minusta aika pahalta. Panostettaisiin ennemmin terveysriskittömiin tupakoihin ja valistukseen kuin ahdisteluun.