Vs:Tyhmiä kysymyksiä

Julkaisija Vastaukset
fatgonzo # Posted on 1.11.2010 at 16.56
Profiilikuva käyttäjästä fatgonzo

Tässä yhteydessä on hieman sääli nähdä Amerikkalais-mallisen muotin kuolevan pois mutta onhan sille kehittynyt tosi ikävätki puolet ja seurauksena on se että rahaa tienaavat ne levy-yhtiöiden luomat tuotteet (en kehtaa bändeiksi sanoa) ja monet ’oikeat’ muusikot eivät saa itseään kuuluville, puhumattakaan itsensä elättämisestä. Ja se melusaaste, don’t get me started. Onhan tätä Suomessakin, minne vaan elintarvikekauppaan kun menee niin siellä soi Yö, Mamba tai joku vastaava radiosoittolistamusiikki.

Muitakin toiminta-tapoja on nähty, julkisuuden silmässä ehkä eniten NiN ja Radiohead jotka ovat alkaneet julkaista juttujaan ilmaiseksi, samalla onnistuneesti mainostaen muita samaa harjoittavia. Keikkailusta tulonsa saavina voisin mainita Phish:in, joka on alusta asti keskittynyt keikkailuun ja tekee ison osan tuloistaan oheistuotteita myymällä paikan päällä. Heillä on ehkä etuna se Grateful Deadin kenkien täyttäminen, mutta pointti onkin että hyvä livemusiikki kyllä fanikunnan löytää. Blues Traveler noudattaa samoja linjoja, sitä sielua ei taida saada edes studiotaltoinnille talteen joten keikkayleisö on taattua, sellaista toivoisi talvisella metallilla kyllästetyssä Suomen maassakin joskus näkemään.

Ratkaisuja on vaikea ehdottaa kun musiikkikasvatus ja -kulttuuri on hyvin erilaista kuin nämä esimerkit luoneessa kapitalisti-suurvallassa, U.S of A:ssa. Musiikkiopistoihin pääsy on tehty joskus hyvinkin vaikeaksi nuoren iän jälkeen ja status quo on pitkälti rock/metal. Itse tukisin tuon opetuksen/kasvatuksen tarjonnan lisäämistä, hyödyt siitä ehkä kerättäisiin vasta sukupolvien vaihtuessa mutta kulttuurin rikastamisesta hyötyvät kaikki. Tuotteiden (pop-bändien) myynnistä siis takaisin itse musiikin juurille. Itsekin 26 vuotta soittaneena olisin melko innoissani jos keikkailevia muusikoita voitaisiin tukea esimerkiksi vaikka valtion taholta yleisen hyvän ja kulttuurin nimissä. Eihän se musiikki mihinkään kuole ilmankaan sellaista, mutta nykyisin menestyneetkin bändit joutuvat tekemään muita töitä ohessa kun ei homma vain kannata tarpeeksi. No joo, anteeksi jos eksyin aiheesta mutta aihe on lähellä sydäntä =)