Vs:Tyhmiä kysymyksiä

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 3.10.2010 at 20.02
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Alejandro kirjoitti:
Quote:Tässä ei ole kysymys siitä, että mikä on kivaa ja mitä huvittaa tehdä, vaan siitä, että me heitetään lahjakkuutta hukkaan, jos lahjakkaat ihmiset käyttävät aikansa jossain sellaisessa, jossa eivät ole välttämättä lahjakkaita.
Lahjakkuuden tukeminen ei ole ongelma ainoastaan musiikkipuolella, vaan se koskee ihan kaikkea elämää. Moni ihminen voisi menestyä erinomaisesti omalla alallaan, mikäli hän vain saisi tarpeeksi resursseja ja aikaa. Yhteiskunnan kannalta tulee kuitenkin ongelmaksi, että kuinka nämä lahjakkuudet tunnistetaan. Ja jos yhden alan lahjakkaita tyyppejä tuetaan, kuinka paljon se on pois toisen alan tyypeiltä? Mikä on sen saaman vääristymän vaikutus koko yhteiskuntaan?

Koska tällaisia asioita on hyvin, hyvin hankala ennustaa etukäteen, niin itse ainakin näen sekä teoriassa että käytännössä parhaimmaksi tavaksi olla erikseen tukematta minkään alan lahjakkuuksia valtion toimesta.

Quote:Sori vaan, mutta jokainen ei ole lahjakas, todellisia lahjakkuuksia on harvassa. 99,9 prosenttia biisintekijöistä on keskinkertaisuuksia tai täysin lahjattomia, ja heidän musiikkiaan on netti täynnä, valtaosa ilmaisjakelussa. Vaikkei maksa mitään, niin silti suurin osa musiikista saa hävyttömän vähän kuuntelua. Ai miksikö? No kun se musa on tylsää ja mitäänsanomatonta!
Ja sitten jos tarpeeksi syvältä tätä asiaa aletaan tonkimaan, niin eihän ”lahjakkuus” vielä takaa, että olisi kykenevä tuottamaan tulevaisuudessa jotain sellaista, mitä muut oikeasti haluavat. Käytännössä erittäin iso osa lahjakkaiksi tituleeratuista ihmisistä on oikeasti ihan vaan kovan työn tulosta. Kuinka monen nykyään ison artistin ekat tekeleet ovat olleet tylsiä ja mitäänsanomattomia? Varsin monen.

Geoff Colvin on kirjoittanut aiheesta lukemisen arvoisen kirjan: Talent Is Overrated: What Really Separates World-Class Performers from Everybody Else. Ja tässä artikkeli aiheesta: Why talent is overrated.