Vs:Tyhmiä kysymyksiä

Julkaisija Vastaukset
Alejandro # Posted on 4.10.2010 at 17.01
Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

Quote:Jos artisti saa kahdenkympin levystä 80 senttiä, kuinka monta levyä täytyy myydä kuukausittain että pääsee minimipalkoille? Siis olettaen ettei meno ole suomessa sama kuin jenkeissä, jossa artisti joutuu maksamaan vielä levyn tuotantokustannuksetkin siitä omasta osuudestaan.

Jos viittaat 80 sentillä siihen, mikä on artistin osuus levymyynnistä per levy, niin siinä on kyse levy-yhtiön tilittämästä rojaltista, jolla ei ole periaatteessa mitään tekemistä tekijänoikeuden ja tekijänoikeuskorvauksien kanssa, vaan se perustuu artistin ja levy-yhtiön väliseen sopimukseen myyntitulojen jakamisesta eri osapuolten kesken.

Rojaltitilitykset ovat se perimmäinen syy, miksi artistit ja ns. suuri yleisö pitävät suuria levy-yhtiöitä ahneina, ja monesti ihan syystä. Artistin niskoille saatetaan kaataa esim. musiikin promoamisesta syntyvät kulut, kuten videoiden tekeminen ja promokiertueet. Siksi rojaltit jäävät usein hyvin pieniksi, ja niillä tuskin yksikään esiintyvä muusikko ainakaan Suomessa elää.

Mutta: biisintekijöille ei rojalteja makseta, vaan heidän tulonsa ovat tekijänoikeuskorvauksia (toki esiintyjä ja biisintekijä on usein sama henkilö, mutta selvyyden vuoksi ei sotketa näitä asioita tässä). Ko. korvaukset syntyvät radiosoitosta, TV-soitosta ja muista julkisista esityksistä, sekä tallennusmaksuista – joita maksavat mm. levy-yhtiöt sekä tv- ja elokuvatuotantoyhtiöt!

Eli kopioiden myynnistä ei pohjimmiltaan ole kyse, vaan siitä, että tekijänoikeusjärjestelmän perusta on julkisissa esityksissä ja tallennuskorvauksissa. Jos lähtee sotimaan ylikansallisia mediajättejä vastaan, ja tekee sen kaatamalla tekijänoikeusjärjestelmän, niin silloin osoite on väärä! Mediafirmat luultavasti vain hieroisivat karvaisia käsiään, kun heidän bisnestään ei enää rajoittaisi sellainen asia kuin tallenuskorvausmaksu.

Jos Piraattipuolueen piirissä ei ymmärretä musiikkiteollisuuden (ja muiden luovien alojen) tämän hetkisiä toimintaperiaatteita, niin puolue liikkuu todella vaarallisilla vesillä pyrkiessään muuttamaan järjestelmää. Hyvä tarkoitus saattaa kääntyä itseään vastaan ja lopputulos onkin jotain ihan muuta kuin puutteellisin pohjatiedoin on visioitu.