Vs:Uudelleenkäyttö ja kopiointi – sama asiako?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Uudelleenkäyttö ja kopiointi – sama asiako? Vs:Uudelleenkäyttö ja kopiointi – sama asiako?

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 6.9.2009 at 13.16
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

pjdesum kirjoitti:
Quote:Alkuperäisen teoksen tekijälle kuuluisi oikeus jonkinlaiseen teoksen jälkiperäisen käytön kontrollointiin, oli jälkiperäinen käyttö kaupallista tai ei.

En tiedä ovatko kaikki samaa mieltä, mutta minusta alkuperäisen teoksen tekijälle kuuluukin oikeus teoksen jälkiperäisen kaupallisen käytön kontrollointiin 5-10 vuoden suoja-ajan puitteissa. Sen sijaan epäkaupallisen käytön osalta en ymmärrä, miksi pitäisi. Ei alkuperäinen tekijä sekoitu väärällä tavalla alkuperäiseen teokseen, kun asianmukaisesta attribuutiosta pidetään huolta. Kivistön huomio parodiaoikeudesta oli erinomainen. Ei ole mitään syytä, miksei parodiaoikeutta voisi laajentaa koskemaan muutakin uusiokäyttöä kuin varsinaisia parodioita. Respektioikeudesta olen myös samaa mieltä Kivistön kanssa. Nähdäkseni Piraattipuolueen malliin siirtyminen siten että tästä mallista saataisiin kaikki hyöty irti, edellyttäisi respektioikeuden jonkinmoista rajoittamista juurikin sen vuoksi, että teosten uudelleenkäyttökulttuuria ei voitaisi turhaan rajoittaa.

Quote:Jälkiperäiselle käyttäjälle käytön eston kohtaaminen on todennäköisesti pahimmillaan ”jaa, hö, no okei”.

Ei, vaan jälkiperäinen käyttäjä tekee jälkiperäisen teoksen kiellosta huolimatta ja syyllistyy samalla rikokseen. Esimerkkinä kaikki YouTuben fanivideot, joissa on miksattu tekijänoikeudella suojattua musiikkia ja videopätkiä keskenään. Ei niiden tekijiöistä kukaan pysähdy miettimään, mitähän laki mahtaa tästä sanoa, vaan he tekevät niitä koska se on kivaa ja koska he pitävät niistä teoksista joita he uudelleenkäyttävät. Epäkaupallinen teosten uudelleenkäyttökulttuuri netissä on myönteinen asia, jota ei pitäisi rajoittaa lainsäädännöllisesti. Minusta jokainen tällainen ”jaa, hö, no okei” on menetys kulttuurille ja ihmiskunnan henkiselle tulevaisuudelle.

Quote:Jos alkuperäiselle tekijälle päätetään antaa oikeus jälkiperäisen käytön kontrollointiin, pitäisikö oikeuden olla moraalinen vai laillinen oikeus?

Moraalinen, on sekin nyt parempi kuin YouTuben fanivideoiden tekijöiden rankaiseminen rikosoikeudellisesti.

Quote:Millaisia ehtoja alkuperäinen tekijä saa asettaa uudelleenkäytön ohjaamiseksi? Saako se olla tapaus- ja/tai henkilökohtaista?

Kaupallisen jälkiperäisen käytön kontrolloinnin suhteen tekijällä pitäisi minusta olla oikeus kieltää se tai sallia se siinä määrin kuin tekijä itse haluaa.