Vs:Vaalikoneet

Julkaisija Vastaukset
JuSa # Posted on 17.8.2010 at 20.22
Profiilikuva käyttäjästä JuSa

mrZombie kirjoitti:
Quote:Tässä on kyseessä ”tehokkuus vastaan idealismi” -ongelma.

Jos piraatit lähtisivät kehittämään laajaa yhteiskuntafilosofista manifestiä, jonka kautta otettaisiin kantaa vähän kaikkeen, niin se johtaisi käytännössä siihen, ettei mitään saataisi oikeasti aikaan. Politiikka on likaista ja rumaa peliä (sekä toisaalta tunteisiin vetoavaa paatosta), eikä siellä tee juuri mitään älyllisen tason hienolla ja mahtavalla teorialla.

Pienellä puolueella ei ole juuri mitään vaikutusmahdollisuuksia, mikäli se pyrkii ottamaan kantaa kattavasti kaikkiin yhteiskunnan ongelmiin. Senpä takia itsekin olen piraattipuolueessa mukana, koska katson, että vain kapean aihealueen puolueella voi olla jotain onnistumisen mahdollisuuksia. Kun koko puolueen resurssit kohdistetaan muutamaan asiaan, saatetaan saada jotain aikaan – se ei ole mitenkään varmaa, mutta kuitenkin edes jossain määrin mahdollista.

Piratismi on siitä hyvä aihealue, että nykypoliitikot ovat keskimäärin aivan täysin pihalla siitä. He eivät tiedä eivätkä ymmärrä mitään. Mahdollisuus tehokkaaseen vaikuttamiseen tulee siitä, että koko puolue iskee yhdessä tähän heikkoon kohtaan.

Sen sijaan resurssien kuluttaminen esimerkiksi terveydenhuollosta tai sosiaaliturvasta puhumiseen on täyttä ajanhukkaa, koska ne ovat niin perusteellisesti nykyisten valtapuolueiden hallinnassa, että täytyisi tapahtua hyvin radikaaleja yhteiskunnallisia muutoksia, ennenkö mikään ulkopuolinen voima voisi vaikuttaa niihin.

[quote]Minulle ei ole kovin tärkeää, että ehdokkaani menee läpi, vaan että äänestän oikein.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että äänestämällä ei voi vaikuttaa mihinkään. Vaalit ovat pelkkä rituaali.[/quote]

Olen osapuilleen kaikesta eri mieltä.

Se, että puolueella on perusteltu, looginen ideologinen perusta ei millään logiikalla ”johtaisi käytännössä siihen, ettei mitään saataisi oikeasti aikaan”. En näe tuossa väitteessä pienintäkään logiikkaa.

”Politiikka on likaista ja rumaa peliä (sekä toisaalta tunteisiin vetoavaa paatosta), eikä siellä tee juuri mitään älyllisen tason hienolla ja mahtavalla teorialla.”

Totta, suurimmalle osalle äänestäjistä ja myös osalle edustajista politiikka on pelkkää retoriikka. Mutta ei kaikille. Suomalaisten enemmistö on nykyisin sen verran sivistynyttä, että tyhjät fraasit tunnistetaan ja niille nauretaan avoimesti. Lisäksi suuri osa äänestäjistä erityisesti odottaa perustelua, johdonmukaista, realistista poliittista linjaa. Esim. ”jakopolitiikkoa” äänestävät vain epätoivoiset.

Jos poliittisen päätöksenteon ”kaupankäynti” tulkitaan likaisuudeksi, niin ollaan täysin väärillä jäljillä. Nimenomaan maissa, joissa poliittiset kannat ovat fanaattisia ja ehdottomia ja kompromissit ovat mahdottomia ajatuksia, eletään jatkuvassa hallituskriisissä, jossa kaikki häviävät. Vrt. Kreikka ja Italia.

Suomessa, jossa ei onneksi vielä ole luisuttu epädemokraattiseen kaksipuoluejärjestelmään, isot puolueet ottavat mielellään yhteistyöhaluisia (ei siis typerän fanaattisia) pikkupuolueita hallitukseen ja antavat periksi jossakin pikkupuolueen ajamassa tärkeässä asiassa. Se, että pikkupuolue joutuu toimimaan useimmissa asioissa vastoin ohjelmaansa ei ole petturuutta vaan viisautta. Lisäksi monissa hallituksen sisäisissä kysymyksissä voi päästä vaa’ankieleksi. Näin toimii demokratia, eikä se ole likaisuutta. Esim 10% äänimäärällä joudut joustamman 90% asioissa, mutta saat edistettyä 10% asioistasi, jotka muuten jäisivät täysin hoitamatta oppositiossa.

”Senpä takia itsekin olen piraattipuolueessa mukana, koska katson, että vain kapean aihealueen puolueella voi olla jotain onnistumisen mahdollisuuksia.”

Ei voi, jos ei saa ääniä, ei pääse eduskuntaan eikä ainakaan hallitukseen. Fiksujen suomalaisten äänet riittävät tähän ja Piraatipuoluetta, joka ei osaa perustella kunnolla kantojaan eivät äänestä kuin korkeintaan ne muutamat ”yhden asian ihmiset”, jotka muuten eivät äänestäisi ollenkaan. Heidän varaansa en paljon laskisi.

Minä kannatan Piraatipuolueen oleellisinta agendaa, mutta lisäksi vaadin enemmän, enkä halua, että äänelläni menee läpi joku ”yhden asian tyyppi”, joka on kaikesta muusta eri mieltä kanssani.