Vs:Vaihtoehtonne lääkepatenteille on epärealistinen

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Vaihtoehtonne lääkepatenteille on epärealistinen Vs:Vaihtoehtonne lääkepatenteille on epärealistinen

Julkaisija Vastaukset
pragmaatikko # Posted on 6.6.2009 at 4.26
Profiilikuva käyttäjästä pragmaatikko

Jarkkoph wrote:
Quote:En huomannut, että missään olisi väitetty tällaista. Ainoastaan siitä, että ihmiset ostavat itselleen tuttua tuotetta. Aika vaikea lähteä kommentoimaan kilpailukykyä, mutta uskoisin, että useimpien pillerien teollinen tuottaminen ei aivan niin kallista ole kuin mitä suuryritysten lobbaajat väittävät.

Kilpailukyky määritellään miten tuote/yritys pärjää markkinoilla. Jos geneeriset lääkkeet kaappaavat patentin rauettua 50-80% markkinoista vuoden sisään, niin ne ovat äärimmäisen kilpailukykyisiä eikä argumentilla ”ihmiset ostavat tuttuja tuotteita” ole faktapohjaa.

Ei lääkkeiden valmistaminen kallista olekaan, vaan tuotekehitys. Geneeristen lääkevalmistajien kyky polkea hintoja kertoo tämän. Lääkefirman on kuoletettava tehty tuotekehitysinvestointi ja saatava voittoa. Muuten toiminta ei voi jatkua väistämättömän konkurssin takia. Geneerisen lääkkeen valmistajalla tuotekehitysinvestointi on minimaalinen.

Jarkkoph wrote:
Quote:Lääketeollisuuden keskittyminen lisää riskiä siihen, että lääketeollisuuden puolella lääkkeiden kehittäminen ja valmistaminen muuttuu syystä tai toisesta lähes riskittömäksi veronmaksajien rahastamiseksi, jossa keinotekoisesti nostetaan lääkkeiden hintoja mahdollisimman korkeaksi ja käytetään säälimättä hyväksi valtioiden halua suojella kansalaisiaan subventoimalla köyhempien kansalaisten lääkekuluja.

Öö, jos käy niin, että lääketehtaat eivät enää kehitä uusia lääkkeitä, vaan harrastavat ”lähes riskitöntä veronmaksajien rahastusta”, niin silloin vanhat lääkkeet toimivat yhtä hyvin ja geneeristen lääkkeiden huikea menestys kertoo sen, että ihmiset siirtyvät käyttämään niitä. Eli asia ei ole ongelma.

Mutta pidän silti minkä tahansa toimialan liiallista keskittymistä ongelmana ja lääkeala ei ole poikkeus. Valitettavasti kasvavat tuotekehitysinvestoinnit ajavat siihen, että vain harvoilla firmoilla on varaa ylläpitää riittävää tuotekehitystä.

Silti kriitiikkini pääpointti oli, se että teidän ”ratkaisumallinne” ei edellytä millään tavalla lääkepatenttien kumoamista, vaan se voitaisiin toteuttaa jo nykyisen lain alla. Sen kuin laitetaan rahasto pystyyn!