Vs:Vastinetta HS:n mielipidekirjoituksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Vastinetta HS:n mielipidekirjoituksiin? Vs:Vastinetta HS:n mielipidekirjoituksiin?

Julkaisija Vastaukset
linja-aho # Posted on 4.5.2009 at 10.16
Profiilikuva käyttäjästä linja-aho

Mikko Kunnari kirjoitti:
Quote:http://mikkokunnari.spaces.live.com/

Siellä on vastinetta.

Hyvä vastine! On aina helppo ruinata toisia tekemään jotain ja itse pyöritellä peukkuja, mutta mun mielestä jonkun hallituksesta kannattaisi tyrkyttää tuota Hesariin (ehkä vähän lyhennettynä). Printtimedian lukijat eivät ole ehkä Piraattipuolueen ydinkohderyhmää, mutta kyseisen läpyskän mielipidesivulla tavoittaa kymmeniä tuhansia lukijoita.

Tämän päivän Hesarissa puolestaan on M$-mafian kannanotto. Tehtävä: etsi asiavirheet. Voisin vääntää tuohon vastinetta jos jaksan tänään – edellisen mielipiteeni julkaisemisesta on tosin sen verran lyhyt aika, että eivät välttämättä julkaise.

Quote:
Eikö avoimuus sisällä vapauden valita?

Mikael Böök kumppaneineen kirjoitti (HS 23. 4.) nasevasti aiheesta ”Suljettujen tietokoneohjelmien tulisi nyt olla historiaa”. Kirjoittajilta tuntui kuitenkin olevan perusajatus hieman hakusessa – miten voi samalla vaatia avoimuutta ja toisaalta kehottaa olemaan käyttämättä tietynlaisia tuotteita? Eikö avoimessa maailmassa jokainen taho saa omien tarpeidensa mukaan päättää, millaisia ja miten tuotettuja sovelluksia haluaa käyttää?

Olen kirjoittajien kanssa täysin samaa mieltä siitä, että avoimet standardit ja rajapinnat ovat ehdoton vaatimus nykyajan tietojärjestelmille. Näillä asioilla ei kuitenkaan ole automaattisesti mitään tekemistä avoimen tai suljetun lähdekoodin kanssa. Kuka tahansa voi esimerkiksi kirjoittaa avoimen lähdekoodin sovelluksen, jonka rajapinnat eivät ole minkään standardin mukaisia.

Toisaalta myös ”suljettujen alustojen” päälle voidaan tuottaa avoimen lähdekoodin sovelluksia, kuten tietysti myös erilaisten standardien mukaisia rajapintoja.

Kirjoituksessa jätetään mainitsematta, että avoimen lähdekoodin ratkaisuiden takana on usein kaupallinen toimija ja/tai suljettuja tuotteita. Tuoreimpana esimerkkinä Oracle, joka tulevan Sun-yrityskaupan myötä omistaa muun muassa Javan ja MySQL:n oikeudet.

Kirjoituksessa mainitaan Microsoft Wordin doc-tiedostomuoto esimerkkinä suljetusta maailmasta, mutta ”unohdetaan” mainita, että nykyisen Microsoft Officen ooxml-tiedostomuodot ovat ISO/IEC:n standardoimat.

Kirjoittajat eivät ole tainneet myöskään ajatella ehdottamansa mallin vaikutuksia suomalaiseen kansantalouteen tai tietoyhteiskuntaan. Esimerkiksi Microsoftin kumppaniyritykset työllistävät Suomessa yli 30 000 henkeä, samoin vaikkapa IBM:n ja Oraclen kumppaneiden merkitys työllisyyteen on suuri. Pitäisikö kirjoittajien mielestä merkittävä osa näiden suomalaisten yritysten innovaatioista sekä työpaikoista vaarantaa sillä, että esimerkiksi valtiovalta suosisi laput silmillä yhtä mallia muiden vaihtoehtojen kustannuksella?

Avoimen ja suljetun mallin välisen väittelyn sijaan meidän kannattaisi keskittyä ostamaan ja tuottamaan innovatiivisia, yhteentoimivia ja suomalaista tietoyhteiskuntaa tukevia ratkaisuja.

AKI ANTMAN
puheenjohtaja
Suomen Microsoftin osaajakumppanien yhdistys IAMCP