Vs:Vastinetta HS:n mielipidekirjoituksiin?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Vastinetta HS:n mielipidekirjoituksiin? Vs:Vastinetta HS:n mielipidekirjoituksiin?

Julkaisija Vastaukset
linja-aho # Posted on 8.5.2009 at 19.18
Profiilikuva käyttäjästä linja-aho

linja-aho kirjoitti:
Quote:Voisin vääntää tuohon vastinetta jos jaksan tänään – edellisen mielipiteeni julkaisemisesta on tosin sen verran lyhyt aika, että eivät välttämättä julkaise.

Eivätkä julkaisseetkaan. Onneksi julkaisivat toisen henkilön kannanoton, joka on parempi ja vähemmän provosoiva kuin omani olisi ollut. Tämä siis Hesarissa pe 8.5.2009:
Quote:
Avoimella lähdekoodilla parempia ohjelmia

Aki Antman kirjoitti (HS 4. 5.), että avoimen ja suljetun koodin mallien välisen väittelyn sijaan meidän kannattaisi keskittyä tuottamaan innovatiivisia, yhteentoimivia ja suomalaista tietoyhteiskuntaa toteuttavia ratkaisuja. Hän myös kyseli, eikö avoimessa maailmassa jokainen saa päättää, millaisia ja miten tuotettuja sovelluksia haluaa käyttää.

Eihän avoimen lähdekoodin ideologia tätä kielläkään. Sen sijaan se esittää vielä yhden tärkeän lisävaatimuksen: ohjelmaa on saatava käyttämisen lisäksi myös muokata vapaasti.

Me avoimen koodin kannattajat nimittäin olemme sitä mieltä, että vapaalla muokattavuudella on oleellinen vaikutus ohjelmiston laatuun. Kun ohjelmaa voivat kehittää palkkakoodareiden lisäksi myös sen aktiiviset käyttäjät, lopputulos sisältää käyttäjän kannalta parempia ominaisuuksia.

Esimerkkejä ei tarvitse hakea kaukaa: monet aktiivisesti netissä surffaavat ovat huomanneet, että avoimen lähdekoodin Mozilla Firefox -selain on Microsoftin Internet Exploreria parempi vaihtoehto, koska se on tietoturvallisempi ja siinä on paljon webin käyttöä helpottavia toimintoja.

En ymmärrä, miksi Antman nosti esiin suljetuille alustoille kehitettävät avoimet sovellukset. Suljetulle alustalle kehitettäessä alustan rajoituksille ei voi tehdä mitään. Sen sijaan avointa alustaa voi aina muokata tarpeisiinsa sopivaksi.

Kummallinen on myös väite kansantalouden romahtamisesta avoimen koodin teknologiaan siirryttäessä. Eiväthän avoimen koodin sovelluksetkaan tyhjästä synny, vaan niiden kehittäminen vaatii osaavaa työvoimaa.

Erona suljetun koodin kehitystyöhön on, että toiminnallisuutta voi lainata muista avoimen koodin ohjelmista, jolloin pyörää ei tarvitse keksiä joka kerta uudelleen. Tällä tavoin työvoimaa ja muita resursseja vapautuu uusien innovaatioiden kehittelemiseen.

Talouskriisi vaikuttaa väistämättä myös ohjelmistoalaan. Vanhojen mallien mukaan toimiminen on tulevaisuudessa yhä hankalampaa.

HEIKKI KETOHARJU
Savonlinna