Vs:Vertaisverkon ylläpitäjät tuomittiin jättikorvauks

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Vertaisverkon ylläpitäjät tuomittiin jättikorvauks Vs:Vertaisverkon ylläpitäjät tuomittiin jättikorvauks

Julkaisija Vastaukset
Roisto # Posted on 29.1.2011 at 0.00
Profiilikuva käyttäjästä Roisto

tuossa lueskelin tekijänoikeuslakia, ja päädyin seuraavaan. Olisi mukava, jos paremmin lakia tuntevat oikaisisivat tai muutoin kommentoisivat asiaa.

Tarkoituksenani on muodostaa parempi käsitys nykyisen lain sisällöstä, jotta piraattipuolue voisi muodostaa tarkempaa ohjeistusta laillisen piratismin harjoittamiseksi.

TERMINOLOGIA

Teos = mikä tahansa

Piratismi = Tuotteen laiton kopiointi
Tuotteen laiton kopiointi = Kopion tuottaminen ilman oikeuden omistajan lupaa ja/tai tekijänoikeuslain vastaisesti.

Tekijänoikeuslaki = Laki tekijänoikeuksista Suomessa riippumatta tekijän omista vaateista oikeuksistaan.

Tilapäinen kappale = pakollinen kopio, joka on tarpeen tuotteen monistamiseksi, tai kopio joka ei ole pysyväinen. (esim CD image musiikkilevyn kopioimiseksi omaan käyttöön on tilapäinen kappale)

Julkinen Esitys: julkinen esitys kattaa internet jakamisen vain silloin kun se on jokaisen halukkaan saatavilla 24/7. DC palveuissa tämä ei toteudu 99% tapauksista, koska palvelimet eivät ole aina avoinna ja tiedostot eivät ole aina ladattavissa. Myöskään torrentit yms vertaisverkkopalvelut eivät toteuta tätä. Tuote saattaa olla aina saatavilla jostain, mutta ei 99% tapauksista ”aina halutessaan” yhdestä lähteestä.

Täten siis vertaisverkkojen ylläpitäjät eivät pääsääntöisesti ole syyllistyneet teoksen luvattomaan julkiseen levitykseen, koska he eivät pidä verkkojaan aina avoimina kaikille.

Oikeus kopiointiin:

Kullakin on oikeus tilapäisen kappaleen valmistamiseen, ja tälläistä tilapäistä kappaletta ei suojaa mikään tekijänoikeuslain osa, joka suojaa teosta julkiselta jakelulta.

Kullakin on oikein valmistaa muutama kopio mistä tahansa teoksesta yksityiskäyttöön, ja tämän kopiointi työn hän saa teettää haluamallaan taholla (esim DC hubi, P2P palvelu, torrent tms).

Tähän kuitenkin poikkeuksena kaikki sähköinen teksti, esim E-books, CD-rom Tietosanakirjat yms.

kopiosuojauksen murtaminen:
Kopiosuojan murto/kierto ohjelman tai laittomien lisenssiavainten välittäminen on kiellettyä ja pitääkin olla.

Jokaisella lisenssiomistajalla on kuitenkin oikeus muuttaa ohjelman koodia haluamallaan tavalla, jos se on edellytyksenä sille, että lisenssin alainen ohjelma toimii hänen käyttöympäristössään paremmin/nopeammin/tehokkaammin/vaivattomammin.

Tällöin siis ne tietokone ohjelmat, joihin ei anneta luvattomia ohjelmia tai koodeja mukaan, tai on muunnettu niitä tarvitsemattomiksi, on laillisia. Näistä tehtyjä varmuuskopioita ja väliaikaisia kopioita saa pitää olemassa tarpeen mukaan.

Näitä saa käyttää apuna, kun tekee pyynnöstä kolmannelle osapuolelle kopion ohjelmasta, tai tekee muutamia kopioita tuttavilleen.

Kun DC-hubilla pyydän saada tiedostoa kopioitavakseni, valmistaa toinen väliaikaisen kopion, joka on tarpeellinen kopion välittämistä varten. Mahdolliset lisenssiavaimet tms oikeudet minun tulee hankkia itse, mutta ohjelmakopio on laillinen.

Tällöin lisenssivapaat tiedostot, kuten elokuva, musiikki, kuvakokoelmat, lisenssivapaat tietokone ohjelmat, lisenssivapaat tietokonepelit ja monet muut on täysin laillisia kopioida.