Vs:Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy Vs:Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy

Julkaisija Vastaukset
Ryhtilä # Posted on 1.12.2009 at 16.03
Profiilikuva käyttäjästä Ryhtilä

Täällä (sori nyt yleistyksestä, saa korjata jos oon väärässä) tuntuu olevan tapana perustella patenttien poistoa sillä, että suuret firmat hyötyvät niistä liikaa, mutta onko porukka ajtellut, että ne saattavat olla jollekin pienfirmalle käytännössä ainut keino pysyä hengissä, ennenkuin ne pääsevät samanlaisiin tuotantomääriin kuin suuryritykset.

Jos tavallisia keksintöjä ei pystyisi patentoimaan, suuryrityksiltä kestäisi noin 3 sekuntia savustaa kaikki alalle tulevat pienyritykset ulos, näin huomattavasti vääristäen kilpailua ja vapaita markkinoita. Samoiten koko tuotekehittely näivettyisi, kuin käytännössä vain alan vahvimmalla (usein myös isoin) pelurilla on mahdollisuus hyötyä keksinnöistä.

Jos patentit poistettaisiin, mutta jätettäisiin oikeus tuotemerkkeihin, muutoksen suurin hyötyjä olisi kuitenkin mainostoimistot. Kun tuotteissa ei olisi suuria teknisiä eroja, eikä yhtä suurta motivaatiota tehdäkkään niitä, kuin nykyisin niin käytännössä ainut keino erottua kilpailijoista olisi mielikuvilla. Tämä tuskin olisi toivottava kehitystä, kuin nykyisin tuotekehittelyyn menevät rahat menisi erilaisiin mainoskampanjoihin.

Totta on, että patenttilakikin tarvitsisi uudistusta ja uusiä näkökantoja, mutta en lähtisi koko systeemiä romuttamaan.

Nykyinen tekijänoikeuslaki on kuitenkin täysin naurettava, samoin kuin lääkepatentit ovat jo moraalisesti arveluttavia.