Vs:Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy Vs:Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy

Julkaisija Vastaukset
mrZombie # Posted on 1.12.2009 at 18.05
Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

Ryhtilä kirjoitti:
Quote:Täällä (sori nyt yleistyksestä, saa korjata jos oon väärässä) tuntuu olevan tapana perustella patenttien poistoa sillä, että suuret firmat hyötyvät niistä liikaa, mutta onko porukka ajtellut, että ne saattavat olla jollekin pienfirmalle käytännössä ainut keino pysyä hengissä, ennenkuin ne pääsevät samanlaisiin tuotantomääriin kuin suuryritykset.
Juu, onhan tuota tullut ajateltua. Ja se on hyvin pitkälti pelkkä myytti. Yksi patentti ei vielä suojaa pientä yritystä käytännössä mitenkään, jos se haluaa kunnolla kilpailla isomman kanssa. Sillä isommalla kun on taskussaan kymmenittäin muita patentteja, joiden avulla se voi kiristää pienemmän ulos markkinoilta. Tässä tapauksessa siis patentit ovat ensisijaisesti isojen yritysten puolella, kun ne voivat tukahduttaa pienten, joustavien ja innovatiivisten yritysten toimintaa.

Kuitenkaan keskeisin argumentti ei ole isojen firmojen patenteista saama hyöty, vaan patenttien haitallisuus koko yhteiskunnan näkökulmasta. Patentit haittaavat uusien keksintöjen hyötykäyttöä, joka on erittäin huono asia. Yhteiskunta hyötyy uusista keksinnöistä silloin, kun niitä käytetään mahdollisimman laajalti – siitä ei ole vielä itsessään mitään hyötyä, että joku keksii uuden asian.

Quote:Jos patentit poistettaisiin, mutta jätettäisiin oikeus tuotemerkkeihin, muutoksen suurin hyötyjä olisi kuitenkin mainostoimistot. Kun tuotteissa ei olisi suuria teknisiä eroja, eikä yhtä suurta motivaatiota tehdäkkään niitä, kuin nykyisin niin käytännössä ainut keino erottua kilpailijoista olisi mielikuvilla. Tämä tuskin olisi toivottava kehitystä, kuin nykyisin tuotekehittelyyn menevät rahat menisi erilaisiin mainoskampanjoihin.
Nettiaikakaudella mainostoimisten vaikutusvalta vähentyy, kun ihmiset voivat jakaa helpommin omia kokemuksiaan eri tuotteista. Jos joku tuote on surkea, tieto siitä leviää hyvin helposti, eikä sitä mitenkään pysty estämään vaikka olisi kuinka iso rahasumma käytettävissä mainostukseen.

Hyvin tiukasti kilpailluilla aloilla erottuminen muista tapahtuisi ennemminkin sijoittamalla esimerkiksi asiakaspalveluun/tuotetukeen tai tuotevariointiin (eri asiakasryhmien tarpeet otetaan paremmin huomioon). Se olisi huomattava parannus nykytilanteeseen, jossa hyvin kilpailluilla markkinoilla pyritään patenttien avulla savustamaan kilpailijat ulos tai kiristämään heiltä rahaa – tämän keinon käytön esto antaisi kannustimen aitoon kilpailuun, eli asiakkaiden saamiseen tarjoamalle heille jotain oikeasti arvokasta.

Quote:Ja jos palataan vielä alkuperäiseen aiheeseen, niin toivottavasti Piraatit pysyvät yhden asian (sananvapaus) puolueena. Asia on jo itsessään tarpeeksi tärkeä, että turha rajata porukkaa ulos ajamalla mitään vähemmän tärkää asiaa.
Itse kyllä näkisin sen yhden asian olevan informaation vapaus. Se sisältää sekä tekijänoikeuksien että patenttien vastustamisen.