Vs:Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy Vs:Yhden asian puolue, ja sellaisena pysyy

Julkaisija Vastaukset
Ahto Apajalahti # Posted on 9.12.2009 at 23.45
Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

Mikään piraattipuolueista ei tietääkseni kannata tekijänoikeuksien poistamista kokonaan. Osa Piraattipuolueen kannattajista kannattaa kyllä kaikkien tekijänoikeuteen liittyvien taloudellisten oikeuksien poistamista kokonaan, vaikka itse puolueen kanta onkin se, että tulisi säilyttää 5-10 vuoden kaupallinen suoja-aika. Sen sijaan en ole kuullut, että kukaan kannattaisi kaikkien moraalistenkin oikeuksien poistamista (kuten oikeus tulla mainituksi teoksen tekijänä).

Alun perin Ruotsin piraattipuolue päätyi viiden vuoden suoja-aikaan, ja se kopioitiin Suomeenkin pienellä liikkumavaralla. Taka-ajatuksena on se, että viiden vuoden suoja-aikaa on huomattavasti helpompi perustella kuin suoja-ajan poistamista kokonaan, ja viiden vuoden suoja-aika olisi kuitenkin huomattavasti parempi kuin nykyinen elinikä + 70 vuotta. On myös kohtuullisen perusteltua ajatella, että jonkinlaista suoja-aikaa tarvitaan kannustamaan luovan työn tekemiseen. Useimpien teoksien myynti vähenee huomattavasti viimeistään 5-10 vuoden kuluttua teoksen julkaisusta, usein jo paljon aiemminkin. Tässä mielessä Piraattipuolueen ajaman suoja-ajan tueksi voidaa esittää vakuuttavia perusteluita.