Vs:Yksityinen kopiointi

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 30.5.2010 at 15.37
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Itse kyllä katsastan termin ”yksityinen kopiointi” käyttämistä tässä yhteydessä, erityisesti jos sillä tarkoitetaan ”tässä yhteydessä yksityishenkilön… …joko itselleen lataamalla tai muille jakamalla…” Se, että termi uudelleenmääritellään ei tarkoita, etteikö termi ole silti hakusessa. Tuo on vähän sama kuin sanoisi, että ”Ydinenergia on uusiutuvaa. Ydinenergialla tarkoitetaan tässä yhteydessä rypsiöljyä.”

”PP siis tarkoittaa yksityisellä kopioinnilla yksityishenkilöiden välistä kopiointia. Ja vielä erikseen rajaa että sen pitäisi olla laillista vain epäkaupallisesti.”

Itse pitäisi ”epäkaupallista kopiointia” parempana, olkoonkin, että silloin voidaan kysyä tarviiko hyväntekeväisyysorganisaatioiden pidättäytyä kopioinnista. ”Yksityisessä kopioinnissa” todellakin sotketaan termiä jo olemassaolevaan varmuuskopiointioikeuteen (jota on perseraiskattu kopiointisuojauksen kiertämisen kriminalisoinnilla) ja lisäksi sanan ”yksityinen” käyttäminen esim. torrent-pilveen liittyessä on todella naurettavaa, sillä torrent-ohjelma ei syrji ketään pilveen liittynyttä, eikä toisilla käyttäjillä ole edes keksittyä käyttäjänimeä, ei chatti-mahdollisuutta, ei yhteisöllisyyttä, ja kukaan ei tunne ketään. Siinä ei yksinkertaisesti ole mitään ”yksityisyyttä”, kun torrent-ohjelma ilmoittaa, että mitkä osat jaettavaa kokonaisuutta on ladattu ja jaettavissa kaikkien toisten käyttäjien kesken. Se on puhtaan julkista toimintaa.

”Yksityishenkilöiden suorittama kopiointi” on tietenkin kolmas termi kutsua sitä, jos ”epäkaupallinen kopiointi” ja ”yksityinen kopiointi” johtavan kumpainenkin vääriin päätelmiin ilman erityistä #define osiota. ”Yksityishenkilöiden suorittama kopiointi” toisaalta sallisi esim. Paavo Lipposen suorittaa piratismia vaalikampanjansa edistämiseksi vaikka vaalikampanjoinnissa on vahva kaupallinen merkitys. Tai remixata TO materiaalia kaupallisesti myytäväksi (siis jo ennen kuin 5 vuotta on kulunut)… yksityishenkilönä.

Näinollen yksikään kolmesta termistä:
– epäkaupallinen
– yksityinen
– yksityishenkilöiden suorittama
ei todellakaan vastaa sitä #defineä, jonka PP on antanut ”yksityiselle kopioinnille”. Vaikka mikään termin yleinen tulkinta ei PP:n määriltelmälle sovikaan, nykyinen termi (”yksityinen kopionti”) sopii ehkä kaikista huonoiten… juurikin tuon jo nykyisellään olemassaolevan varmuuskopiointioikeuden takia. ”Epäkaupallinen kopiointi” (vaikka haluaisimmekin sulkea pois rekisteröityjen ei-kaupallisten yhdistyksien oikeudet hyväksikäyttää TO-materiaalia jo ennen TO:n raukeamista 5-10 vuoden kuluttua) on ehkä lähinnä #defineä vastaava termi.