Vs:Yksityinen kopiointi ja videopelit

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Yksityinen kopiointi ja videopelit Vs:Yksityinen kopiointi ja videopelit

Julkaisija Vastaukset
vesiposti # Posted on 30.6.2010 at 11.35
Profiilikuva käyttäjästä vesiposti

Media-alalla kiertää omituinen harhaluulo, jonka mukaan ”ilmaisen kanssa ei voi kilpailla”. Tämä johtunee siitä, että alalla ollaan niin tottuneita vanhaan monopoliin ettei heillä ole mitään kokemusta kilpailusta.

Ilmaisen kanssahan kilpaillaan koko ajan ja joka paikassa. Siksi kaupassa myydään vettä pulloissa vaikka hanasta saa ilmaiseksi. Siksi ihmiset ajavat taksilla vaikka käveleminen on ilmaista. Jne jne.

Kysymys on vaivannäöstä. Kopioidessa ei pelikokemuksesta menetä mitään, mutta se vaatii aikaa ja vaivaa. Kokonaisen DVD-levyn sisällön kopioiminen keskivertosuomalaisen nettiyhteydellä voi kestää useita vuorokausia. Etkö itsekin mieluummin ottaisi kaupan hyllystä levyn, jos hinta on sopiva?

Mutta monopoliyhtiöt eivät osaa kilpailla. Jos myynti on laskussa ja asiakkaat katoavat halvemmalle kilpailijalle, niin maalaisjärki kuin taloustiedekin sanovat että hintoja lasketaan. Monopoliyhtiöt nostavat niitä. Pelipaketeista on jätetty pois kaikki ei-kopioitava lisäarvo, jotkut julkaisijat ovat jopa sanoneet jättävänsä painetut ohjekirjat kokonaan pois. Yhtiöt lisäävät myymiinsä tuotteisiin DRM-käyttöestoja, jotka piraattikopioista poistetaan, tuloksena kopioidessa ei pelikokemuksesta menetä mitään vaan päivastoin saavuttaa.

Ostaisitko ruosteen makuista pullovettä 20€ pullo kun hanasta saa ilmaiseksi parempaa?

Tosin kopiointipalvelulla rahastaminen tulee joka tapauksessa olemaan tulevaisuudessa yhä vaikeampaa, sillä sen arvo laskee samaa tahtia kun verkkoyhteydet nopeutuvat. Siksi alan tulisikin hyvissä ajoin kehittää liiketoimintaansa suuntaan, jossa tekijöille maksetaan uuden tekemisestä eikä vanhan kopioimisesta.