Vs:Ylen Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Ylen Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava Vs:Ylen Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 16.6.2009 at 20.25
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Ööö… jos tekijä ei voisi menettää (synonyymi: ei voisi luovuttaa) oikeuksiaan tekeleeseen, tarkoittaisi se sitä, että julkaisija ei olisi valmis maksamaan levytysoikeudesta. Miksi julkaisija haluaisi maksaa siitä, jos tekijä voisi tämän jälkeen myydä halvemmalle kilpailijalle?

Ehkä ostaisivatkin, mutta inklusiivisen levytysoikeuden hinta tulisi olemaan murto-osa eksklusiivisesta oikeudesta (joka on tänään de-facto standardi tekijänoikeussopimuksissa, vähintäänkin alueellisesti tai distribuutiotavalle). Jos royaltit ovat inklusiivisen luonteen takia pienemmät, käteen jää todella vähän (ottaen huomioon, että levy-yhtiöt kattavat useimmiten omat kulunsa ennen kuin alkavat maksamaan penniäkään royalteja) ja inklusiivisen levytyssopimuksen tekeminen useamman yhtiön kanssa ei auttaisi (koska levymyynnit kilpailisi keskenään ja royaltit söisivät toisiaan, lisäksi levytyskustannukset moninkertaistuisi, joten kannattavuuskynnys ei (ainakaan artistille itselleen) ylittyisi).

Eli sanoisin top tykkänään tuolle ehdotukselle kieltää artistin tekijänoikeuksien luovutus. Niin paljon kuin levytyssopimukset riistääkin artistia, levytyssopimusten muuttaminen inklusiivisiksi vie artistilta royaltit kokonaan ja artistit saisivat todennäköisesti tyytyä CD-distron mainosarvosta yksinomaan (ja joutuisivat siis elämään pelkällä keikkailulla ja nettimyynnillä).

Oikeus myydä oikeutensa on taiteilijan oikeus, ei velvollisuus. Näin siis ainakin teoriassa. Mielestäni taiteilijalta ei parane poistaa mitään oikeuksia joka hänellä on tänään. Taiteilija on muutoinkin melko huonossa asemassa.