Vs:Ylen Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Ylen Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava Vs:Ylen Jungner: Arkistojen käyttöä vapautettava

Julkaisija Vastaukset
whiic # Posted on 16.6.2009 at 12.46
Profiilikuva käyttäjästä whiic

Kaksinaismoralisti tuo Jungner.

”Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mielestä asian voisi järjestää niin, että mediayhtiöille annettaisiin täysi vapaus käyttää omatuotanteista materiaaliaan vapaasti.”

Eli suuret mediatalot ostaa teoksellä näyttöoikeudet TV:hen, ja nyt lähes ilmoitusluontoisesti vaativat, että saavat esitysoikeudet nettin. YLEhän on aina ollut kannalla, että totta kai heillä siihen on oikeus ilman lupaakin. Eli se, että heillä on filmiarkisto, jota on käytetty TV-lähetysten tekemiseen oikeuttaisi filmien digitalisointiin ja nettistreamaukseen.

No, eihän minulla eikä kenelläkään muulla piraattiaatteen kannattajalla sikäli olisi tuota asiaa vastaan, mutta miksi se tulisi rajata mediatalojen oikeuksiin? Jos minä streamaisin kovalevyni sisältöä, niin kyllähän siitä älähdettäisiin.

”Oikeudet voitaisiin taata esimerkiksi jonkinlaisella opetusministeriön määräämällä yleismaksulla, jota Kopiosto perisi.”

Hahahahahaa. Paskat! Jos Yleisradio ei saa kopio-oikeuksien haltijaa selvitettyä, ei saa Kopiostokaan. Se, että Yleisradio maksaisi Kopiostolle ei takaa kenenkään oikeuksien toteutumista.

Se on kumma, että ”oikeudet” toteutuu, kun esityksestä maksetaan, mutta ”oikeuksien” toteutuminen ei edellytä, että raha päätyy oikeuksien haltijalle. Eli ”oikeudet” toteutuvat, kun velvollisuudet toteutuu, ja teoksen tekijä jää kuitenkin nuolemaan näppejään, kun Kopiosto/Teosto/Gramex siirtää rahat arpomalla jollekin asiakkaistaan (käyttäen samalla kivan siivun omiin kuluihinsakin).

Ei näin. Mätä ehdotus laatia mitään toimintamallia, johon otetaan mukaan jo nyt aivan liian suuresessa roolissa jo entuudestaan olevia ”edunvalvojia”.