Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

14 tapaa tienata ilman tekijänoikeuksia

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta 14 tapaa tienata ilman tekijänoikeuksia

Tämä aihe sisältää 26 vastaukset, 17 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Otus Otus 10 vuotta, 6 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 27)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Ainakin ensimmäiset 14 tapaa, jotka onnistuin näin suoraan keksimään – eiköhän tähän listaan ilmesty kohta lisää ehdotuksia. :) Ajattelin että tämäkin voisi olla sellainen teksti, jonka hiottu versio olisi puolueen nettisivulle hyvä heittää sitten kun se kunnolla avautuu.

  14 tapaa tienata ilman tekijänoikeuksia

  Alkuperäiskappaleiden myynti
  Tyypillisimmin käytetty perinteisin menetelmin tuotetussa kuvataiteessa. Alkuperäiskappaleen määritelmää hivenen laajentamalla sopii myös muuhun taiteeseen – useat artistit myyvät Internetissä mm. printtejä tietokoneella tuotetuista kuvistaan, ja Nine Inch Nails myi uudesta Ghosts-levystään 300 dollarin signeerattua ultra deluxe-pakettia viiden dollarin normaalipaketin lisäksi.

  Apurahat
  Merkittävä kulttuurintekijöiden tulokeino jo nyt.

  Esiintymiset
  Keino, joka on jo nykyään pääasiallinen tulonlähde monille muusikoille. Ihmiset ovat halukkaita näkemään ja kuulemaan alkuperäisten tekijöiden esitykset livenä, vaikka omistaisivatkin nauhoitukset näiden musiikista. Musiikin ilmaislevitys lisää artistien esiintymistuloja, kun useammat ihmiset saavat tietyn artistin musiikkia käsiinsä ja kiinnostuvat sen tekijästä.

  Halpamyynti
  Mikäli tuotteiden hinta on tarpeeksi alhaalla ja niiden hankkiminen on käteväää, ihmiset ostavat niitä herkemmin pelkän tukemisen vuoksi. Nine Inch Nails myi uusinta Ghosts-levyään verkossa viiden dollarin hintaan – menestys oli niin suuri, että palvelin oli välillä mennä nurin.

  Kansalaispalkka
  Mikäli Vihreiden kansalaispalkkamalli otettaisiin käyttöön, ihmisillä olisi mahdollisuus keskittyä täysipäiväisesti taiteen luomiseen.

  Lunnasmalli
  Artisti tuottaa teoksen, ja vaatii sitten siitä lunnaita – kuka tahansa voi lahjoittaa lunnaspottiin rahaa, ja kun potti on tarpeeksi suuri, teos vapautetaan kaikkien vapaaseen käyttöön. Pelintekijä Greg Stolzen kehittämällä Meatbot Massacre-pelillä oli 600 dollarin lunnassumma, joka saavutettiin viisi kuukautta ennen takarajan umpeutumista.

  Mainonta
  Google ja monet muut ilmaispalvelut toimivat jo nyt mainosvarojen voimin. Artisti voisi laittaa kotisivuilleen kaiken taiteensa ilmaislevitykseen, ja laittaa sivuille muutaman kohdennetun mainosbannerin keräämään itselleen rahoja. TV-sarjoilla ja elokuvilla voisi olla ruudun yläreunassa pieni mainostajan logo näkyvissä, samalla tavalla kuin osa TV-kanavista laittaa logonsa lähetykseen: pieni sivussa oleva merkintä katoaa pian tajunnasta, mutta mainospaikasta maksetaan varmasti silti.

  Product placement
  Soveliain nykyaikaan sijoittuville elokuville ja TV-sarjoille. Elokuvassa/sarjassa käytetään tietyn yhtiön tuotteita, tämän maksamaa korvausta vastaan.

  Sponsorointi
  Suuryritys ostaa itselleen teoksen virallisen sponsorin aseman, jolloin saa itselleen maininnan siitä, että on mahdollistanut teoksen levittämisen. Eroaa mainonnasta siinä, että sponsori saa itselleen pysyvän tunnustuksen roolistaan, siinä missä mainostajat saattavat vaihtua.

  Tukipalvelut
  Soveliain tietokoneohjelmiin: ohjelman alkuperäiset tekijät tuntevat sen toiminnan parhaiten, ja voivat maksusta tarjota asiantuntemustaan siinä ilmenevien ongelmien korjaamiseen.

  Työnteko
  Nyky-yhteiskunnassa monilla on työt, joista jää tarpeeksi vapaa-aikaa aktiiviseen taiteen luomiseen vaikka taiteesta ei mitään maksettaisikaan. Linux ja muut open source-sovellukset ovat alunperin syntyneet ilman että kukaan sai niistä rahaa, ja netti on täynnä kaunokirjallisuutta jonka ovat kirjoittaneet ihmiset ilman mitään odotusta rahansaannista.

  Valikointi
  90% kaikesta on roskaa: monet ihmiset tahtovat vain nauttia mestariteoksista tuhlaamatta aikaa keskinkertaisuuksien lukemiseen. Kustantamot ja levy-yhtiöt voivat edelleen tehdä voittoa ja toimia laadun merkkeinä, jos laskevat hintansa tarpeeksi alas ja ottavat julkaisulistoilleen ainoastaan laadukkainta taidetta.

  Vapaaehtoismaksut
  Monet tahtovat tukea hyvän taiteen luomista vaikka se maksaisikin: Radiohead antoi ihmisille joko mahdollisuuden maksaa musiikistaan tai ladata se ilmaiseksi, bändin netoten tällä lähes kolme miljoonaa dollaria. Samaan aikaan DVD-myynti on kasvussa vaikka elokuvien ja TV-sarjojen nettipiratismi rehottaa.

  Virallisuus
  Tekijänoikeuksien poistaminen ei estä artistia solmimasta erillisiä sopimuksia julkaisijoiden kanssa: Nimeän teidät tuotteideni ainoiksi oikeiksi virallisiksi jälleenmyyjiksi, jos saan vastineeksi 20% tuotteen kaikista myyntivoitoista. Julkaisija, joka saa teoksen suoraan aristilta ja pääsee ensimmäisenä myymään sitä, ja voi vielä julistaa olevansa teoksen ainoa virallinen myyjä siinä missä teos muista lähteistä hankittuna ei anna artistille mitään, nettoaa varmat tulot.

  Profiilikuva käyttäjästä ohplzstfu

  ohplzstfu

  said

  Ihan hyviä pointteja. En allekirjoita ihan kaikkia. Taidetta luodaan sisäisestä palosta ja halusta. Rahaa tulee jos on tullakseen. Internet antaa paremmat kuin hyvät mahdollisuudet tienata luomallaan taiteella. Miksi taiteilijan pitäisi tienata 95 vuotta jonkin teoksen luonnin jälkeen? Kylläpä oma työni tuntuu aliarvostetulta kun saan palkan vain tehdyistä hommista kerran kuussa.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Tähän lisäisin aktiivisesti keskustelussa esillä olleen, mahdollisesti tulevan PP:n linjauksen.
  Kaupallisessa hyödyntämisessä tekijänoikeussuojan lyhentäminen viiteen vuoteen, jonka jälkeen tuotoksen tekijä saa kaikilta sitä jälleenmyyviltä provisio/lisenssikorvausta.

  Profiilikuva käyttäjästä MikkoSarela

  Huhut kertovat, että Japanissa tuotettaisiin animesarjoja lunnasmallilla. Eli sarjan tekijät tekevät sarjaan seuraavan kauden (tai ensimmäisen kauden pilotin jälkeen), mikäli heillä on riittävästi tilauksia.

  Profiilikuva käyttäjästä Enk

  Enk

  said

  Toinen miettimisen arvoinen asia on julkaisijanäkökulma. Millaisille liiketoimintamalleilla tulevaisuudessa kannattaa kustantaa taiteen julkaisua siten, että sisältö tarjotaan kaikille ilmaiseksi. Virallinen status on yksi vaihtoehto ja haku/valikoima-palvelun tarjoaminen toinen, mutta tuskin nämäkään ihan tähän loppuvat. Omalta osaltaanhan tämä helpottaa myöskin taiteilijoiden elämää, koska silloin on saatavilla myös nykyisen kaltaisia julkaisusoppareita joissa yhtiö hoitaa vaikeat asiat. Riistopotentiaali kuitenkin pienenee, kun ei ole tekijänoikeuksia (tai jakeluoikeuksia) luovutettavaksi jolloin yhtiöllä on ihan eri tavalla intressiä tuoda tuotetta mahdollisimman houkuttelevasti esille eikä pihdata sitä.

  Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  [quote=ohplzstfu]Taidetta luodaan sisäisestä palosta ja halusta. Rahaa tulee jos on tullakseen.[/quote]

  Se on totta, mutta raha on silti mukava lisäkannustin. Ja monille on tärkeää se, että taidetta tekemällä on mahdollista tienata.

  [quote=Scoffa]Tähän lisäisin aktiivisesti keskustelussa esillä olleen, mahdollisesti tulevan PP:n linjauksen.
  Kaupallisessa hyödyntämisessä tekijänoikeussuojan lyhentäminen viiteen vuoteen, jonka jälkeen tuotoksen tekijä saa kaikilta sitä jälleenmyyviltä provisio/lisenssikorvausta.[/quote]

  Tuon voi toki mainita samassa, mutta se menee jo vähän itse artikkelin ulkopuolelle – tuon tekstin tarkoituksena on nimenomaa vääntää rautalangasta se, miksei laillistettu piratismi sen ensimmäisen viiden vuoden aikana vielä tee mahdottomaksi ansaita taiteella.

  [quote=Enk]Toinen miettimisen arvoinen asia on julkaisijanäkökulma.[/quote]

  On, ja ansainnee erillisen artikkelin. :)

  Profiilikuva käyttäjästä Henull

  Henull

  said

  Hyviä tapoja suuri osa, muutamaan heitän kommenttia.
  Quote:
  Tukipalvelut
  Soveliain tietokoneohjelmiin: ohjelman alkuperäiset tekijät tuntevat sen toiminnan parhaiten, ja voivat maksusta tarjota asiantuntemustaan siinä ilmenevien ongelmien korjaamiseen.

  Tämä on käytössä nykyään jo Open Source puolella. Huomataan toki, että mikäli kaikki softafirmat siirtyvät tähän, aletaan ohjelmistoista tehdä niin mielettömän vaikeakäyttöisiä, että niitä ei ilman opastusta osaa käyttää kukaan. Hyvä tahto ei elä maailmassa. Rahaa halutaan, ja sitä saa jos ihmiset joutuvat ostamaan tukipalvelua siitä, että löytävät ’Tulosta’ painikkeen tekstinkäsittelyohjelmastaan.

  Quote:
  Valikointi
  90% kaikesta on roskaa: monet ihmiset tahtovat vain nauttia mestariteoksista tuhlaamatta aikaa keskinkertaisuuksien lukemiseen. Kustantamot ja levy-yhtiöt voivat edelleen tehdä voittoa ja toimia laadun merkkeinä, jos laskevat hintansa tarpeeksi alas ja ottavat julkaisulistoilleen ainoastaan laadukkainta taidetta.

  Mikä on roskaa? Minun mielestäni kaikki hip hop / r’n’b on roskaa, mutta yllättäen sille löytyy kyllä kuuntelijoita. Mitä sitten tehdään, kun kukaan ei suolla ilmoille kuin sitä mainstream musiikkia, sillä sitä ostetaan eniten, eli vain sitä kannattaa tuottaa. Sitten kuunnellaan kaikki sitä? Mitkä ovat mestariteoksia? Seitsemän veljestä haukuttiin aikanaan, ja nyt se on kaikkien tiedossa. Holokausti kaikelle mikä ei miellytä mainstreamia?

  Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  [quote=Henull]Huomataan toki, että mikäli kaikki softafirmat siirtyvät tähän, aletaan ohjelmistoista tehdä niin mielettömän vaikeakäyttöisiä, että niitä ei ilman opastusta osaa käyttää kukaan. Hyvä tahto ei elä maailmassa. Rahaa halutaan, ja sitä saa jos ihmiset joutuvat ostamaan tukipalvelua siitä, että löytävät ’Tulosta’ painikkeen tekstinkäsittelyohjelmastaan.[/quote]

  Hyvä pointti, tätä en tullut ajatelleeksi.

  Quote:Mikä on roskaa? Minun mielestäni kaikki hip hop / r’n’b on roskaa, mutta yllättäen sille löytyy kyllä kuuntelijoita. Mitä sitten tehdään, kun kukaan ei suolla ilmoille kuin sitä mainstream musiikkia, sillä sitä ostetaan eniten, eli vain sitä kannattaa tuottaa. Sitten kuunnellaan kaikki sitä? Mitkä ovat mestariteoksia? Seitsemän veljestä haukuttiin aikanaan, ja nyt se on kaikkien tiedossa. Holokausti kaikelle mikä ei miellytä mainstreamia?

  Holokausti kaikelle mikä ei miellytä mainstreamia – niin, eikö tämä ole se nykytilanne? :) Vakavammin ottaen, valtaosa kaupallisesta taiteesta tulee aina olemaan suunnattu mahdollisimman laajalle osalle väestöä, siinä missä pienempi osa tahoista erikoistuu kapeampiin kohderyhmiin. Se on se nykytilanne, enkä näe syytä olettaa että se muuttuisi mihinkään vaikka osa tekijänoikeuksista purettaisiinkin.

  Profiilikuva käyttäjästä vmatikainen

  [quote=Henull]Hyviä tapoja suuri osa, muutamaan heitän kommenttia.
  Huomataan toki, että mikäli kaikki softafirmat siirtyvät tähän, aletaan ohjelmistoista tehdä niin mielettömän vaikeakäyttöisiä, että niitä ei ilman opastusta osaa käyttää kukaan. Hyvä tahto ei elä maailmassa. Rahaa halutaan, ja sitä saa jos ihmiset joutuvat ostamaan tukipalvelua siitä, että löytävät ’Tulosta’ painikkeen tekstinkäsittelyohjelmastaan.
  [/quote]
  Mihin perustat väittämän että ilmaisohjelmistoista tehtäisiin vaikeampikäyttöisiä tahallisesti? Vallankumouksellinen käyttökokemus on monen kaupallisen ja ilmaisen menestystarinan takana, enkä usko yhdenkään ohjelmistovalmistajan yrittävän päästä tilanteeseen, jossa käyttäjä ei pystyisi käyttää heidän ohjelmaansa. Hyvin nopeasti tässä tilanteessa siirtyisi käyttäjät halvan ja paremman ohjelman käyttäjiksi. Jo tällä hetkellä löytyy laillisia, ilmaisia ja hyviä ohjelmistoja suurimpaan osaan käyttäjien tarpeista sekä linux- että windows-ympäristöihin.

  Hyvä tahto elää maailmassa ja sen ovat bisnesmiehetkin huomanneet.IBM sijoittaa vuosittain 100 miljoona open software kehitykseen, koska on huomannut sen tuottavan heille tuloa vähentyneinä menoina.

  Ohjelmistot ei-ammattikäytössä eivät ole erityisen suuri tulonlähde muille kuin monopoli-firmoille, joiden asemaa kapitalistisessa yhteiskunnassa on jouduttu ennenkin laeilla muuttamaan. Kun taas pelit ovat aina olleet etulinjassa uusien bisnesmallien kehityksessä, joten se sektori on valmis uusien aikojen tuomiin haasteisiin.

  Profiilikuva käyttäjästä Enk

  Enk

  said

  Toisaalta jos firmat tekisivät ohjelmistoistaan vaikeakäyttöisiä voidakseen myydä tukipalveluita, niin open sourcen luonteen ansiosta joku muu voisi sitten myydä palvelua jolta voisi tilata uuden käyttöliittymään haluamaansa ohjelmaan. Open source softasta nimenomaan pitää tehdä todella hyvää, sillä joku muu tekee kyllä paremmin jos minä en. Mikä nyt ei taas ole välttämättä huono asia kannaltani, jos olenkin perustanut liiketoimintamallin jonkun muun kuin tukipalvelujen ylläpitämiselle. Esim teen pelienginen jolla pyöritetään erilaista sisältöä ja liiketoimintamallinani on sisällön tuottaminen. No, jos joku parantaa engineä muuttamatta sisällöntuotantorajapintoja, niin voin tyytyväisenä käyttää tätä jonkun muun parantelemaa engineä (jos katson parannukset hyviksi) ja myydä sisältöäni taas vähän enemmän, kun sitä pyörittävä alusta on parempi (tätä esimerkkiä tulen kokeilemaankin tässä joskus).

  Nollan taloustiede on vähän sama juttu kuin evoluutio: jos se ei käännä aivojasi ylösalaisin, et ole todennäköisesti ymmärtänyt sitä. Noh, ei se ehkä ihan niin radikaali juttu ole, mutta vaatii paljon enemmän thinking outside the box-ajattelua kuin perinteinen suljettuihin ympäristöihin pohjautuva salaisuuksien taloustiede. Kun pään saa ulos laatikosta ja alkaa näkemään alaa hieman leveämmin niin ansaintamahdollisuuksia alkaa näkyä horisontissa usein enemmän kuin jaksaa laskea.

  Noh, ei tällä haavaa enempää.

  Profiilikuva käyttäjästä vizikahn

  vizikahn

  said

  Joitakin ideoita. Menevät osittain jo mainittujen tapojen kanssa päällekkäin, mutta mainitsen silti erikseen.

  15. Kilpailut
  Parhaat voittavat, mutta palkinnoittakin jääneistä teoksista syntyy suhteellisen laadukas kasa kulttuuria.

  16. Valikointi 2
  Helmien löytäminen suuresta määrästä kulttuuria vie aikaa ja vaivaa, joten hyvä personal shopper voisi remixata kustomoituja Best of -kokoelmia pientä maksua vastaan. (Star Wars, josta on leikattu asiakasta ärsyttävä hahmo pois…)

  17. Osallistuminen
  Yleisö mukaan tekoprosessiin pienestä maksusta. Elokuvan kuvauspaikoista tulee happeningeja, joihin on pääsymaksu, levylle pääsee mukaan laulamaan, kirjan päähenkilön nimen saa valita, jne.

  18. Human-based computation
  Lataajan on ennen teoksen latausta tai sen aikana pelattava peliä, jota käytetään hakurobottien parantamiseksi tms.

  19. Ilmaisuus
  Älä edes yritä tienata. Malli sekin.

  Profiilikuva käyttäjästä johnnykidd

  johnnykidd

  said

  [quote=Kaj Sotala]Alkuperäiskappaleiden myynti[/quote]
  Kuvataiteissa tietyissä taiteenlajeissa. Musiikissa ja kirjallisuudessa vain jos ostaja on Remu Aaltonen.
  [quote=Kaj Sotala]Apurahat[/quote]
  Elantoa poliittisin perustein. Piraattiyhteiskunnassa korvansa rei’ittäneille.
  [quote=Kaj Sotala]Esiintymiset[/quote]
  Näyttämö- ja musiikkitaiteen peruselinkeino, joka ei koskaan häviä.
  [quote=Kaj Sotala]Halpamyynti[/quote]
  Tulonlähde niille harvoille, joita on joskus myyty kalliilla.
  [quote=Kaj Sotala]Kansalaispalkka[/quote]
  Tulonlähde yhteiskuntajärjestelmää ylistäville taiteilijoille. (vrt. Kuuba)
  [quote=Kaj Sotala]Lunnasmalli[/quote]
  Utopiaa.
  [quote=Kaj Sotala]Mainonta[/quote]
  Tulonlähde taiteilijoille, jotka haluavat todistaa Sonyn, Philipsin jne. tuotteiden erinomaisuutta.
  [quote=Kaj Sotala]Product placement[/quote]
  Tulonlähde huorille.
  [quote=Kaj Sotala]Sponsorointi[/quote]
  Tulonlähde aatteellisille huorille.
  [quote=Kaj Sotala]Tukipalvelut[/quote]
  Tulonlähde kaikille, jotka haluavat hyötyä toisten osaamattomuudesta.
  [quote=Kaj Sotala]Työnteko[/quote]
  Anti-piratistinen toiminta torstaimafian hyväksi.
  [quote=Kaj Sotala]Valikointi[/quote]
  Arjalaisen rotu valitsee mikä on roskaa. Loput poltetaan tai jaetaan vertaisverkossa ilmaiseksi.
  [quote=Kaj Sotala]Vapaaehtoismaksut[/quote]
  Maalataan vapaa taide valkoisella maalilla ja laitetaan se seisomaan aseman eteen telineeseen. Tinapurkki ja apina posetiivin viereen.
  [quote=Kaj Sotala]Virallisuus[/quote]
  Virallinen taide = hyvä taide = ilmainen taide. Kaikki muut leirille Uralin taakse.

  Profiilikuva käyttäjästä johnnykidd

  johnnykidd

  said

  [quote=Henull]Tämä on käytössä nykyään jo Open Source puolella.[/quote]
  Ja sitten muistetaan, että Open Source ei tarkoita tekijänoikeuksista luopumista vaan tiettyä lisensiointimallia.

  Profiilikuva käyttäjästä Ronin666

  Ronin666

  said

  Olen 32 vuotias muusikko Porvoosta.

  Läpi elämäni ja urani olen uhmannut ja taistellut kusipäisyyttä ja sääntöjä vastaan.
  Kusipäisyyttä ja sääntöjä taidetta vastaan.
  Minulle on tärkeintä se, että musiikkini ja tekstini saavuttasivat ja koskettaisivat mahdollisimman montaa ihmistä.

  En välitä hevonvittua mitä rahaan tulee. Olen aina ollut köyhä. Ainoa mitä minulla on, on kapinallinen ja ahdistunut mieli.
  Ja halu tehdä asiat oikein.

  Tämä liike tuntuisi ymmärtävän mikä on oikein.

  Semper in angaria.

  Siinä meille motto.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 27)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin