Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

3 historiallista teknoutopiaa

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka 3 historiallista teknoutopiaa

Tämä aihe sisältää 8 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä mikko123 mikko123 8 vuotta sitten.

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  ”Lupaan osoittaa, miten kymmenessä vuodessa toteutetaan paratiisi, jossa on kaikki mitä ihmissielu halajaa on yltäkylläisenä jokaisen saatavilla ilman työtä ja palkkaa; missä luonto kokonaisuudessaan tullaan muuttamaan kauneimpaan muotoonsa ja jokainen ihminen voi elää loistavissa palatseissa…” oli vuodelta 1842 ja siinä ylistettiin höyrykonetta.

  60 vuotta myöhemmin todettiin, että pieleen meni, mutta onhan sähkö:

  ”Höyry toi mukanaan teollisuuden keskittymisen, maalaiselämän ja pienyhteisöjen tuhon sekä perhesiteiden höltymisen. Sähkö sitä vastoin saa aikaan teollisuuden hajautuksen, palauttaa maaseudun elämän ja vahvistaa perhettä. Sähkön avulla sivilisaatiomme kehittyy onnellisemmaksi, vapaammaksi ja enemmän mahdollisuuksia tarjoavaksi kuin koskaan aiemmin”.

  Kommunismin keksiminen sekä pari maailmansotaa väliin ja vuonna 1978 alkeellisista tietokoneista kirjoitettiin näin ihanasti:

  ”Nyt on mahdollista rakentaa maailma, jossa ei ole saasteita, luonnonkauneuden massiivista tuhoamista, inhimillistä raadantaa; jossa tuhoavia kulutusmuotoja vältetään ja jossa ihmismieltä voidaan ravita historiassa ennennäkemättömällä tavalla ja ihmismieli voi liidellä suuruuden uusiin muotoihin.”

  Lähde

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Mistäs tässä nyt olisi tarkoitus puhua?

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  Tuossa on varsinainen tiivis paketti.

  Siinä on avattu yksi syy, miksi humanistisen koulutuksen saaneet ihmiset suhtautuvat happamesti teknologiaan ja puolueen tekniseen siipeen: ne ovat lukeneet historiaa. Ehkä tekniikan historia ja mitä siitä sitten seurasi pitäisi olla pakollisena tekniikan perusopinnoissa. Historianhan kirjoituttaa eliitti sivistyneistöllä eli ne hiukan kultaavat muistot tavalla, josta aikalaisten enemmistö olisi eri mieltä.

  Toinen syy on, että ilmeisesti 3. teollinen vallankumous (transistorin hyödyntäminen?) jatkuu, mistä tullee poliittinen ongelma, samoin kuin Kiinan noususta (tekstissä ei ollut tästä mitään). Näihin useat piraattipuolueessa tarjoavat ratkaisuksi kansalaispalkkaa.

  Tämä vuosisata (jos ihmiskunta selviää hengissä yms.) tulee olemaan datan vuosisata, ja on siis aikamoista haihattelua politbyroolta luulla että piraattipuolueelta hommat loppuisivat ihan piakkoin. Pikemminkin jäävuoren huippu on nähty horisontissa ja piraattilaiva on uteliaisuuttaan suunnannut kurssin sitä kohti.

  Lähestyvä datasta koostuva jäävuori on taas isompi kuin edellisillä kerroilla. Aiemmilla kerroilla tuollaisen läheltä löytyi siirtomaasotia, natsismia ja marxismi-leninismiä sekä yksi Mao, pari maailmansotaa ja New Deal. Toivottavasti ei käy niin, että curiosity killed the cat: natseilla ja kommunisteilla oli varsin suoraviivainen tapa päästä eroon poliittisista kilpailijoistaan. Eivätkä ihmiset tietenkään ole muuttuneet mihinkään parissa sadassa vuodessa.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Vaikkei hullut spekulaatiot tietenkään ole toteutuneet, tiede ja teknologia on parantanut ihmiskunnan elinoloja ja selviytymismahdollisuuksia enemmän kuin useimmat muut kuin pimahtaneet futuristit ikinä osasivat toivoa.

  Turhan harva nykyään vain ymmärtää kuinka kurjissa oloissa 1700-luvulla, 1800-luvulla tai 1900-luvulla elettiin ennen aikakausien merkittäviä teknisiä läpimurtoja, vielä aikaisemmista ajanjaksoista puhumattakaan.

  Se, että teknisesti edistyneissä maissa useampi kuin joka viides lapsi elää yli kymmenvuotiaaksi on suurempi saavutus kuin mikään kuumatka tai utopistinen unelma. Ihmiset ovat vain sokeita jo olemassa oleville edistysaskelille.

  Minulla ei ole mitään aikomusta kiivetä takaisin puihin kuolemaan koleraan.

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  Gagis kirjoitti:
  Quote:Vaikkei hullut spekulaatiot tietenkään ole toteutuneet, tiede ja teknologia on parantanut ihmiskunnan elinoloja ja selviytymismahdollisuuksia enemmän kuin useimmat muut kuin pimahtaneet futuristit ikinä osasivat toivoa.

  Turhan harva nykyään vain ymmärtää kuinka kurjissa oloissa 1700-luvulla, 1800-luvulla tai 1900-luvulla elettiin ennen aikakausien merkittäviä teknisiä läpimurtoja, vielä aikaisemmista ajanjaksoista puhumattakaan.

  Se, että teknisesti edistyneissä maissa useampi kuin joka viides lapsi elää yli kymmenvuotiaaksi on suurempi saavutus kuin mikään kuumatka tai utopistinen unelma. Ihmiset ovat vain sokeita jo olemassa oleville edistysaskelille.

  Minulla ei ole mitään aikomusta kiivetä takaisin puihin kuolemaan koleraan.

  Tässä onkin kyse siitä, mikä sen kehityksen hinta oli ja miltä se näytti aikalaisista, ja miten paljon siitä seurasi mm. ruumiita.

  Luista näkyy, että jo maanviljelyksen leviäminen kurjisti ihmisten elinoloja. Ihmispopulaatiot kasvoivat, mutta ihmiset olivat huonokuntoisempia.

  Aiemmin tässä keskustelussa ei ollut mitään mainintaa lääketieteestä, eikä sillä tai vastaavasti feminismilläkään voi väheksyä teollisten vallankumousten aiheuttamia haittoja.

  Seuraavassa aikalaistotuutta vuoden 2010 historiafiktion sijaan (Karl Marx):
  Nopeat muutokset teknologiassa jättivät monet osaavat työläiset työttömiksi, kun maataloudelliset ja tuotannolliset toimet yksi toisensa jälkeen koneellistettiin. Miljoonien uusien työttömäksi jääneiden ihmisten pako maalta tai pienistä kaupungeista suuriin kasvukeskuksiin johti ennennäkemättömään köyhyyteen, slummiutumiseen ja asumisen ahtautumiseen kaikkeen tähän liittyneine sosiaalisine ongelmineen. Samaan aikaan porvarisluokka, joka oli kooltaan vain murto-osa työväenluokasta, vaurastui ennennäkemättömiin mittoihin.

  Lähde: Wikipedia

  Yhteiskunnallisten ja teknisten murrosten hyödyt satavat yleensä harvojen laariin. Näitä on sitten tasoiteltu sotimalla ja kapinoimalla (Venäjä), sillä eihän eliitti vapaaehtoisesti luovu saavuttamistaan eduista. Kansalaisten ei ole myöskään järkevää sitoutua mihinkään yli sukupolven kestävään epävarmaan parannusprosessiin, koska investointeja, jotka eivät maksa takaisin elinaikana, ei kannata tehdä.

  Noita 1800-luvun teollistumisen jäänteitä, 600+ neliön omakotitaloja kaupungin keskustassa löytyy tästä ihan kävelymatkan päästä. Yhteen niistä mahtuu nykyään kaksikerroksinen kauppa.

  Yhdysvalloissa ja Espanjassa on niitä moderneja hökkelikyliä. Jos viimeiset 40 vuotta jatkunut taloustrendi jatkuu niin ne paisuvat. Ei ole näkyvissä mitään syytä, miksei talouden heikkeneminen länsimaissa jatkuisi. Tulo- ja varallisuuserojen kasvuhan hyödyttää eliittiä. Voit siis päätyä hökkelikylään kuolemaan punatautiin, teknisen edistyksen ansiosta, jos se ei satu hyödyntämään sinua ja jos teknisestä edistymisestä hyötyneiden mielestä toimeentulosi ei kuulu heille.

  Punatautia tässä kaupungissa oli vielä 1950-luvulla.

  Pumpulitehtaan tytöt olivat suomalaisia orjia ja näyttää siltä, että orjuuskin on tulossa takaisin (palkaton pakkotyö Britanniassa) sekä velkavankeus USAssa (on taas jo käytössä).

  1900-luvun alussa joka seitsemäs maapallon asukas oli muuttanut pois synnyinmaastaan, mikä kuvasi ajan paineita.

  Profiilikuva käyttäjästä Alejandro

  Alejandro

  said

  Tietotekniikan ja internetin on uskottu olevan pelastusrengas, jonka avulla selviämme ympäristökatastrofilta ja ihmiskunnan tuholta. Tähänastinen kehitys ei kuitenkaan tue tätä uskomusta. Energiatehokkuden ja luonnonvarojen säästämisen sijaan energiankulutus on kasvanut länsimaissa säännömukaisesti ja uusia luonnonvaraesiintymiä etsitään aina vain hankalammista paikoista, kuten valtamerien pohjista.

  Esimerkiksi internet kuluttaa valtavia määriä energiaa. Kulutuksen lisääntyminen kertoo siitä, että ainakaan kokonaisuutena tarkasteltuna internet ja tietotekniikka eivät ole vähentäneet energiantarvetta. Kun ottaa lisäksi huomioon sen kaiken turhan, hyödyttömän ja jopa haitallisen datan, jota verkossa liikkuu, ympäristökatastrofin estämisen näkökulmasta nettiä pitäisi säännöstellä ja valvoa erittäin ankarasti tai jopa kieltää se kokonaan.

  Ja jos luonnonvarat eivät ole loppumassa, niin miksi niitä etsitään niin epätoivoisista paikoista ja suurin kustannuksin?

  Teknologia on tuonut meille paljon hyvää, mutta sen suhteen ei pidä olla sokea.

  Profiilikuva käyttäjästä snowballschance

  Alejandro kirjoitti:
  Quote:Ja jos luonnonvarat eivät ole loppumassa, niin miksi niitä etsitään niin epätoivoisista paikoista ja suurin kustannuksin?

  Propaganda kertoi, että Brasilian edustalla 2 km syvyydessä on öljyä. Propaganda unohti kertoa, että sen ylös saaminen maksaa 100 taalaa tynnyri. Tämä ennen Meksikon lahden sähläystä.

  Ennen Irakin sotaa propaganda kertoi, että sinne mennään ryöstämään Saddamin öljyt ja sodan jälkeen sieltä saa öljyä 5 taalaa tynnyri.

  Vähän aikaa sitten propaganda kertoi, että Afganistanin vuoret on tehty kullasta tms.

  Kehtaatkin epäillä kaikkia niitä kaupallisia ihanuuksia, jotka odottavat meitä tulevaisuudessa!

Esillä 8 viestiä, 1 - 8 (kaikkiaan 8)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin