Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

 • Profiilikuva käyttäjälle Ahto Apajalahti
  aktiivinen 22 tuntia, 12 minuuttia sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Daryl Morgan
  aktiivinen 1 kuukausi, 3 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle idealrobe.fr
  aktiivinen 2 kuukautta, 1 viikko sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle admin
  aktiivinen 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Ari-Martti Hopiavuori
  aktiivinen 5 kuukautta, 2 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Yaamboo
  aktiivinen 11 kuukautta, 2 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle proffa
  aktiivinen 11 kuukautta, 4 viikkoa sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle Topi
  aktiivinen 1 vuosi, 1 kuukausi sitten
 • Profiilikuva käyttäjälle jessejarvi
  aktiivinen 1 vuosi, 2 kuukautta sitten

Aloite – Kansalaispalkka

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Aloite – Kansalaispalkka

Tämä aihe sisältää 25 vastaukset, 15 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ryhtilä Ryhtilä 8 vuotta, 11 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 26)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Pietari Tuominen

  Ehdotus Piraattipuolueen linjaukseksi:

  Valtion nykyisin kustantama mittava etuus-, avustus- ja tukiverkko tulisi korvata tasasuuruisella kaikille kansalaisille maksettavalla kansalaispalkalla. Tämän seurauksena esimerkiksi Kela, sosiaalitoimistot ja TE-keskukset voitaisiin yhdistää. Ainoina poikkeuksina tasasuuruisesta maksusta olisi eläkeikäisille maksettava eläkelisä ja sairaille maksettava sairaspäiväraha. Alle 16-vuotiaiden kansalaispalkka maksettaisiin heidän huoltajilleen.

  Perustelut:

  1) Byrokratia ja valtion tarvitsema virkamieskoneisto vähentyisi merkittävästi, mikä toisi mittavat kustannussäästöt kun Kelan, sosiaalitoimiston, TE-keskuksen ja muiden avustuksia käsittelevien virastojen henkilökunnasta voitaisiin irtisanoa suurin osa. Tämä vähentäisi valtion menoja ja lisäisi sitä kautta kansalaisten käytettävissä olevaa varallisuutta, ostovoimaa ja hyvinvointia.

  2) Kansalaisten keinotekoinen jako työssäkäyviin, työttömiin, apurahalla eläviin ja opiskelijoihin katoaisi ja tilalle tulisi yhteiskunta, jossa ihminen voisi vapaasti kehittää itseään ja tehdä montaa itseään kiinnostavaa asiaa samaan aikaan.

  3) Yrittäminen helpottuisi. Käytännössä jokainen kansalainen voisi aloittaa uuden yrityksen ja kehittää yritysideaansa kaikessa rauhassa ilman taloudellisia paineita. Kuitenkin kaikilla olisi suuri motivaatio tehdä ylimääräistä rahaa muutaman sadan euron kansalaispalkan päälle.

  4) Kansalaispalkka kannustaisi kansalaisia huolehtimaan itse itsestään ja laittamaan rahaa säästöön toisin kuin nykyinen systeemi, jossa toimeentulotukea saa vain täysin varaton kaiken omaisuutensa tuhlannut kansalainen ja joka siksi kannustaa ihmisiä tuhlaamaan säästämisen sijaan.

  5) Kansalaispalkka kannustaisi ottamaan mitä vain työtä vastaan vaikka vain muutaman tunnin viikossa, toisin kuin nykyinen systeemi, jossa saat taloudellista hyötyä vasta kun työsuhteesta saatu palkka ylittää etuuksiesi määrän.

  6) Tämä olisi parempi suunta yhteiskunnalle, kuin jatkuvasti laajeneva tukiverkko ja vastaavasti kansalaisten passivoituminen selkeästi byrokraattisempaan ja kommunistisempaan suuntaan muuttuvassa valtiossa. Aidosti vapaassa yhteiskunnassa kansalaiset voivat itse päättää mitä he tekevät ja vastaavasti myös itse kantavat tekojensa seuraukset. Tämä loisi passivoitumisen ja turhautumisen sijaan yrittelijäitä, aktiivisiä, innovatiivisia ja ennen kaikkea tyytyväisiä ihmisiä.

  7) Demokratiaa tämä parantaisi, koska kansa saisi itsemääräämisoikeuden omiin raha-asioihinsa. Vastaavasti viranomaisten nykyinen valta puuttua kansalaisten yksityisiin raha-asioihin (ja sitä kautta myös lukuisiin muihin yksityisasioihin) poistuisi.

  8) Kansalaisten kallista aikaa säästyisi vuodessa yhteensä kymmenien miljoonien tuntien verran, kun ei enää tarvitsisi juosta ja jonottaa eri virastoissa hakemusten ja niiden lukuisten liitteiden täyttämisen merkeissä. Kaiken tämän säästyneen ajan ja energian voisi itse kukin käyttää johonkin itselleen tärkeämpään.

  9) Paljon tällä hetkellä virastojen hallussa olevia kiinteistöjä vapautuisi esimerkiksi yritysten käyttöön tai asunnoiksi. Vastaavasti valtion ja kuntien kiinteistökulut vähenisivät.

  10) Piraattipuolueen linjaukseksi tämä sopisi erinomaisesti, koska kansalaispalkka vähentäisi merkittävästi viranomaisten harjoittamaa kansalaisten byrokraattista valvontaa ja painostusta. Tämä olisi siis huomattava parannus yksilön vapauksiin. Ei tarvittaisi enää kymmenien tai satojen tuhansien viranomaisten kalliisti palkattua armeijaa valvomaan mihin joka ikinen tuki- tai etuuseuro käytetään ja täyttääkö tuen saaja avustuksen saamisen kriteerit. Sanomattakin on selvää, että tämä parantaisi yksilön vapauksien lisäksi myös yksityisyyden suojaa. Viranomaisilla kun ei enää olisi ainakaan tukiin liittyvää tarvetta penkoa joka ikisen kansalaisen yksityisasioita.

  Aloitteen teki Pietari Tuominen

  Tarvitsemme näin alkuun ehdotukselle ainakin kymmenen jäsenen tuen. Jos siis kannatat kansalaispalkkaa, laita nimi alle kiitos!

  Kommentit, lisäperustelut ja kaikki muu palaute yhtälailla tervetulleita.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Ymmärtääkseni tätä on tutkittu varsin paljon. Listan viitteitä voisi lisätä tähän niin voimme perehtyä kansalaispalkan taustoihin. Itse en ole vielä muodostanut kantaa aiheesta.

  Profiilikuva käyttäjästä Pietari Tuominen

  Gagis kirjoitti:
  Quote:Ymmärtääkseni tätä on tutkittu varsin paljon. Listan viitteitä voisi lisätä tähän niin voimme perehtyä kansalaispalkan taustoihin. Itse en ole vielä muodostanut kantaa aiheesta.

  Wikipediassa on tästäkin aiheesta erinomainen tietopaketti lukuisine viitteineen. Sieltä löydät paljon taustatietoa ja englanniksi sekä muilla kielillä lisää viitteitä ja tietoa. Kuulisin toki mielelläni kommentteja myös omiin perusteluihini liittyen.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Huonoa: Kansalaispalkka ei oikein liippaa kovin läheltä piraattien agendaa. Hyvää: Nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on niin surkea, että sen korvaamista kansalaispalkalla varmaan kovin moni ei vastusta, eli tämä ei tulisi aiheuttamaan massiivista riitelyä puolueen sisällä ja siksi viemään resursseja itse piraattiaiheiden ajamisesta. Huonoa: Puolueen resurssit ovat vielä hyvin vähäiset, eivätkä riitä edes patenttiasioiden selvittämiseen, joten hallituksen velvoittaminen toimimaan vielä yhden, laajan asian eteen voi siten olla haitallinen resurssisyöppö.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Kuten mrZombie sanoi, niin puolue ei välttämättä ole vielä valmis näin isoon uuteen asiaan. Idea on joka tapauksessa hyvä ja olen ollut kiinnostunut kansalaispalkasta jo pitempäänkin ja voin allekirjoittaa omalta osaltani mainitsemasi edut.

  Yksi ongelma on se, että kansalaispalkka olisi tosiaan jokunen satanen kuussa. Jos kaikki saisivat samansuuruisen kansalaispalkan, niin esimerkiksi opiskelijoiden tulot itse asiassa pieninisivät ja vieläpä todella reilusti. Tällöin itse asiassa olisi aika mahdotonta keskittyä opiskeluun. Mikäli kansalaispalkka asettuisi jonnekin 500e paremmalle puolelle, niin mitään ongelmaa ei siltä osin ainakaan olisi.

  En siis kannata ehdotuksen ottamista keskusteltavaksi jo muutenkin kiireiseen kokoukseen, koska asia vaatii vähintään puolen vuoden aktiivisen keskustelun pohjalle. Keskustelua käyn mielelläni. Muistutukseksi kuitenkin, että puolueen sisällä on mahdollista pönkittää mitä tahansa kantoja ja tästäkin asiasta saavat kaikki kansanedustajaehdokkaat olla haluamaansa mieltä.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Piraattipuolue ei tunnusta perinteistä vasemmisto-oikeisto-ajattelua ja kansalaispalkka mielletään vasemmistolaiseksi ideaksi (vaikka saa kannatusta oikealtakin). Se on tulopoliittinen asia, joten jyrkintä mitä PP:n mielestäni kannattaisi asiasta todeta on, että PP kannustaa että asiasta käytäisiin kattavaa, ennakkoluulotonta kansalaiskeskustelua. Omaa kantaa ei tarvita, ainoastaan se, että asiasta tulisi keskutella, riippumatta mitä kantaa on.

  Tosin ”kannattaa kansalaiskeskutelua kansalaispalkasta” tyyppistä kannanottoa tuskin kannattaisi aloitteena hyväksyttää puoluekokouksessa. Piraattipuolueella on jo nyt kantaa päätöksenteon läpinäkyvyyteen, demokratian edistämiseen, jne. joten PP voisi jo nyt antaa moisen rohkausun keskustelun aloittamiseen, jos tahtoisi (edellyttäen, että ei rivien välistä(kään) ilmoittaisi mitään kantaa kumpaan hyvänsä suuntaan).

  Tämänhetkinen kantani aloitusviestin sisältämään aloitteeseen: en kannata aloitetta, vaikka kannatankin itse kansalaispalkkaa. Minulla on monia muitakin henkilökohtaisia mielipiteitä, mutta en haluaisi PP:tä valjastaa niidenkään eteenpäin ajamiseen elleivät ne liity tekijänoikeuksiin, sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin tietoyhteiskunnassa.

  Profiilikuva käyttäjästä Pietari Tuominen

  Kiitokset kommenteista! Lähinnä kuitenkin jäi ihmetyttämään tuo, miksei PP voi ottaa kantaa muihin asioihin, kuin tekijänoikeuksiin, sananvapauteen ja ihmisoikeuksiin tietoyhteiskunnassa? Jos puolue tahtoo mukaan päätöksentekoon, käsittääkseni sillä pitäisi olla ainakin jonkunlainen kanta lähes kaikkiin yhteiskunnan päätöksentekoa vaativiin asioihin? Vai tarkoittaako tämä nyt, että kaikista muista asioista patsi tekijänoikeuksista, sananvapaudesta ja ihmisoikeuksista tietoyhteiskunnassa puolueen mahdollinen tuleva kansanedustaja saa avoimesti olla ihan mitä mieltä itse haluaa ja ajaa näitä asioita myös eduskunnassa täysin itse haluamaansa suuntaan sekä painaa myös nappia miten itse tahtoo?

  Vai onko nyt niin, että PP aikoo eduskuntaan mahdollisesti päästessään toimia RKP:n tavoin ja sanoa hallitusneuvotteluissa: ”meille käy kaikki kunhan vain meidän linjaamme noudatetaan tässä yhdessä asiassa”? Tämän jälkeen puolue laittaisi edustajansa äänestämään aina hallituksen linjaa. Tehokas tapa päästä vallankahvaan kiinni ja saada yksi tai kaksi omaa asiaa läpi, mutta kaikissa muissa asioissa joudutaankin sitten tekemään mitä muut haluavat. Kaipaisin tähän asiaan selvennystä.

  Kuitenkin palatakseni tuohon kansalaispalkkaan, laskeskelin sopivan kansalaispalkan olevan suurinpiirtein sama kuin nykyinen opintotuki, täysi asumislisä ja muutama kymppi päälle. Verotuksen muuttaisin 25-36% tasaveroksi, lähinnä riippuen siitä miten paljon valtion muita kuluja onnistuttaisiin poistamaan. Tasavero kannustaisi tehokkaasti erityisesti suurempituloisia ja suurempia yrityksiä pysymään maassa, mikä toisi lisää verotuloja.

  Sitten viimeiseksi, hieman tosin aihetta sivuten, tiedustelisin minkälaisia ja mihin aiheisiin liittyviä aloitteita PP tässä vaiheessa kaipaa? Ja onko täysin turhaa tässä vaiheessa tehdä aloitteita mistään muusta kuin puolueohjelmassa mainituista asioista?

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Tällä hetkellä suurin osa lienee ensimmäisen vaihtoehdon, eli yksittäisen ehdokkaan oman kannan ajamisen, takana. Liika puoluekuri ja puolueen sitominen muiden kantoihin ei saane juurikaan kannatusta. Ehdokkaiden omat mielipiteet pitäisi tuoda kunnolla esiin jo vaalikampanjoinnissa, niin äänestäjät tietävät mitä ovat tilaamassa.

  Sen takia myös esimerkiksi kansalaispalkasta keskusteleminen on paikallaan, niin mahdolliset tulevat ehdokkaat voivat muodostaa mielipiteitä, joilla kampanjoida tulevaisuudessa.

  Profiilikuva käyttäjästä anttipng

  anttipng

  said

  Vaikka aloite ei nyt näytä saavan kannatusta käsittelyyn ottamista varten, täytyy sanoa, että aloite itsessään on vallan mainio. Eli ts. aloite on selkeä jä hyvin jäsennelty ja perusteltu. Tätä aloitetta voisi pitää mielestäni jonkinlaisena oppikirjaesimerkkinä kuinka hyvä aloite tehdään.

  Hyvän aloitteen tekemisen johdosta hatunnosto aloitteen tekijälle.

  Profiilikuva käyttäjästä Adelnel

  Adelnel

  said

  Toimisi, jos määrä olisi jotain 600-700 euroa, koska nykysuomessa vähempi raha ajaisi vaan taas jonnekin luukulle kerjäämään jos ei olekaan mitään millä saisi tehtyä itselleen lisää rahaa. Wikissä ei mainittukaan (enkä nyt jaksa niin totaalisesti käydä kaikkia liitteitä ja lähteitä läpi, että tietäisin) miten kansalaispalkka toimisi lisääntyneiden elinkustannusten kohdalla? Pikainen paste asiasta olisi miellyttävää :)

  Lisääntyneillä elinkustannuksilla tarkoitan siis erisuuruisia vuokria (joissain paikoissa on törkeät 500 euron vuokrat yksiöistäkin), erityisruokavalioista koituvia lisämenoja ja tietenkin sairauksia ja muita rajoitteita joista koituu välttämättömiä lisämenoja joskus aika hurjastikin. Myös eroava pariskunta joka on ennen maksanut isommasta kämpästä yhdessä ja toinen, vaikka työtön osapuoli, joutuisikin yht’äkkiä maksamaan sitten nahoistaan sen kämpän ennen kuin olisi mahdollista muuttaa pienempään asuntoon. Tällainen murheellinen tilanne tuppaa aina pakottamaan jollekin erilliselle luukulle kuitenkin.

  Itse ajattelin pikaisesti tähän sellaista ratkaisua, että tarpeet selvitetään kaikki kerralla ja sen mukaan saisi sitten tarvitsemansa lisän. Lisärahassa olisi toki muutoksien ilmoitusvelvollisuus ja joku vuositarkiste.

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Piraattipuolueilla on ollut yhtenä periaattena se, että agendaa ei lähdetä laajentamaan, jotta voidaa keskittyä puolueen ydinasioihin. Ideana on se, että koska ydinasioita eivät tällä hetkellä muut puolueet ota tosissaan, niihin keskittymällä voidaan saada ne menestyksekkäästi poliittiselle agendalle. Näitä ajatuksia on myös hieman valotettu verkkosivuillamme.

  Lisäksi vihreät on esimerkiksi kehittänyt jo oman perustulomallinsa ja Vasemmistonuoret kannattaa siihen siirtymistä myös. Kansalaispalkkahan on sinänsä vanha idea, sitä pohdittiin jo 70-luvulla kokoomuksen piirissä. Piraattipuolueen kannalta kansalaispalkka ajatuksena nousee kyllä mieleen mietittäessä luovan työn tekijöiden toimeentuloa, heitähän kansalaispalkka hyödyttäisi valtavasti. En kuitenkaan kannata sitä, että kansalaispalkka yleisenä aiheena otettaisiin piraattipuolueen agendalle nyt.

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Pietari Tuominen kirjoitti:
  Quote:
  Vai onko nyt niin, että PP aikoo eduskuntaan mahdollisesti päästessään toimia RKP:n tavoin ja sanoa hallitusneuvotteluissa: ”meille käy kaikki kunhan vain meidän linjaamme noudatetaan tässä yhdessä asiassa”? Tämän jälkeen puolue laittaisi edustajansa äänestämään aina hallituksen linjaa. Tehokas tapa päästä vallankahvaan kiinni ja saada yksi tai kaksi omaa asiaa läpi, mutta kaikissa muissa asioissa joudutaankin sitten tekemään mitä muut haluavat. Kaipaisin tähän asiaan selvennystä.

  Itse kyllä pitäisin tätä hyvänä menettelytapana ja nimenomaan näin esimerkiksi Ruotsin piraattipuolue aikoo toimia. Jos saadaan piraattipuolueen nykyisellä agendalla olevien asioiden osalta huomattavaa muutosta aikaiseksi menemällä hallitukseen niin silloin sitten hyväksytään hallituksen politiikka muilta osin. Näinhän parlamentarismi toimii. Toinen vaihtoehto on jäädä oppositioon. Kyllä sieltäkin voi asioita saada muutettua varsinkin jos muut puolueet omaksuvat myös piraattipuolueen ajamia kantoja.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Adelnel: ”Toimisi, jos määrä olisi jotain 600-700 euroa, koska nykysuomessa vähempi raha ajaisi vaan taas jonnekin luukulle kerjäämään”

  Kansalaispalkassa ei luukkua olisi. Kadulle kerjäämään.

  700 euron kansalaispalkka on jo sitä luokkaa naurettava, että itsekään en akateemisesti koulutettunakaan viitsisi mennä töihin, jos tuon saisi pelkästään sipsejä syömällä. Tosin tämä on spekulointia, koska yhteiskunnalla ei olisi varaa tuon suuruiseen kansalaispalkkaan.

  700 eur kansalaispalkan päälle jos saa 1440 eur/kk brutto (9 eur tunti, suunnilleen metallialan lähtöpalkka) niin se on jo 2140 eur/kk brutto. Jos ennen maksettiin veroa progressiivisesti ja kansalaispalkalla kiinteällä prosentilla, saisi verotus olla aika rankka että verotulot olisivat samat. Noin 50% palkasta, kiinteä? Tällöin matalapalkkaisen rahavirta valtion kassaan pysyisi ennallaan. Nykyisellään se on huomattavasti matalempi, mutta nykyisellä ei olekaan kansalaispalkkaa jonka saa työtä tehdessäkin tilille valtiolta.

  50% kiinteällä tuloverolla hyvin ansaitsevat maksaisivat käytännössä saman määrän kuin tänäänkin (sillä korkeimmalla progressiolla ansioverot on noin puolet palkasta). Melkein voisi siis tulkita, että 700 eurolla tulovero olisi 50% plus kunnallisveroprosentit päälle.

  EDIT: oikeastaan tarkemmin miettien ei se välttämättä ole niin kallis kuin luulisi. Jos sen tuunaisi tosiaan siten, että matalapalkkaduunissa 40 h/vko käteen jäisi sama summa, ja korkeapalkkaiseltakin käteen jäisi sama summa, niin tällöinhän suurin hyötyjä on osa-aikaduunissa, viikolopputuuraajana, tms. toimiva 10…20 h/vko hanttityöläinen. Oikeastaan täystyötöntäkään se ei paljoa haittaa, jos ottaa huomioon, että täystyötön hyväksikäyttäisi työmarkkinatuen, toimeentulotuen, asumislisän, jne. En ole luukkua eläessäni kuluttanut, joten en tiedä mimmoisia summia sieltä nykyisellään saa.

  Liian korkea kansalaispalkka rohkaisee vetelehtimään, sillä jos saa tyydyttävän elintason kuluttamalla sohvaa, miksi luopua vapaa-ajastansa. Tosin kansalaispalkan tulee olla aikasen korkea, jotta näin tapahtuisi. Nykyisellä tukiviidakolla tämä toteutuu huomattavasti helpommin, koska viikonloppupestiä ei kannata ottaa vastaan tukijaisten menettämisen pelossa.

  Tästäkin huolimatta uskoisin 500 euron tienoilla olevan kansalaispalkan olevan kohtuullisempi, sillä ei olisi pahitteeksi, jos työssäkäyvien ostovoima kasvaisi. Loppujen lopuksi sama rahahan on kuitenkin jaossa, mutta ajatus tuloverotuksen 50% verosta vs. pääomaverotuksen (muk.luk. toimitusjohtajien optiobonukset) 30%… ei sekään oikein nappaa. Eikä osakesijoituksille ja pankkitilien koroille voi 50% veroakaan laittaa, jos meinataan, että suomalaisen kuuluisi sijoittaa ansaitsemaansa rahaa suomalaisiin yrityksiin.

  500 euroa aiheuttaa taatusti purnausta, mutta ei ole epäilyäkään etteikö joku ihminen rellestäisi menemään vaikka 1000 euroa ensimmäisen 2 vkon aikana ja valittaisi seuraavat 2 vkoa kun sähkölaskun maksamiseen ei ole rahaa.

  Adelnel: ”Lisääntyneillä elinkustannuksilla tarkoitan siis erisuuruisia vuokria (joissain paikoissa on törkeät 500 euron vuokrat yksiöistäkin), erityisruokavalioista koituvia lisämenoja ja tietenkin sairauksia ja muita rajoitteita joista koituu välttämättömiä lisämenoja joskus aika hurjastikin.”

  1) kenelläkään ei ole oikeuttaa päättää, että täällä haluan asua. Jos ei ole hynää asua Hesassa, et asu Hesassa. Niin yksinkertaista.
  2) erikoisruokavaliot… ei kasvisruoka paljoa maksa vaikka siihen ottaa mukaan proteiininlähteen esim. soijatuotteista. Eikä laktoosi-intoleranssi paljoa lisää kustanna, jne. Jos kyseessä on elämäntaparuokavalio ja haluat syödä luomua, kosher-lihaa tai japanilaista marmorihärkää… se on sinun eettinen valintasi ja kustanna se miten lystäät. Ei ole yhteiskunnan murhe. Kyllä minäkin voisin vaihtaa autoni eettisesti kestävämpään sähköautoon. Kais kansalaispalkka pitäisi mitoittaa niin, että minulla on siihen varaa?
  3) en usko, että sellaista luukkua on tänä päivänäkään, joka maksaa osuuden asuntolainasta puolestasi, joten en ymmärrä miten sillä voisi argumentoida kansalaispalkkaa vastaankaan.
  4) mitä tulee sairaanhoitokuluille, kannatan omavastuun poistoa ratkaisuna. Ei nykyäänkään ole varaa sairastaa vakavempaa sairautta, esim. syöpää pelkällä opintotuella tai työmarkkinatuella. On täysin naurettavaa, että ensin me maksetaan omavastuuosuus kunnallisesta terveydenhuollosta ja sitten me saataisiin jostakin valtiolta sairauspäivärahoja ja KELA-osuuksia lääkkeistä. Eikö tätä vasemmasta kädestä oikeaan tapahtuvaa rahojen siirtoa valtion sisällä voi tehdä ilman, että sitä rahaa kierrätetään hetkellisesti kansalaisen kautta (joka teettää huomattavaa lisäbyrokratiaa ja asettaa kansalaisille ylimääräistä vaatimusta tämän monimutkaisen tukiviidakon hallitsemiseksi?

  ”Itse ajattelin pikaisesti tähän sellaista ratkaisua, että tarpeet selvitetään kaikki kerralla ja sen mukaan saisi sitten tarvitsemansa lisän. Lisärahassa olisi toki muutoksien ilmoitusvelvollisuus ja joku vuositarkiste.”

  Mikä idea silloin kansalaispalkalla olisi? Eikö koko kansalaispalkan idea ole korvata puoli tusinaa ”tukea”, ”avustusta”, ”lisää” ja ”rahaa” yhdellä ainoalla rahavirralla? Jos ajatus olisi, että saisit yhden tilityksen tusinan sijaan, se ei paljoa helpota byrokratiaa, jos joudut ilmoittelemaan talous-, aviosääty-, perhe-, pääoma-, opiskelutilanteesta, jne., vuosittain. Ottaen huomioon, että kaikkia sidonnaisuuksia, jos halutaan säilyttää, kysymyksiä on saman verran kuin ennenkin… joskin pääsisi eroon siitä kiusasta, että samaa asiaa kysytään nykyään montaa eri tukea, avustusta, lisää ja rahaa haettaessa.

  Silloin puhuttaisiin kuitenkin sen luokan kompromissista, että minä en vaivautuisi tätä reformia lobbaamaan sillä idean vesitys on tällöin jo aika pitkälle viety.

  Profiilikuva käyttäjästä Adelnel

  Adelnel

  said

  Nojuu.. totta. 700 euroa on kyllä jo melkoisen paljon, mutta mitä asumiseen tulee niin kaikki opiskelijakaupungit pyytävät ihan yhtä suolaista hintaa neliöistään kuin hesakin, eikä soluja kaikille vaan enää riitä. Mitä sellaisessa tilanteessa sitten tehdään jos saa vain kansalaispalkan, vaikka tuon 500 euroa, ja olisi pakko asua jossakin kalliimmassa paikassa koska muita ei ole enää jäljellä, tai sitten mennä takaisin porukoilleen asumaan ja säästämään että on varaa muuttaa opsikelemaan toispuolelle Suomea. Myönnän että vaikka lueskelin materiaaleja niin silti en ihan ymmärtänyt kaikkea, enkä varsinkaan sitä, että mitä tosiaan sitten, kun se raha ei vaan yksinkertaisesti riitä, eikä töitä vaan jostain maagisesti putkahda. Jos tulee joku yllättävä meno, niin kuin varmasti meille kaikille joskus käy. Mistä kerjätään (paitti tietysti kadulta)? Tämä oli se varsinainen kysymykseni. En siis ole kansalaispalkkaa vastaan, en vaan nyt tainnut ihan tajuta kaikkia olennaisia osia.

  Sossusta saa noin 700 euroa kaikkiin kuluihinsa ja siihen päälle voi vielä hakea reseptilääkkeille ja sellaselle lapun, että apteekissa ei tarvihe maksaa jne. Sillä rahalla ei juhli mihinkään, mutta sillä pärjää kyllä. Onko kansalaispalkan ideana kuitenkin, että kaikki pärjäisi, mutta ei juhlisi? Silloin tietyissä kaupungeissa 700 euroa olisi jo melkoisen must. ja opiskelijan jolle ei ole soluasuntoa riittänyt, ei mielestäni voi pakottaa odottamaan opintojensa kanssa kunnes soluasunto löytyy. Siinä voi kestää helposti parikin vuotta.

  Esimerkki opiskelijan kesäkuukaudesta sossun luukulta, kun töitä ei ollutkaan;
  Paikkana Joensuu, tuo asuntopulan ja yksityisten vuokraajakiskureiden luvattu maa, jossa myös järjestetään ainutlaatuisia opintoja ettei vaan pääse valitsemaan toista paikkakuntaa. Yksiön vuokra 530 euroa (sisältää veden), sähkölasku noin 10 euroa kuussa (opsikelijasähkö), Ruokaan noin 100 euroa kuussa, bussin kausilippuun noin 60 euroa kuussa (tosin kesällä tämän voi kyllä jättää väliin), hygieniatarpeisiin 10 euroa kuussa. Koulutarvikkeet jätänkin tästä nyt pois.

  Sillä siis pärjää, mutta säästää kannattaa :) Ja kannattaa myös jonottaa halvempaan kämppään :D, mutta asuntopulakaupungeissa se ei ole mahdollista jos siellä tahtoo heti aloittaa opsikelut.

  edit; Niin joo se piti tässä vielä sanoa, että onko sen kansalaispalkan sitten pakko olla kaikille täsmälleen sama? Veisikö sekin pohjan koko idealta? Kun kuitenkin todellisuus on se, ettei opiskelijat ja yksinhuoltajat ja näiden risteymät varsinkaan tule toimeen välttämättä kaikenmaailman lainojensakaan kanssa nykyään. Vai tulisiko yksinhuoltajalle vastasyntyneestäkin heti käyttöön täysi kansalaispalkka?

  *lupaa käydä ostamassa itselleen rautalankaa*

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Quote:onko sen kansalaispalkan sitten pakko olla kaikille täsmälleen sama? Veisikö sekin pohjan koko idealta? Kun kuitenkin todellisuus on se, ettei opiskelijat ja yksinhuoltajat ja näiden risteymät varsinkaan tule toimeen välttämättä kaikenmaailman lainojensakaan kanssa nykyään. Vai tulisiko yksinhuoltajalle vastasyntyneestäkin heti käyttöön täysi kansalaispalkka?

  Oleellinen asia mielestäni on, että vain heikoimpaan sosiaaliseen tilanteeseen joutuneet ihmiset ovat yhteiskunnan tuen tarpeessa. Ajatus kansalaispalkasta, sekä kulut, pitäisikin laskea alle 1500€:lla sinnittelevät kotitaloudet.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 26)

Alueelle ‘Ylimääräinen puoluekokous’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin