Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Aloite: Piraattipuolue vaatii transsukupuolisten s

Etusivu Foorumit Arkisto Kevätkokous 2012 Aloite: Piraattipuolue vaatii transsukupuolisten s

Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 5 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen Pekka Mustonen 6 vuotta, 6 kuukautta sitten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Michael Halila

  Aloite: Piraattipuolue vaatii transsukupuolisten sterilisointivaatimuksen poistamista laista

  Laissa transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta (28.6.2002/563) säädetään että henkilö voidaan vahvistaa ”kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietolaissa tarkoitettuun väestötietojärjestelmään merkitty”, eli toisin sanoen ihminen voi vaihtaa ”virallista” sukupuoltaan, vain jos hän on steriloitu tai ”muusta syystä lisääntymiskyvytön”.

  Lain vaatimus transsukupuolisten steriloimisesta on tarpeeton ja epäinhimillinen. Se ei perustu mihinkään lääketieteelliseen vaatimukseen tai ylipäänsä mihinkään järjelliseen, hyväksyttävään tarpeeseen. Vuonna 2009 EU:n ihmisoikeuskomissaari esitti Human Rights and Gender Identity -dokumentissa Euroopan Unionin jäsenvaltioille, että kansallisesta lainsäädännöstä olisi poistettava sterilointi- ja muut lääketieteelliset vaatimukset (https://wcd.coe.int/wcd/ViewDoc.jsp?id=1476365). Suomi ei ole noudattanut tätä esitystä. Sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava kansalaisjärjestö Trasek ry katsoo lain olevan ristiriidassa Suomen perustuslain kanssa ja vaatii sen muuttamista (http://www.trasek.net/?p=825). Myös Ruotsin hallinto-oikeus on hiljattain päättänyt Ruotsin samanlaisen lain olevan Ruotsin perustuslain vastainen (http://www.rod.se/steriliseringskrav-stryks-av-domstol). Tästä huolimatta Suomessa samanlainen laki on vieläkin voimassa, ja esimerkiksi SDP:n puoluehallitus on hiljattain nimenomaan kieltäytynyt lain uudistamisesta (http://ranneliike.net/teema/translain-uudistus-sdpn-puoluehallitus-vastahakoinen-translain-uudistamisesta?cid=2&aid=8082).

  Piraattipuolueen puolueohjelmassa todetaan (s. 1):

  ”Yhdenvertaisuus lain edessä

  Lainsäädännön tehtäviin ei kuulu eriarvoistaa kansalaisia, vaan kaikkien tulee olla yhdenvertaisia lain
  edessä. Tällä hetkellä näin ei ole, vaan ihmisiä eriarvoistetaan perustuen ryhmiin, joihin hänet katsotaan
  kuuluvaksi. Näitä ryhmiä ovat esimerkiksi sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen ja vakaumus.
  Kansalaisten yhdenvertaisuus voidaan toteuttaa mielekkäästi poistamalla ihmisten lainsäädännöllinen
  jaottelu.”

  On selvää, että laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta asettaa kansalaiset räikeän eriarvoiseen asemaan vaatimalla sukupuolenvaihtajien sterilointia vailla perustetta. Piraattipuolue vaatii tämän tarpeettoman ja epäinhimillisen lain välitöntä kumoamista.

  Profiilikuva käyttäjästä Sari

  Sari

  said

  Järjetönhän tuo laki on. Ei nykypäivänä enää pitäisi tuollaisia lakeja olla. Toivotaan, että laki todella saadaan kumottua.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  MMhh, juu vähän outo vaatimus on mutta … Yleensä kait sukupuolta korjataan lääketieteellisistä syistä. Onko tälle ollut perusteluita olemassa miksi tämmöiseen on aikanaa päädytty.Ois hyvä tietä’ä myös kolikon toinen puoli.

  Eli jos oikein ymmärtänyt nainen voisi vaihtaa sukupuoltansa mieheksi, mennä naimisiin ja molemmat voisivat tulla raskaaksi ja molemmat synnyttää vauvoja. Toinen olisi Isä-Äiti ja toinen olisi Äiti-Äiti.

  Mihin trans* tarvitse yhteiskunnan hyväksyntää siihen että he voisivat olla toista sukupuolta? Mitähän mieltä tästä on Vihreä liitto rp?

  Profiilikuva käyttäjästä Michael Halila

  Pirate0 wrote:
  Quote:MMhh, juu vähän outo vaatimus on mutta … Yleensä kait sukupuolta korjataan lääketieteellisistä syistä. Onko tälle ollut perusteluita olemassa miksi tämmöiseen on aikanaa päädytty.Ois hyvä tietä’ä myös kolikon toinen puoli.

  En ole sellaisia perusteluja löytänyt. Käsittääkseni kyseessä on todellakin se, että halutaan välttyä siltä että miehet synnyttävät tai naiset ovat lasten biologisia isiä. Steriloinnille ei tietääkseni ole minkäänlaisia lääketieteellisiä tai muitakaan perusteita.

  Quote:Eli jos oikein ymmärtänyt nainen voisi vaihtaa sukupuoltansa mieheksi, mennä naimisiin ja molemmat voisivat tulla raskaaksi ja molemmat synnyttää vauvoja. Toinen olisi Isä-Äiti ja toinen olisi Äiti-Äiti.

  Kyllä. So what? Miksi se pitäisi kieltää lailla, puhumattakaan kieltää lailla siten, että sukupuolenvaihtaja on sterilisoitava?

  Quote:Mihin trans* tarvitse yhteiskunnan hyväksyntää siihen että he voisivat olla toista sukupuolta?

  Väärä kysymys. Millä perusteella yhteiskunta vaatii transihmisten sterilointia? Kun meidän puolueohjelmassa lukee:

  ”Yksilönvapauksia tulee rajoittaa ainoastaan sen ollessa välttämätöntä toisten vapauksien ja oikeuksien suojaamiseksi.”

  Niin mitä vapauksia ja oikeuksia on välttämättömästi suojeltava steriloimalla transihmisiä? Ei mitään. Yhtä hyvin voi kysyä mihin homo- tai lesboparit ”tarvitsevat” avioliittoa. Ei kyse ole siitä tarvitaanko jotain oikeutta, vaan siitä tarvitseeko yhteiskunnan rajoittaa sitä lailla. Tälle rajoitukselle ei ole mitään perusteita.

  Quote:Mitähän mieltä tästä on Vihreä liitto rp?

  Ei mitään tietoa.

  Profiilikuva käyttäjästä Yaamboo

  Yaamboo

  said

  Quote:
  [quote]Mitähän mieltä tästä on Vihreä liitto rp?

  Ei mitään tietoa.[/quote]
  Vihreiden verkkosivuilta nopeasti selattuna puolue ei ole tainnut ottaa asiaan kantaa. Yhdellä puolueohjelmasivulla sanotaan lyhykäisyydessään näin:
  Quote:Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole tasavertaisia heteroseksuaalien kanssa lain edessä. Parisuhde- ja adoptiolainsäädäntö tuleekin saada pikaisesti korjattua tasa-arvoiseksi. Ennakkoluulot ja tiedonpuute terveydenhuollossa haittaavat sukupuolivähemmistöjen erityisongelmien hoitamista.

  Piilosyrjintä estää työnsaantia ja työssä viihtymistä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat erityisen haavoittuvia seksuaaliselle häirinnälle ja joutuvat heteroseksuaaleja helpommin henkisen ja fyysisen väkivallan uhriksi, joka pohjaa pelkoon erilaisuutta kohtaan. Tärkeää onkin vaikuttaa ihmisten asenteisiin.

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Täysin järjetön ja ihmisoikeuksia oikeasti loukkaava laki. Kannatan aloitetta.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Alueelle ‘Kevätkokous 2012’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin