Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Aloite puolueohjelman patenttiosion muuttamiseksi

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2011 Aloite puolueohjelman patenttiosion muuttamiseksi

Tämä aihe sisältää 9 vastaukset, 7 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Tronic Tronic 7 vuotta, 2 kuukautta sitten.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Horsmalahti

  Ehdotan, että otsikko ”Arvioida patenttijärjestelmän hyödyllisyyden uudelleen” muutetaan muotoon ”Lakkauttaa patenttijärjestelmän”

  Lisäksi virke ”Nykyisen patenttijärjestelmän yhteiskunnalle aiheuttamille taloudellisille ja juridisille rasitteille ei ole perusteita kehittyvässä markkinataloudessa.” muutetaan muotoon ”Nykyiselle patenttijärjestelmälle ei ole perusteita nyky-yhteiskunnassa.”

  Virke ”Patentteja käytetään ennemminkin pienyrittäjien toiminnan tukahduttamiseen.” muutetaan muotoon ”Patentteja käytetään ennemminkin pienyrittäjien toiminnan tukahduttamiseen ja kehityksen estämiseen.”

  Perustelu:

  Patenttijärjestelmä on todettu estävän kehitystä sen sijaan, että se edistäisi innovaatota. Nykyinen puolueohjelma on ollut epäselvä patenttien osalta, vaikkakin se on selvästi vastustanut lääkepatentteja ja ohjelmistopatentteja (joista jälkimmäiset ovat ainakin teknisesti ottaen jo kiellettyjä).

  Puolueohjelma on aika muuttaa vastaamaan monen Piraattipuolueen aktiivin näkemystä patenttijärjestelmästä. Ohjelma on muutettava tavoittelemaan yksiselitteisesti patenttijärjestelmän lakkauttamista. Piraattipuolue ei lähitulevaisuudessa liene edes ainoa puolue samalla agendalla.

  Aloitteen allekirjoittaminen ei edellytä äänestämistä asian puolesta. Vastaa tähän ketjuun, jos haluat allekirjoittaa aloitteen (koko nimi tulee näkyä). Kannattajia tarvitaan 10 kappaletta 5.11. mennessä.

  Aloitteen on allekirjoittanut:

  Aloitteen esittäjä:
  Panu Horsmalahti

  Kannattajat:
  Petri Levola
  Mika Isomaa
  Ville Hautakangas
  Satu Immonen
  Mikko Rauhala
  Henri Tuhola
  Tuomas Ruuhijärvi
  Allan Savolainen
  Samuli Pahalahti
  Petri Lagus

  Profiilikuva käyttäjästä mjr

  mjr

  said

  Kannatus.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Ilmeisesti koko nimen tulee näkyä joten mjr kannatus on turha.

  Vaikka ideaali tilanne olisi se että pystyisimme vapaasti ilmaisemaan kannatusta ja kunnioittamaan kaikkia mielipiteitä niin kuitenkin tämä ei ole mahdollista kaikille erinäisistä syistä…

  Maailma ei ole niin ideaali. Vaikka sen pitäisi olla.

  Joten postuumisti ja nimimerkin takaa ehdotan jonkinmoista avaimen (gpg) liittyvää äänestystapaa meille harmaille salapiraateille.

  Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  En ole aivan vakuuttunut siitä, että äänestäisinkö itse tämän puolesta, mikäli pääsisin paikalle, vaikka hyvältä idealta kuulostaakin. Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että tuosta kohtasta on äänestettävä, koska se varmasti aiheuttaa epäselvyyksiä jäsenistön keskuudessa.

  Edistyspuolue, joka kerää tällä hetkellä kannatuskortteja, muuten on sitä mieltä, että patenttijärjestelmä tulee ajaa alas. Patenttijärjestelmän alasajo ei siis ole edes mitenkään kauhean radikaali ja vertaansa vailla oleva ajatus.

  Pirate0, mjr on Mikko Rauhala, ja Horsmalahti oletettavasti tämän myös tietää. Kevätkokouksessa oli jonkinmoinen mahdollisuus osallistua etänä, joten sellainen on luultavasti tulossa myös nyt.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Kannatan. Patenttijärjestelmästä ei ole mitään hyötyä, ja sen lakkauttaminen on ollut myös Ruotsin piraattipuolueen agendalla jo ihan alusta asti. On jo aika, että Suomessakin otetaan sama ohjelmaan.

  Patenttijärjestelmän lakkauttaminen yksi tärkeimmistä asioista tällä hetkellä. Tekijänoikeusjärjestelmä kuolee itsestään, kun tiedonsiirto nopeutuu, tallennustila kasvaa ja ohjelmistot kehittyvät. Se siis menee piraattien toivomaan suuntaan ilman piraattien panostakin. Sen sijaan patenteista ei ole mahdollista päästä eroon samalla tavalla, joten asia kaipaa ihan oikeaa poliittista huomiota.

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  Aloitteeksi Piraattipuolueelle, syyskokoukseen 2011 osaksi puolueohjelmaa tai ainakin ideoinniksi ja ohjelmaksi patenttikannanottoihin.

  Tietonoita ja eräät insinöörit ja tutkijat.

  Keksijöiden oikeusturva

  Ongelmana on nykyinen patenttijärjestelmä mikä ei edistä kehitystyötä ja asettaa ideoiden keksijät eriarvoiseen asemaan riippuen sosiaalisesta asemasta eikä itse keksinnön laadusta.
  Tällä Keksijän Oikeusturva-idealla pyritään turvaamaan oikeus itse idean keksijälle ja samalla taataan että keksintö on käytettävissä.
  Tämä idea ei ole täysin ideaalinen, mutta on lähempänä sitä tavoitetta mitä aikanaan haettiin patenttijärjestelmällä.
  Tämä on edelleen kehitettävissä.

  Julkaiseminen
  Keksintö on julkaistava ja sille suoritetaan laatuarviointi. Seuraavaksi keksintö rekisteröidään keksijälle / keksijöille. Arviointi tehdään avoimen hallinnon periaatteiden mukaisesti.

  Oikeudet
  Keksintö on rekisteröity keksijän /keksijöiden nimiin ja rekisteröintiin liittyy oikeus saada keksinnön käytöstä palkkioita valtiolta. Palkkiot riippuvat keksinnöstä.

  Käyttö
  Keksintö on heti käytettävissä ja sen käytöstä tuotannossa tulee tehdä säännöllisesti lakisääteinen ilmoitus miten, missä ja paljonko keksintöä on käytetty. Tämä ilmoitus tehdään helpoksi ja maksuttomaksi. Ilmoituksen laiminlyönnistä rangaistaan.

  Palkkiot
  Keksijä saa palkkioita riippuen siitä kuinka paljon hänen keksintöään hyödynnetään. Sen täytyy kuitenkin perustua myös siihen minkä arvoinen muutoin hänen keksintönsä on.

  Seuranta
  Keksintöjen käyttöä ja niiden arvoa seurataan avoimen hallinnon periaatteiden mukaisesti.

  Edut
  Tuotannolle tämä helpottaa keksintöjen käyttöönottoa, sillä pelkkä raportointi keksinnön käytöstä on riittävä.

  Keksijälle tämä on suuri edistys kun hän voi avoimesti julkaista keksintönsä ja sen keksinnön arvon mukaan saada siitä palkkioita ilman taloudellista riskiä.

  Yhteiskunta hyötyy sillä tämä helpottaa, edistää ja palkitsee kehitystyötä.

  Haitat:
  Tämä idea ei ole täysin ideaalinen ja on edelleen kehitettävissä, mutta on lähempänä sitä tavoitetta mitä aikanaan haettiin patenttijärjestelmällä.

  Tämä idea saa varmasti suurta vastustusta monesta eri syystä

  http://kirjoitusalusta.fi/keksij-C3-A4n-20oikeusturva

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  Maria wrote:

  Ongelmana on nykyinen patenttijärjestelmä mikä ei edistä kehitystyötä ja asettaa ideoiden keksijät eriarvoiseen asemaan riippuen sosiaalisesta asemasta eikä itse keksinnön laadusta. [/quote]

  Patenttijärjestelmällä oli aikoinaan hyvä tarkoitus turvata keksijän oikeudet ja motivoida kehittämään maailmaa. Tuo minun ehdotukseni tulisi parantamaan oikeuksia. Se ei estä ketään käyttämästä keksintöjä ja edesauttaa keksintöjen julkaisua, mikä jäisi ilman mitään systeemiä tekemättä.

  Tässä ollaan tietysti myöhässä, mutta tekemistä riittää vielä tulevaisuudessa tällä saralla.

  Profiilikuva käyttäjästä Horsmalahti

  Hei Maria, muut kokousaloitteet kannattaa tehdä omaan ketjuunsa.

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  Toki. pitää kyllä saada pientä varmuutta käykö kokousaloitteet näin myöhässä, vai pidetäänkö vakan alla ensivuoteen. :-)

  Profiilikuva käyttäjästä Tronic

  Tronic

  said

  Kannatan Horsmalahden aloitetta.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)

Alueelle ‘Syyskokous 2011’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin