Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Analyysi 2011 Eduskuntavaaleista

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Analyysi 2011 Eduskuntavaaleista

Tämä aihe sisältää 14 vastaukset, 7 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä misc misc 7 vuotta, 5 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Horsmalahti

  Eduskuntavaaleista on tehty seuraavat analyysit.

  Valtakunnallinen

  Helsinki

  Pirkanmaa

  Uusimaa

  Häme

  Etelä-Savo

  Tässä ketjussa voi esittää omat analyysinsa vaalituloksesta, sekä antaa kommentteja sekä kritiikkiä ylläolevista esityksistä. Analyysin avulla voimme tehostaa omaa vaalitulostamme seuraavissa vaaleissa.

  Profiilikuva käyttäjästä Horsmalahti

  Pohdin tässä Uudenmaan vaalianalyysiä, josta kuulin esittelyn suunnittelutapaamisessa. Voi olla, että kaikkia asioita joita kritisoin ei löydy itse dokumentista, joten kritiikkini kohdistuu siihen kuvaan minkä sain tapaamisessa.

  Oskar mainitsi selityksen huonoon vaalimenestykseen: valtakunnallisen medianäkyvyyden puutteen. Saman huomion hän teki aikaisemmassa Ruotsin parlamenttivaalien analyysissa. On totta, että vuonna 2009 Ruotsin Piraattipuolue sai merkittävää medianäkyvyyttä, ja on myös totta, että se auttoi heidät voittoon Europarlamenttivaaleissa. Vuoden 2010 vaaleissa PP taas ”menetti” merkittävästi kannatustaan.

  Olen tietenkin samaa mieltä siitä, että valtavalla medianäkyvyyllä saa myös paljon nostettua kannatusta. Se ei kuitenkaan ole ainoa tapa päästä eduskuntaan, vaan enemmänkin harvinainen sekä varsin helppo tapa aktiivien näkökulmasta, jos tuollainen medianäkyvyys satutaan saamaan. Valtavaa medianäkyvyyttä piraattiagendalle on toki mahdollista luoda itse, ja toivon että joku siihen ryhtyy. Sen varaan ei kuitenkaan voi jättäytyä.

  Jos jättäytyy medianäkyvyyskortin varaan, käy samalla tapaa kuin Ruotsille: Aktiivit näyttävät passivoituvan, kun vaalimenestykseen tarvitaankin paljon sekä pitkäjänteistä poliittista työtä. Ilmeisesti Ruotsin PP ei näkynyt katutyössä/perinteisessä vaalityössä juuri yhtään Tukholman(en muista kaupunkia varmuudella) kaduilla.

  On myöskin selvää, että valtavaa medianäkyvyyttä ei tarvita Eduskuntaan päästäkseen. Esimerkiksi Vihreät kasvattivat aikoinaan pikkuhiljaa kannatustaan muun muassa kunnallisvaalien avulla. Mitä enemmän kannatus kasvaa, sitä suurempi tulee olemaan puolueen legitimiteetti, joka lisää suoraan median kiinnostusta puoluettamme kohtaan. Isoille puolueille suorastaan tarjotaan medianäkyvyyttä joka päivä.

  Vaalitulos kertoo jotain siitä, kuinka paljon kannatusta voi nostaa aktiivisella kampanjoinnilla, vaikkakin tuloksia ei voida toki suoraan vertailla, koska piirissä olevien ehdokkaiden määrä vaihtelee ja niin poispäin. Kemin 0.21% voi kuitenkin 4.5 kertaistaa aktiivisella kampanjoinilla (all else being equal) saadakseen Pirkanmaan 0.94% tuloksen. Jos Pirkanmaa viisinkertaistaa äänituloksensa seuraavissa Eduskuntavaaleissa, yksi kansanedustajanpaikka alkaa olla todennäköinen. Vaaliliitto mukaan laskettuna Pirkanmaa sai 1.2%, jolloin Mika Isomaa oli lähempänä läpipääsyä kuin kukaan Piraattipuolueen ehdokkaista.

  Vaalipiirin äänikynnys ei selitä kaikkea vaalituloksesta, vaan vaalitulos juuri osoittaa kampanjoinnin vaikutuksen. Keski-Suomi menestyi 10 kansanedustajan piirissä ~0.8%, mutta Varsinais-Suomen 17 edustajan piirissä tulos oli 0.6%.

  Valtavan medianäkyvyyskortin varalle jättäytyminen on vaarallinen taktinen valinta, se passivoi aktiivit odottamaa ”Graalin maljaa”, jonka avulla voimme ratsastaa Eduskuntaan. Jos sellainen on tulossa, se pitää käyttää hyödyksi (mielestäni emme käyttäneet Wikileaks-kohua tarpeeksi hyvin eduksemme ennen vaaleja). Sen varaan ei pidä kuitenkaan jättäytyä, vaan perinteiseen vaalityöhön pitää panostaa. Se toki vie paljon aikaa ja vaivaa, mutta sellaista politiittinen vaikuttaminen todellisuudessa on.

  Profiilikuva käyttäjästä kummostain

  kummostain

  said

  Uusimaa

  Medianäkyvyys voi olla pahaksikin, kuten Vihreillä nyt viimevaaleis sattui käymään.

  Kyl näkyvyyttä tarvitaan lisää koska yksi kynnyksistä on se ettei ihmiset tunne meitä. Olen edelleen sitä mieltä että tarvittais jokin suht iso artisti mainitsemaan meidät esim biisin ohessa, jotta saadaan jengi (ja lehdistö?) innostumaan :)

  Olet oikeassa ettei sen varaan missäännimessä voi jäädä, mutta näen sen vain plussaksi. Joskus olen kuullut parinkin (edellisen vaalikauden) ehdokkaanne maininneen, että biiffin pystyttäminen esim teoston kanssa, voisi nostaa näkyvyyttä.. mutta näen siinä kaksi pulmaa: Olemme vielä liian pieni ja mitätön ryhmä ettei teosto kiinnostu väitteleen vastaan vaan ignoraa meidät ja samasta syystä lehdistö ei innostu meistä juuri. Se Soini-esite nousi esiin lähinnä Soinin ansiosta.

  Hassua et hesaris oli uutinen siitä miten Niinistöllä (oliko 33%) ja Stubilla (14%) on pressavaaliehdokasgallupissa suurin kannatus ja siinä oli silti Soinin (4%) kuva vieressä.. Media on nyt kiinnostunut heistä.

  Meidän pitää miettiä miten me voisimme tyylikkäästi saada lehdet kiinnostunmaan meistä. Me tarvittaisiin värikäs keulakuva (vs. persujen Soini) ja jokin teema josta riittää puhuttavaa, joka herättää kansassa puhetta (kyl tietoyhteiskunnasta varmasti jotain löytyy joka kiinnostaa sekä nuorta että vanhempaa sukupolvee).. mutta millekkään rumalle populismi- (ja pelottelu)linjallehhan ei kannata lähteä (like they did)

  Teemasta vielä senverran, että sen pitäisi olla sellainen josta joku kansanedustaja lähtisi väittelemään. Soinin ja Sinnemäen väittelyt minun näkemyksen mukaan aloittivat koko sopan. Sinnemäestä jäi monelle kuva, että hän on inttävä hippi ja Soini taas sanavalmis, rento ja kärkäs, raavas mies. Heidän kaksinkeskustelunsa aiheuttivat keskustelua lehtien mielipide- ja yleisötekstiviesti palstoilla ja sitä kautta persut päätyivät otsikoihin, kun media huomasi ihmisten olevan kiinnostuneita heistä ja eritoten heidän maahanmuuttopolitiikastaan.

  (Correct me if my theory seems wrong.. näin mie itse koin/näin asiat)

  Lyhyesti me tarvitaan:
  – tyylikkäästi näkyvyyttä
  – värikäs keulakuva
  – jokin aihe josta väitellä jonkun (tossun alle jäävän) kanssa

  Profiilikuva käyttäjästä Sari

  Sari

  said

  Viime vaalien alla tuntui välillä, että pipun toiminta oli kuin Jokisen eväät.

  Pirkanmaan ehdokkaista kiitettävän moni kirjoitti Uusi Suomi-puheenvuoroon. Muuten tuli aina välillä eteen linkkejä, joiden takaa löytyi ehdokkaita joista en ollut koskaan kuullutkaan mitään. Myös piraattien verkkosivut ovat todella sotkussa.

  Tuli sellainen tunne, että pitää olla aidosti kiinnostunut PiPusta, jos aikoi verkosta jotakin löytää.

  Ehkä kunnallisvaalien alla kannattaisi sitä kampanjointia jotenkin keskittää, että satunnaisetkin vastaantulijat saattaisivat jäädä koukkuun. Kampanjointia ei voi pitää onnistuneena, jos tiedonhaku puolueesta ja ehdokkaista tuntuu äänestäjistä työläältä.

  Profiilikuva käyttäjästä kummostain

  kummostain

  said

  Sari kirjoitti:
  Quote:Viime vaalien alla tuntui välillä, että pipun toiminta oli kuin Jokisen eväät.
  Myös piraattien verkkosivut ovat todella sotkussa.

  Ehkä kunnallisvaalien alla kannattaisi sitä kampanjointia jotenkin keskittää, että satunnaisetkin vastaantulijat saattaisivat jäädä koukkuun. Kampanjointia ei voi pitää onnistuneena, jos tiedonhaku puolueesta ja ehdokkaista tuntuu äänestäjistä työläältä.

  Kun piraattien sivun avaa, niin logon ja puheenjohtajan kuvan lisäksi ihan ekana ois hyvä nähdä koko puolueen yhteiset asiat joita ajetaan ja pienemmällä jokin wikikooste

  tein n. 10 minuutis tälläsen (hätäsen paintti) luonnoksen:

  (klikkaa suuremmaksi)

  Sekä logo että ajamamme asiat voisivat olla huomattavasti suuremmalla ja vasta alla olisi kaikki vähemmän oleellinen, jota KIINNOSTUNEET alkavat systemaattisesti tutkia. Pointtihan tässä on se että mitä me haluamme ensikertalaisen ja uteliaan tietävän ja huomaavan ensimäisenä kun sivumme avaa.

  Foorumit ovat mielestäni jotenkin vaikea löytää ja olisi hyvä jos ”foorumi”/”keskustelu” linkki olisi sekä ylhäällä että oikealla (näkyvästi, esillä)..

  PS: Otin jo violetin taustaväriksi.. Siitähän oli puhetta täällä

  Miksei etusivu voisi olla yhtä violetti, kuin foorumi tulee olemaan? (Tietenkään en toivo noin yksisävytteistä taustaväriä.. tuo on vähän tympeä ja luotaantyöntävä (tuo mieleen 90 luvun tee-se-itse-kotisivut.. ja foorumit voii erottaa etusivusta kyllä jollakin)

  Minulla ei ole oikeasti silmää ja taitoa järkätä näitä sivuja ja tämän oli tarkoitus olla suuntaa-antava eikä valmis malli.

  Profiilikuva käyttäjästä Sari

  Sari

  said

  Näitä sivujahan on kai tarkoitus selkiyttää ja hyvä niin.

  Tuossa viime vaalien alla pisti vaan silmään, että ehdokkaat haahusivat kuka missäkinpäin nettiä. Osa blogasi Uuteen Suomeen, joku Aamulehteen, joku taas omille sivuilleen.

  Tottakai ehdokkaiden pitää näkyä verkossa mahdollisimman monilla foorumeilla. Mutta oliskos mahdollista kunnallisvaaleja varten tehdä sivusto, jonne kaikki Piraattien ehdokkaat voisivat laittaa kopion omista kirjoituksistaan? Näin kiinnostuneet löytäisivät ehdokkaat helpommin, ja satunnaiset ohikulkijatkin saattaisivat pysähtyä tutkimaan ehdokkaita tarkemmin.

  Ei kukaan äänestäjä ala jäljittää Piraatteja ympäri verkkoa, ellei ole jo valmiiksi todella kiinnostunut.

  Profiilikuva käyttäjästä kummostain

  kummostain

  said

  Miten olisi piraattisivun blogiin kopio muualla julkaistusta tekstistä?

  Siellä voisi olla jonkinlainen järjestys.. esim kolmijako Piraattiblogeihin (vakiokirjoittajista harvat ja valitut, esim hallitusten johtajat, sivuston ylläpitäjät ja muu ylin päätäntävalta), sen jäsenten blogeihin (vakiokirjoittajat) ja ikäänku vieraskirjaan (vierailevat kirjoittajat)

  Piraattipuoleen blogien alle tulisi
  -virallisemmat tapahtumat (ns mainostus ja info)
  -toiminta
  -politiikka
  -kuulutukset ja tiedotukset
  -jne
  kaikki sivustoon ja puoleeseen liittyvä vähähän virallisempi ja yhteisöllisempi kirjoitus

  Jäsenten blogeissa seuraavat
  -henkilökohtaiset mielipidekirjoitukset
  -päiväkirjat
  -tapahtumat (kerrotaan jälkeenpäin, mitä siellä tapahtui ja millaset fiilikset.. ns epävirallinen raportti tapahtuneesta)
  -jne
  kaikki se mikä on yksilön itsensä ajamaa, joka ei suoraan kuuluu esim puolueohjelmaan ja josta ei olla yksimielisesti yhtä mieltä.

  Vieraskirjaan voisi kirjoittaa kuka vaan.. mitä vaan.

  Jottei vieraskirja ruuhkaannu niin (melkein) kaikkiin blogeihin olisi hyvä saada kommentointimahdollisuus, ainakin Jäsenten blogeihin.. puolueen blogit voisi joo olla kommenttimahdollisuudella tai ko asioista (kun niin yleisiä ovat) voisi puhua keskustelu (foorumi) alueella

  Jokainen jäsenkirjoittaja saisi oman alisivun jonka alle aina uusi teksti tulee ja näitä blogeja voisi alkaa tilaamaan (tulee tieto johonkin uudesta blogiviestistä.. kännykkään, sähköpostiin.. facebookkiin? mikä lie mahdollisin)

  Eli ensin avaan etusivun, sit klikkaan blogia, sitten jäsenten blogeja ja lopulta katson vaikka mitä Jeppe meille on jälleen kirjoitellut. Blogisivulla voisi näkyä ylimpänä pari uusinta virallisempaa piraattiblogia, alla 2-4 jäsenten blogia (otsikko, kirjoittajan kuva? ja pari riviä tekstiä).. sivun ihan alareunas voisi olla vaikkapa 1 uusin vieraskirjaan kirjoittanut.

  Tässä olisi esimerkki: (jälleen pikaisesti raapustettu luonnos)

  (klikkaa suuremmaksi)

  Profiilikuva käyttäjästä Sari

  Sari

  said

  Jotakin tuollaista juuri tarkoitin. Vaalien alla voisi laittaa ehdokkaille oman osion. Näin kaikkien ehdokkaiden tekstit olisi helposti löydettävissä.

  Profiilikuva käyttäjästä Sari

  Sari

  said

  Gagis kirjoitti:
  Quote:http://live.piraattipuolue.fi/

  En edes tiennyt, että tuollaista sivua on. Juuri tätä tarkoitin kun sanoin että touhu on sekavaa ja leväällään.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  niin, etusivulla on paljon tietoa mutta osa on kahteen kertaan eri paikoissa.

  tuo violetti teema on raskas ja vaikea hahmottaa, ehkä kuitenkin tällä plainilla on jotakin hyötyä. Violetti käy sivusston lisänä mutta pääväriksi siitä ei ole.

  ps, tuo live linkki löytyy kyllä pääsivulta …. B)

  ps2. pikaisen puolue silmayksen perusteella suomalaiset puolueet luottavat sivustoillaan vaaleaan perussävytykseen omilla lisäyksillä. Keskustalla oli ehkä ’kalleimmat’ sivut. lisää analyysia myöhemmin.

  Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

  tkorppi

  said

  Kun kaikki blogialustat kuitenkin tukevat RSS:ää tai jotain vastaavaa feediä, olisiko jonkun minua teknisesti pätevämmän henkilön mahdollista koodailla johonkin Piraattipuolueen kotisivulle sellainen kikkare, joka automaattisesti lukisi piraattien blogien feedit ja näyttäisi ne yhteen koottuna? Mahdollistaisi sen, että itse kukin voisi bloggailla missä tahansa mutta kirjoitukset näkyisivät keskitetysti PP:n sivuilla.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  http://live.piraattipuolue.fi

  Tuo koodattiin yhdessä suunnittelutapaamisessa tyyliin 10 minuutissa kun joku mainitsi idean. Varmaan tulee paremmin integroiduksi nyt kun verkkopalvelusakki uudistaa systeemeitä.

  Profiilikuva käyttäjästä kummostain

  kummostain

  said

  Sari kirjoitti:
  Quote:Gagis kirjoitti:
  [quote]http://live.piraattipuolue.fi/

  En edes tiennyt, että tuollaista sivua on. Juuri tätä tarkoitin kun sanoin että touhu on sekavaa ja leväällään.[/quote]

  Pirate0 kirjoitti:
  Quote:ps, tuo live linkki löytyy kyllä pääsivulta ….

  En miekään tiennyt. Olin ”Live” linkin kyllä etusivulla nähnyt mutta luulin sen sisällöksi ihan jotain muuta enkä täten ollut sitä klikannut.

  Pirate0 kirjoitti:
  Quote:tuo violetti teema on raskas ja vaikea hahmottaa, ehkä kuitenkin tällä plainilla on jotakin hyötyä. Violetti käy sivusston lisänä mutta pääväriksi siitä ei ole.

  Jos se on yksivärinen, se on raskas (kuten luonnokset) mutta jos sen tekee tyylikkäästi ja siihen saa sellaisen ”häivytyssävyn” jonkun vaikka vaaleamman violetin kanssa (miksei myös vaaleansininen) ja fontin joksikin erottuvaksi (muttei liian kirkkaaksi.. vastaväri ainakin näyttää rumalta ja kävisi lopulta sattumaan silmiin).. tunnen joitain graafikoita joilta ehkä löytyis skilliä suunnitella violettiteemainen sivusto mutta en ole varma heidän kiinnostuksestaan.

  Voisihan sen tehdä toki niinkin että vain sivun yläosa (missä on logo ja otsikko sijaitsevat) olisi tummanvioletti ja alempana olevat ovat vaaleammalla violetilla pohjalla.

  Profiilikuva käyttäjästä misc

  misc

  said

  Piraattipuolue.fi-etusivun tehtävä on nähdäkseni myös viestittää, että something is happening. Nykyisin etusivua päivitetään niin harvoin, että se antaa melko pysähtyneen vaikutelman koko puolueen toiminnasta. Sitä ajatustenvaihtoa mitä nyt tapahtuu eri blogeissa, kirjoitusalustoilla, ircissä ja ties missä muualla pitäisi tuoda näkyvämmin esille etusivun kautta. Tämä antaisi kuvan dynaamisesta ja eteenpäin menevästä puolueesta ja saattaisi ärsyttää satunnaisempiakin kävijöitä kommentoimaan ja osallistumaan. Aktiivisuus ruokkii aktiivisuutta.

  Puolue voisi myös nykyistä aktiivisemmin tökkiä jäsenistöään hereille eikä laskea kaikkea yksittäisten jäsenten aloitteellisuuden varaan. Esimerkiksi Vihreät toteutti äskettäin hyvin lyhyellä varoitusajalla jäsenkyselyn (web-lomakkeella), jossa se kysyi mitä asioita puolueen tulisi ajaa hallitusneuvotteluissa. Piraattipuoluekin voisi säännöllisesti kysyä jäsenistön mielipiteitä ajankohtaisista asioista. Tämä viestittäisi jäsenille, että heidän mielipiteitään arvostetaan ja että heillä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa puolueen linjaan ja toimintaan – ilman että tarvitsee pyrkiä puolueen sisäpiiriin. Ylipäänsä jäsenistön suuntaan voisi hyvin spämmätä nykyistä useammin, tuskin kukaan sen takia puoleesta eroaa.

  Ostapiraatti.fi-sivusto oli hyvä idea, mutta sitä päivitettiin niin harvoin, että sen mahdollisuudet menetettiin käytännössä täysin. Sivustoa ei kuitenkaan kannata kuopata, vaan kehittää siitä puolueen tuloja ja menoja (lähes) reaaliaikaisesti seuraava väline. Kampanjoita voitaisiin toteuttaa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla ja hyvinkin pieniin rahantarpeisiin. Potentiaalisia lahjoittajia varmaankin motivoisi se, että heillä olisi mahdollisuus nähdä mihin heidän rahansa konkreettisesti käytetään.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 15)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin