Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Asumisen ja rakentamisen kustannukset

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Asumisen ja rakentamisen kustannukset

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä HMS HMS 9 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Pietari Tuominen

  Mikä rakentamisessa maksaa? Miksi kansalta menee jopa puolet tuloista pelkkään asumiseen? Miten asuntojen ja vuokrien hinnat saisi kohtuulliselle tasolle?

  Tämä tuli puheeksi tuossa kansalaispalkkaa käsittelevässä keskustelussa, joten aloitan aiheesta oman keskustelun tähän. Pohjustukseksi laitan tämän, minkä kirjoitin tuonne toiseen ketjuun:

  Rakentamisesta. Mitä tulee tuohon asumisen kalleuteen, miksi me emme rahan riittämisen sijaan miettisi, miksi asuminen (ja monet muut asiat) maksavat tässä yhteiskunnassa nykyään täysin järjettömiä summia? 100 vuotta sitten lähes jokainen osasi itse rakentaa oman mökkinsä oman metsänsä tarpeista ja harvoin oli tarvetta ottaa velkaa sitä varten. Nykyään sen sijaan ihmisen tuloista menee jopa yli puolet asumiseen. Miksi asumisen hinta on siis noussut taivaisiin?

  Ensinnäkin meillä on nykyään tuhansia, ellei kymmeniä tuhansia rakentamista koskevia säädöksiä. Näillä pyritään varmistamaan, ettei kukaan vain tee huonoa taloa. Kaunis ajatus, mutta toimiiko se ja paljon sen toteuttaminen meille asunnoissa asujille maksaa? Siinä missä ennen vanhaan kuka vain saattoi rakentaa oman metsänsä puista ihan miten ison talon vain halusi, nykyään moinen ei onnistu. Vaikka rakentamisen luulisi kaikkien sitä helpottavien uusien koneiden ja laitteiden ansiosta olevan helpompaa ja halvempaa kuin koskaan, asia on täysin päinvastoin. Joudut maksamaan ainakin seuraavista, jos haluat rakentaa talon:

  1. Talon piirtämisestä arkkitehdille, koska tarvitaan rakennuspiirustukset.
  2. Rakennusmestarille, joka valvoo rakentamista.
  3. ALV:n kaikista materiaaleista (jopa oman metsän itse kaadetuista puista).
  4. Joudut hakemaan rakennuslupaa.
  5. Telinesuunnitelmasta ja alumiinitelineistä, koska niitä ei saa enää tehdä itse puusta.
  6. Sähkömiehestä, koska sähköjä ei saa itse asentaa.
  7. Kattomateriaaleista, koska pärekattojen tekeminen uusiin rakennuksiin on nykyään kielletty.
  8. Kattotuoleista, koska niidenkin pitää olla standardimitoitetut (ennen sai veistää itse).

  Tähän päälle halvimmat rakennusapumiesaloittelijatkin maksavat ainakin 30€/h, mutta kirvesmiehet noin 45€/h, mihin päälle joudut maksamaan kilometrikorvaukset yms. Tämä vaikka näiden oma bruttopalkka on noin 9-15€/h (mistä he siis itse maksavat vielä omatkin veronsa). Rakennusmestareiden ja arkkitehtien palkat ovat vielä korkeammat. Kuitenkin maksamastasi työn hinnasta menee kaikkialle muualle paitsi työn suorittajalle noin 60-80%.

  Tämä kaikki samaan aikaan kun jokainen vanhempi kirvesmies osaisi itse rakentaa täysin itsenäisesti erittäin toimivan ja turvallisen talon turvallisesti. Kuitenkin valvominen, kontrollointi ja verot maksavat. Niitä on jatkuvasti kiristetty viimeiset 50-vuotta, vaikka Suomi on jo pitkään ollut joka suhteessa yksi maailman turvallisimpia maita. Esimerkkinä telineuudistus muutama vuosi sitten, jonka seurauksena kaikki vanhat (jo valmiiksi maailman turvallisimmat) telineet lensivät roskiin ja telineiden teko ja suunnittelu oli käytännössä pakko ulkoistaa telinefirmoille. Tämän seurauksena rakentamisen hinta nousi. Tämän ja satojen muiden uudistusten korkean hinnan maksaa tavallinen asuntolainan tai vuokran maksaja joka ikinen kuukausi.

  Väittäisinkin, että siitä 500€/kk vuokrasta todellista työn ja materiaalien hintaa on vain ehkä 100€. Loppu on veroja, valvontaa, byrokratiaa, paperisotaa, erilaista välistä vetämistä ja erilaisten asetusten toteuttamista.

  Profiilikuva käyttäjästä HMS

  HMS

  said

  Velkaantuminen on tärkeää jotta talous ei romahda. Globaali talousjärjestelmämme on täysin riippuvainen velan määrän jatkuvasta nopeutuvasta kasvusta. Asuntorakentaminen taas on yksi tärkeimmistä velan määrän kasvattajista.

  Suosittelen videon ”Money as Debt” katsomista:

  http://video.google.com/videoplay?docid=-2550156453790090544#

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin