Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Edustajien ja ehdokkaiden äänestyskäyttäytyminen

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Edustajien ja ehdokkaiden äänestyskäyttäytyminen

Tämä aihe sisältää 18 vastaukset, 14 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Insu Insu 9 vuotta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Ehdotus puolueen toimintatapoihin:

  Jokaisella Piraattipuolueen vaaleissa valitulla edustajalla on puolueen ydinasioiden ulkopuolisissa asioissa oikeus äänestää oman henkilökohtaisen valintansa mukaan. Puolue tarjoaa edustajille mahdollisuuden tehdä neuvoa-antavia jäsenäänestyksiä, mutta puolue itse ei tule toteuttamaan äänestyksiä automaattisesti ilman hyväksyntää vähintään puolelta asiaa koskevien edustajien määrästä.

  Piraattipuolueen agendan mukaisissa asioissa edustaja ei saa ilman hyviä syitä toimia puolueen ydinkantojen vastaisesti. Hyviä syitä voi mm. olla kieltäytyminen tukemasta asiaa, joka toisi enemmän haittoja kuin hyötyjä mukanaan.

  Perustelut ehdotukseen:

  Piraattipuolueella ei toistaiseksi ole tehty virallista linjausta mahdollisten edustajien äänetämiskäyttäytymisestä. Toistaiseksi lausunnot ovat perustuneet yleiseen konsensukseen sekä puoluehallituksen kantoihin. Asiasta on marraskuun kokouksessa tehtävä päätös, sillä emme voi odottaa kenenkään ilmoittautuvan puolueen ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin, ellei ehdokas tiedä mihin sitoutuu. Samasta syystä ehdokasilmoittautumisia ei toistaiseksi ole otettu vastaan, vain pistetty korvan taakse.

  Automaattisten jäsenäänestysten voidaan todeta olevan liian painottavia joissakin puolueen kannalta merkityksettömissä asioissa, joissa edustaja voisi joutua äänestämään omaa vakaumustaan vastaan. On tärkeää että valitut edustajat toimivat nimenomaan oman vakaumuksensa mukaan, sillä sen mukaan heidät tehtävään äänestetäänkin. Ei ole realistista olettaa kenenkään haluavan mennä esim. kansanedustajaksi vain toteuttamaan jäsenäänestyksen tuloksia, pettäen mahdollisesti jopa samalla oman äänestäjäkuntansa. Mikäli tällaisia ehdokkaita kuitenkin löytyy, on kiinnostus todennäköisesti palkan eikä yhteiskunnan kehityksen suunnalla, eikä tällöin voi odottaa samaa intohimoa muussa edustajatyössä.

  Edustajilla tulee luonnollisesti olla oikeus muodostaa liittoumia tai muutoin toimia työssään sen mukaisesti, jolla voi katsoa saavansa lisää tukea ajamilleen asioille, niin Piraattipuolueen agendan mukaisille kuin ulkopuolisillekin.

  Profiilikuva käyttäjästä Bitti

  Bitti

  said

  hmmm… pitäiskö kansanedustajan maksaa palkasta puolueelle tukea kun on tullut valituksi kansanedustajaksi???

  ai niin purje on toteutettu hyvin ja selkeesti ….kiitos hyvää luettavaa

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Eiköhän sellainen hoituisi vapaaehtoisena järjestelynä parhaiten sitten. Varsinkin mitä nykyisistä aktiiveistakin katsoo, niin useimmat lahjoittavat jo nytkin joka tapauksessa toimintaan sen mitä kukkaron nyörit antavat periksi.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Pikainen lisäys, tekstiä kun voidaan sitten kokouksessa kyllä muotoilla paremmaksi.

  Kunnarin kanssa keskusteltiin ja todettiin että epäselviin tapauksiin, joissa edustaja ei tiedä kuuluuko aihe PP:n agendaan ja oma mielipide saattaisi olla eroava, voisi pyytää tulkintaa puoluehallitukselta. Sitten kun edustajia on enemmän ja tapauksia saattaa tulla useammin, voisi hallitus tätä varten perustetustaa työryhmänkin jolta pyytää lausunto.
  Todellisuus taitaa kuitenkin olla, että tapauksia olisi aika harvakseltaan. Suurin aiheuttaja voi ehkä olla jokin suhteellisen laajasti puolueen kantaa ottama asia kuten sananvapaus, jonka toteuttamistavoista voi olla hieman eri näkemyksiä.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Jep, minun pointtini oli siis se, että jos yksittäisen henkilön vastuulla on päättää mikä asia on vapaasti äänestettävissä ja mikä ei, niin käytännössä silloin kaikki voivat toimia aina kuten tykkäävät jollakin verukkeella.

  Muuten kannatetaan.

  Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

  On valitettavaa että näin oleellisesta asiasta keskustellaan foorumilla vasta nyt vähän aikaa ennen ylimääräistä puoluekokousta, jossa se olisi hyvä lyödä lukkoon. Nämä asiat täytyy olla selvillä hyvissä ajoin ennen vaaleja. Lohdutuksena voisi sentään mainita että aiheesta on käyty keskustelua IRC:issä jo pitkään ja pj:n ehdotus ei kyllä minusta kovasti tunnu eroavan niistä linjauksista mitä siellä on yleisimmin ollut esillä.

  Ainoa kohta joka mielestäni vaatii tarkempaa syyniä on tämä:

  Quote:Piraattipuolueen agendan mukaisissa asioissa edustaja ei saa ilman hyviä syitä toimia puolueen ydinkantojen vastaisesti. Hyviä syitä voi mm. olla kieltäytyminen tukemasta asiaa, joka toisi enemmän haittoja kuin hyötyjä mukanaan.

  Hyvä lähtökohta on se, että puolueen agendan mukaisissa asioissa toimitaan puolueen kannan mukaisesti.
  Poikkeuksina on kuitenkin tilanteita, joissa tästä täytyy voida joustaa – usein yhden asian parantaminen vaatii sen että toisessa tehdään kompromissi. Tällöin suotuisin toimintatapa olisi esittää optiot avoimesti puolueen jäsenistölle (vaikka foorumilla) ja käydä avoin keskustelu. Joskus aikaa voi olla myös neuvoa antavalle jäsenäänestykselle. Aina asiasta ei voi avoimesti keskustella kuin vasta jälkeenpäin – näissä tapauksissa tuki pitäisi saada puolueen jäseniä edustavalta puoluehallitukselta.

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  On aivan totta, että tuli valitettavan myöhään aihe foorumille, joskin asiasta on foorumilla jo aiemminkin keskusteltu paljon kuten myös ircissä. Koko myöhässätulon taustalla oikeastaan oli se, että olin mieltänyt asian aiemmin sääntömuutokseksi, mutta toimintatapojen linjauksena päätös on fiksumpi.

  Ehdotuksia lopullisesta sanamuodosta saa ehdottaa täällä foorumilla vapaasti, katsotaan sitten kokouksessa mikä olisi se paras.

  Profiilikuva käyttäjästä AnttiN

  AnttiN

  said

  Scoffa kirjoitti:
  Quote:Ehdotus puolueen toimintatapoihin:
  …Ei ole realistista olettaa kenenkään haluavan mennä esim. kansanedustajaksi vain toteuttamaan jäsenäänestyksen tuloksia, pettäen mahdollisesti jopa samalla oman äänestäjäkuntansa. Mikäli tällaisia ehdokkaita kuitenkin löytyy, on kiinnostus todennäköisesti palkan eikä yhteiskunnan kehityksen suunnalla, eikä tällöin voi odottaa samaa intohimoa muussa edustajatyössä….

  Muuten hienoa että asialle tehdään jotain, mutta ylläoleva on aika kova väite. Onko sulla perusteluja vai onko kyseessä inhimillinen sammakko?

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Kannatan asian käsittelyä puoluekokouksessa.
  – Joonas Mäkinen

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  AnttiN kirjoitti:
  Quote:Scoffa kirjoitti:
  [quote]Ehdotus puolueen toimintatapoihin:
  …Ei ole realistista olettaa kenenkään haluavan mennä esim. kansanedustajaksi vain toteuttamaan jäsenäänestyksen tuloksia, pettäen mahdollisesti jopa samalla oman äänestäjäkuntansa. Mikäli tällaisia ehdokkaita kuitenkin löytyy, on kiinnostus todennäköisesti palkan eikä yhteiskunnan kehityksen suunnalla, eikä tällöin voi odottaa samaa intohimoa muussa edustajatyössä….

  Muuten hienoa että asialle tehdään jotain, mutta ylläoleva on aika kova väite. Onko sulla perusteluja vai onko kyseessä inhimillinen sammakko?[/quote]

  Pahoittelen jos kirjoitin jotakin epäselvästi, tai siis selkeästi ainakin ensimmäisen kohdan osalta teinkin niin. Äänestäjien pettämisellä tarkoitin sitä, että PP:n äänestäjä ei ole sama asia kuin PP:n jäsen. Tuollaisella äänensä antaneella ihmisellä siis ei olisi kovinkaan realistisia mahdollisuuksia vaikuttaa edustajan päätöksentekoon, sekä hän on saattanut perustaa äänen antonsa ehdokkaan mielipiteisiin.

  Mitä tuon palkan perässä juoksemiseen tulee, en tiedä onko tuo sitten sammakko vai ei, mutta ainakaan itse en näe erityisen suuria syitä sille, että joku pyrkisi kansanedustajaksi joka ei toimisi siellä oman tahdon mukaisesti. Ehkäpä se joillekin on hyväkin vaihtoehto ilman, että palkka on tärkein motivaatio.

  Profiilikuva käyttäjästä PaPi-

  PaPi-

  said

  Kannatan.

  -Lari Yltiö

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)

Alueelle ‘Ylimääräinen puoluekokous’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin