Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Energia Oy:n tiimi ei hyväksy + Stefan Wallin

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Energia Oy:n tiimi ei hyväksy + Stefan Wallin

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Topi Topi 8 vuotta, 4 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Topi

  Topi

  said

  Quote:Avoin kirje ministeri Stefan Wallinille
  May 25th, 2010 by Kollektiivi

  (English)

  Luimme tänään huolestuneena kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin tiedotteen, jossa kerrottiin uusista toimista nettipiratismin vastatoimien tehostamisesta. Allekirjoittaneet ovat itse työskennelleet luovilla aloilla suurimman osan vuosituhannesta ja osa heistä on tienannut elantonsa pääasiassa tekijänoikeuskorvauksista, joten artistin ja hänen tukijoukkojensa toimeentulo ei ole mikään abstrakti ja etäinen asia, vaan arkipäivän ero siinä, onko leivän päällä metwurstia vai pelkkä ylähuuli.

  Silti tämä uusin isku piratismia vastaan sai aikaan hyvin voimakkaan “ei näin” -reaktion. Tässä tuhlataan nyt aikaa ja rahaa niin artistien kuin mediateollisuuden kannalta suorastaan haitalliseen tuulimyllyjä vastaan taisteluun.
  Laillisen nettikaupan tukeminen

  Tiedotteessa oli ehkä yksi totuuden siemen:

  Tiedot osoittavat, että sähköisen luovien sisältöjen kaupankäynnin edellytykset Suomessa eivät ole kunnossa.

  Mikäli tällä tarkoitetaan sitä, että nykyiset lailliset nettikaupat ovat etenkin videosisällön puolella täysin surkeita, eivätkä vastaa kuluttajien tarpeisiin, tämä pitää paikkansa. Semminkin allekirjoittaneita ihmetyttää, miksi tuhlata aikaa, vaivaa ja rahaa tehottomaan piratismin vastaiseen taisteluun, kun sama vaiva voitaisiin laittaa laillisen latauskaupan kehittämiseen ja tukemiseen. Nyt ollaan tuomassa lainsäädäntöön mahdollisuutta nettiliikenteen laajamittaiseen urkkimiseen ja pyritään antamaan viranomaisvaltuuksia yksityisille kaupallisille tahoille. Haluaisimme kysyä ministeri Wallinilta, hyväksyisikö hän koko maan kattavan puhelinliikenteen tai paperipostin seurannan siksi, että sillä voitaisiin estää talousrikollisuutta?

  Kulttuuriministerin, mediateollisuuden sekä tekijänoikeusjärjestöjen ykkösprioriteettina tulisi olla laillisen nettikaupan tukeminen niin taloudellisesti kuin lainsäädännön puolelta.

  Musiikkibisneksessä ja videopelien puolella nettilevitykseen on herätty ja käyttökelpoisia laillisia vaihtoehtoja löytyy – ja ihmiset ovat siirtyneet niitä myös innolla käyttämään. Elokuvien ja TV-sarjojen puolella tilanne on vielä täysin lapsenkengissään. Tässä tulee vastaan myös nuorten kuluttajien ja etenkin vanhempien päättäjien välinen teknologinen kuilu. Tekniset edellytykset niin elokuvien, musiikin kuin TV-sarjojen nettilevitykseen olivat olemassa jo vuosituhannen vaihteessa, mutta niitä ei teollisuuden puolella ymmärretty eikä haluttu ottaa käyttöön – eikä nettimaailman realiteetteja ymmärretä hallitustasolla vieläkään. Aktiiviset netinkäyttäjät oppivat nopeasti käyttämään verkkoa viihteen hankkimiseen – sekä sen, että mediasisällön hankkiminen laillisesti oli hankalaa ja vaivalloista, laiton puolestaan helppoa, ja vielä tietysti ilmaista.

  Myös Suomessa on tarjolla joukko netissä toimivia videovuokraamoja, joista suurin osa on kuluttajan kannalta tavalla tai toisella hyvin hankalakäyttöisiä – tai viimeistään niiden perimät hinnat ovat täysin kohtuuttomia. Vaikka muut seikat olisivatkin kunnossa, viimeistään palvelun valikoima on niin huono, että se kalpenee keskimääräisen elokuvaharrastajan DVD-hyllylle.

  Mikä on tämän vaihtoehto? Laittomat palvelut, josta elokuvan saa ladattua HD-tasoisena muutamassa minuutissa ja sitä voi katsella juuri sillä laitteella, kuin kuluttajaa huvittaa. Lailliset palvelut rampautetaan DRM-käyttörajoitteilla, jotka eivät käytännössä haittaa millään tavalla piraattien toimintaa, mutta vaikeuttavat lainkuuliaisten kuluttajien elämää merkittävästi. Musiikkipuolella tästä on päästy jo eroon, mutta elokuvapuolella ollaan toistamassa tismalleen samat virheet.

  Allekirjoittaneista tätä asiaa käsitteli Timo Vuorensola viimeisimmässä Yle-kolumnissaan “Piratismi pelastaa elokuvan“.
  Kuluttajien vastainen sota

  Useat riippumattomat tutkimukset ovat osoittaneet, että netistä laittomasti lataavat henkilöt myös kuluttavat mediasisältöön enemmän rahaa kuin ne, jotka eivät lataamista harrasta – jopa kymmenkertaisen määrän. Myös käsitys nettilataajasta “kaikki mulle heti nyt ilmaiseksi” -teinipiraattina on mustavalkoinen yliyksinkertaistus, kätevä olkiukko ja mielikuvitushahmo, jota vastaan on helppo taistella. Tottakai jossain Gaussin käyrän hyvin terävässä päässä ovat nämä fanaatikot, jotka toitottavat, etteivät he halua koskaan maksaa mistään mitään. Suurin osa heistä kuitenkin kasvaa isoksi, hommaa työpaikan ja ryhtyy kuluttamaan rahojaan siihen mediasisältöön, johon nuorena tutustui. Nettilataamista harrastavat nuorten lisäksi ihan tavalliset perheenisät ja -äidit, ja se on monille paras tapa tutustua uuteen musiikkiin, sarjakuviin, elokuviin ja muuhun materiaaliin, josta sitten myös maksetaan. Ihmiset haluavat tukea suosikkiartistejaan.

  Piratismin vastainen sota tässä muodossaan on sotaa kuluttajia vastaan.

  Nykyisin mediateollisuus vainoaa aktiivisesti parasta ja innokkainta kuluttajasektoriaan. Tätä sotaa käydään pilaamalla nuorten ihmisten elämä täysin kohtuuttomilla korvausvaatimuksilla, joiden perusteet on useaan kertaan kyseenalaistettu. Laskutavan pohjana on useimmiten se, että jokainen ladattu teoskopio (tai pieni teostiedoston osa!) katsotaan menetetyksi myynniksi, jossa ei ole järjen hiventäkään. Huomiotta jätetään myös ihmisten ostovoiman vaihtelu talouden heilahtelun mukaan, levymyynnin siirtyminen esimerkiksi digitaaliseksi myynniksi, tai se fakta, että ihmisten rahoista kilpailee yhä laajempi kirjo viihdetuotteita.

  Tekijänoikeusjärjestöjen esittämien lukujen epäilyttävyys alkaa valjeta myös kuluttajille, ainakin sen mukaan, mitä voi päätellä julkisesta keskustelusta esimerkiksi lehtien uutispalstoilla. Siinä missä pari vuotta sitten tällaisen uutisen kommenteissa olisi ollut 20 laittoman kopioinnin vastustajaa yhtä piratismimyönteistä kohden, suhdeluku on nyt päin vastoin.

  Koko piratismisodan suurin tragedia on se, että teollisuus on kasvattanut kokonaisen sukupolven kuluttajia, jotka näkevät mediateollisuuden tyrannina, dinosauruksena ja vihollisena, jota on ihan ok vastustaa. Kuluttajia kielletään hankkimasta luvattomasti materiaalia netissä, mutta sitä ei kuitenkaan tarjota millään läheskään yhtä kätevällä laillisella tavalla, ei ilmaiseksi eikä rahaa vastaan. Surullisinta tämä on sikäli, että tähän huonoon valoon ovat joutuneet mediafirmojen ja tekijänoikeuslobbyn imussa myös artistit, jotka tilanteessa ovat kuluttajan ohella se toinen kärsivä osapuoli.

  Sotiminen kuluttajia vastaan vääristellyillä tilastoilla ja hassuilla hahmoilla ei ole nyt se, miten tätä tilannetta pitäisi lähteä korjaamaan. Älkää nyt hyvänen aika pahentako asiaa enää lähtemällä kyttäämään ihmisten yksityistä nettiliikennettä. Mediateollisuuden pitäisi tehdä rankka imagokorjaus ja esiintyä kuluttajien silmissä kannustavana hyviksenä. Siinä tällainen tuulesta temmatuilla tilastoilla syyllistäminen ja uhkailukirjeiden lähettely ihmisten koteihin eivät todellakaan auta.
  Laillisen kaupan edellytykset kuntoon

  Luovan alan työntekijöinä ja kulttuuriharrastajina me allekirjoittaneet vaadimme Stefan Wallinia kulttuuriministerin roolissaan siirtämään painopisteen pois kuluttajien vainoamisesta ja keskittymään kuluttajien ja artistien kannalta toimivan, reilun ja valikoimaltaan laajan digitaalisen nettikaupan kehittämiseen. Hallituksen tulisi tehdä tekijänoikeus- ja muun lainsäädännön kannalta kaikenlaisen materiaalin nettimyynnistä niin helppoa kuin mahdollista, sekä pyrkiä kaikin keinoin houkuttelemaan myös ulkomaiset suuret mediafirmat tarjoamaan verkkokauppojaan Suomen alueella, suomalaisille kuluttajille. Tekijänoikeusjärjestöihin tällä saralla ei voi luottaa, sillä niiden toimintatapa näyttää olevan laskuttaa lyhytnäköisesti kuoliaaksi jokainen uusi innovaatio, joka pitkällä tähtäimellä toisi heille merkittäviä tuloja.

  Toimimalla näin edistetään kulttuuria, turvataan sekä tekijöiden että heidän tukijoidensa toimeentulo, ja lähdetään purkamaan etenkin nuorten kuluttajien ja mediabisneksen tulehtunutta suhdetta – ei vainoamalla ja haastamalla oikeuteen innokkaimpia median kuluttajia.

  Tässä pelleillään nyt hyvin konkreettisella tavalla meidän nykyisen sekä tulevan elinkeinomme parissa.

  Janos Honkonen
  Timo Vuorensola
  Jarmo Puskala
  Pekka Ollula

  Päivitys 2.5.2010: Kulttuuriministeri Wallinin vastaus löytyy kommenteista.

  Stefan Wallinin vastaus:

  Quote:Stefan Wallin says:
  June 1, 2010 at 3:15 pm

  Vastaus Janos Honkosen, Timo Vuorensolan, Jarmo Puskalan ja Pekka Ollulan avoimeen kirjeeseen:

  LAILLISEN NETTIKAUPAN TUKEMINEN ON TÄRKEÄÄ

  Miksi internet, joka suorastaan pursuaa luovia sisältöjä – vieläpä täysin ilmaiseksi – ei houkuttele perustamaan kauppapaikkaa, josta näitä samoja sisältöjä voisi ostaa maksua vastaan? Jos vielä samaan aikaan todettaisiin, että luovien sisältöjen ilmaisjakelu on hyväksyttävää eikä sitä pidä rajoittaa millään tavalla, mikä olisi sähköisen kauppapaikan perustamista harkitsevan sisältökauppiaan kannustin ryhtyä toimeen? Miksi luovan työn tekijän tulisi hyväksyä teostensa luvaton jakelu internetissä?

  Nämä vastakysymykset on syytä esittää sille, jonka mielestä luvatta tapahtuvalla luovien sisältöjen jakelulla on pelkästään positiivisia vaikutuksia. Useimmat luovan alan tekijät ja sisältöliiketoiminnan harjoittajat itse eivät näe vallitsevaa asiaintilaa ollenkaan näin positiivisessa valossa.

  Luovien alojen tekijöiden, internet-palvelujen tarjoajien, sisältöliiketoiminnan harjoittajien ja viranomaisten yhteisissä toimialakeskusteluissa, joita on käyty opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta noin puolentoista vuoden ajan, on identifioitu sisältöliiketoiminnan edistämisen kannalta tärkeitä asioita.

  Keskustelujen ydin on koko ajan ollut se, miten laillisia palveluja voidaan parhaiten edistää ja ottaa huomioon kuluttajien tarpeet. Luovuuden ja luovan tuotannon edistäminen on myös kulttuuripolitiikan näkökulma asiaan.

  Useimmat asiat ovat ratkaistavissa toimialojen – internet-palvelujen tarjoajien, sisältöjen oikeuksien haltijoiden ja sisältöliiketoiminnan harjoittajien – omin toimenpitein, joita valtio voi olla osaltaan erilaisilla toimilla tukemassa. Tällaisia ovat mm. tarjonnan lisääminen ja monipuolistaminen sekä kuluttajaystävällisyyteen panostaminen.

  Laillisista vaihtoehdoista tiedottaminen ja asenteisiin vaikuttaminen ovat myös toimialojen itsensä toteutettavia toimenpiteitä.

  Valtion tehtävänä on ennen kaikkea edellytysten luominen. Edellytysten luomiseen kuuluu muun muassa toimivan tekijänoikeusjärjestelmän ylläpitäminen ja kehittäminen. Tekijänoikeus mahdollistaa erilaisia liiketoimintamalleja ja toimii sisältöjen kauppaa koskevan sopimustoiminnan perustana.

  On syytä myös korostaa, että tekijänoikeus on yhtälailla voimassa sekä nettimaailmassa että fyysisten tuotteiden maailmassa.

  Viime keskiviikkona lausuntokierrokselle lähetetty hallituksen esityksen luonnos, joka on ollut ilmiselvästi pontimena avoimen kirjeen kirjoittamiselle, sisältää yhden keinon, jolla voitaisiin yrittää vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen verkossa: sille, jonka havaitaan loukkaavan tekijänoikeuksia verkossa, olisi mahdollista lähettää asiasta ilmoitusviesti. Ajatuksena on, että kohdennetulla viestillä voitaisiin vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen yleistä tiedotusta tehokkaammin.

  Toisin kuin avoimessa kirjeessä annetaan ymmärtää, luonnokseen ei liity minkäänlaista nettiliikenteen urkkimista eikä viranomaisvaltuuksien antamista yksityisille kaupallisille tahoille. Tekijänoikeuksien valvonta – sekä reaalimaailmassa että tietoverkkoympäristössä –on sekä tällä hetkellä että luonnoksen mukaisessa tilanteessa kaikilta osin riippuvaista oikeudenhaltijoiden omista toimenpiteistä. Vastaavalla tavalla kuka tahansa voi tehdä havaintoja internetissä tapahtuvista toimista yleisesti käytössä olevilla teknisillä menetelmillä.

  Liittymäpalveluja tarjoava teleyritys ei osallistuisi nettiliikenteen seuraamiseen millään tavalla. Sen rooli luonnoksen mukaan olisi ainoastaan liittää “osoitetarra” oikeudenhaltijan ilmoituskirjeeseen ja toimittaa ilmoitus perille liittymän haltijalle. Tietoa siitä, kenelle ilmoitus on toimitettu, ei teleyrityksen haltuun jäisi.

  On myös huomattava, että kyseessä olisi pelkkä viesti ilman oikeudellisia seuraamuksia.

  Avoimen kirjeen kirjoittajat mieltävät luovien sisältöjen sähköisen kaupankäynnin edistämiseen tähtäävät toimet sodaksi kuluttajia vastaan. Itse näkisin, että luovien sisältötoimialojen elinehtojen parantaminen päinvastoin edesauttaa kuluttajien asemaa tukemalla laadukasta ja monipuolista kulttuuritarjontaa.

  Luvattoman jakelun vaikutuksista on saatu kokemusperäistä tietoa monien vuosien ajalta. Voidaan vain kuvitella, millaisia monipuolisia ja kuluttajia kiinnostavia luovien sisältöjen sähköisiä palveluita ja kauppapaikkoja nettiin voisikaan syntyä, jos avoimessa kirjeessä kuvattua kärhämää ei olisi olemassa.

  Luvattoman sisältöjen jakelun väheneminen antaisi todennäköisesti luovien sisältöjen tekijöille paremman mahdollisuuden hyötyä myös taloudellisesti työnsä tuloksista.

  Stefan Wallin
  Kulttuuri- ja urheiluministeri

  Lisää luettavaa: http://blog.starwreck.com/2010/05/25/avoin-kirje-ministeri-stefan-wallinille/

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin