Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Geenipatenttien lisääminen puolueohjelmaan

Etusivu Foorumit Arkisto Ylimääräinen puoluekokous Geenipatenttien lisääminen puolueohjelmaan

Tämä aihe sisältää 2 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari Mikko Kunnari 9 vuotta sitten.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Rakel

  Rakel

  said

  Puolueohjelmaan voisi lisätä lääkepatenttien rinnalle geenipatentit.

  Aihe on varmaan useimmille vieras joten yritän illemmalla ehtiä kirjoittamaan jotain taustatietoja, asiaan liittyviä ongelmia ja muuta semmoista.

  Avaan threadin kuitenkin ilman tämän kummempaa pohjaa sen takia, että kirjoittelisitte tähän aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kantoja tai muuta huomionarvoista. Yritän ottaa ne huomioon/vastata niihin.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Minäkin olen tiedustellut GMO aiheesta. Tuntuu tosin hankalalta erotella hyväksyttäviä patentteja vastustettavista. Insinöörit puolustavat teknisiä, it ala softaa, kemia omaansa jne… menestyvät taiteilijatkin kokevat tekijänoikeutensa omikseen. Immateriaalioikeuksien kriittisyys on vapaan tiedon edistämistä. Kopiointivapautta on vaikea puolustaa rajoitetusti.
  Lääkepatenttien irroittaminen kokonaisuudesta ainoaksi kritiikin kohteeksi on sievistelyä vailla pohjaa.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Itse ainakin kannattaisin geenipatenttien lisäämistä listalle. Eri patenteilla on selkeitä eroja. Mielestäni kahtia jako patenttien ja tekijänoikeuksien välille ei ole järkevä. Jaottelu pitäisi tehdä ainakin tekijänoikeuksiin, geenipatentteihin, softapatentteihin, lääkepatentteihin ja ”tavanomaisiin” patentteihin, koska jokaisella alueella toimitaan eri tavalla.

  Esimerkkejä:

  Lääkekehityksen maksaa ainakin Euroopassa pitkälti valtiot. Valtiot voisivat maksaa sen saman tien kokonaan ja hommata lääkkeet halvalla kaikille. Ei myöskään olisi tätä ”kehitetään tauti ja myydään siihen lääkettä voittojen perässä” -ongelmaa. Ties vaikka lääkekehityksen kulut pieninisivät, kun keskityttäisiin vain olennaiseen.

  Softan patentoiminen nyt on typerä juttu jo siksi, että sen voi suojata muutenkin. Julkaisematonta koodia ei saa mistään käsiinsä ilman varastamista.

  Geenipatenttien kohdalla on mielestäni erityisesti se ongelma, että patentoidaan asioita, joita ihminen ei ole edes välttämättä itse keksinyt. Maailmanlaajuinen ruoan tekijänoikeusjärjestelmä olisi myös aika tuhoisa tekele, mitä jotkut jenkit kovasti yrittävät pystyttää.

  Tavanomaisissa patenteissa taas on valmistuksen ongelmat, joiden takia niistä on aika vaikea luopua. Toki niidenkin kohdalla yksityinen (epäkaupallinen) tuotteiden tekeminen pitää olla sallittua.

Esillä 3 viestiä, 1 - 3 (kaikkiaan 3)

Alueelle ‘Ylimääräinen puoluekokous’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin