Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Hyvitysmaksu

Tämä aihe sisältää 13 vastaukset, 7 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Kalle Kalle 9 vuotta, 3 kuukautta sitten.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä tro

  tro

  said

  Mitä mieltä olette hyvitysmaksusta? Ideana hyväksyn että yksityistä kopiointia kompensoimaan on olemassa maksu. Ongelma on sen oikein kohdentaminen, ja paremman puutteessa hyvitysmaksu on minusta siedettävissä. Jos yksityinen kopioiminen olisi kokonaan vapaata niin kyseeseen saattaisi tulla nettiliittymän hintaan sisällytetty hyvitysmaksu. Ja jos yksityinen kopiointi olisi sallittua myös ohjelmistoille, hyvityksiä pitäisi tietysti tilittää myös softankehittäjille. Pitäisi perustaa ohjelmistojen Kopiosto/Gramex. Ohjelmistosto?

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Koko hyvitysmaksu-idea on syyllistävä ja tarpeeton, mutta toki, se olisi huomattavan mukava kompromissi laittomuuden tilalle.

  Nykyäänhän niitä maksetaan korvauksena laittomuudesta, eli rikekorvauksena ilman tutkintaa ja oikeuden tuomiota, kun laillinen kopiointi ei enää ole mahdollista. Nykytilanteessa hyvitysmaksut ovat siis pahemman laatuista kaksinaamaisuutta.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Hyvitysmaksuahan nimenomaan paasataan korvauksena piratismista ja ties mistä.

  Koko kansa maksamassa korvauksia muka laittomasta toiminnasta muutamalle yhdistykselle? Ilman että mikään oikeusaste on lukenut tuomioita koko Suomelle? Ei kuulosta kovin mukavalta.

  Lailliseksi jäänyt yksityinen kopiointi, eli käytännössä ostamiensa tuetteiden turvaaminen ja käyttäminen eri muodoissa, ei mitenkään edellytä ”korvaamista”, ja koko ”korvaus”ajatus perustuu toiminnalle joka ei nykyään ole edes laillista. Pahasti haiskahtaa kaksimielisyys kun ensin lähetetään poliisi puolen kansan perään ja sitten ujutetaan lakeihin kaikkia koskevia korvauksia kopioinnista kaikkia koskevana toimintana, kuin se olisi tarpeen tullessa jälleen jokaisen oikeus, kun sen avulla saa kiristettyä rahaa.

  Melko hämmentävää. Haluavatko he nyt kieltää kopioinnin vai rahastaa sillä? Todellakaan emme anna tekijänoikeusmafian tehdä molempia samanaikaisesti.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Hmm. Eipä tuossa silti näytä olevan mitään korvattavaa jäljellä, jos koskaan on ollutkaan.

  Muiden maiden Piraattipuolueissa kanta on muuten myös melko kriittinen hyvitysmaksuja kohtaan, ihan ymmärrettävästi.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  TV-maksuista halutaan eroon, sillä tarkastustoiminta ei ole ilmaista, tarkastajilla ei ole kotietsintäoikeuksia, ja moni katsoo televisiota tietokoneessa olevalla viritinkortilla (ja viritinkortti ei näy ovelle, jos erehtyy oven tarkastajalle avaamaan). Muutoinkin netistä saatavilla olevat uutiset audiovisuaalisena, pelkkänä audiona ja printtimedian korvaajana, sekä netistä (toistaiseksi luvatta) ladatut elokuvat ja sarjat kaikki nekin syövät TV:n merkitystä (tehden PC-TV-virittimenkin vähemmän tarpeelliseksi). Erityisesti opiskelijabokseissa TV-lupa puuttuu lähes poikkeuksetta ja tämä lähes automaattisesti tulkitaan salakatsonnaksi. Salakatsonnan määrä tulkitaan suoraan TV-luvattomista talouksista ja YLE-myönteinen media (sisältäen erityisesti YLEn omat kanavat joita on aika monta) ei häikäile johtopäätöksien tekemisessä, kuten eivät häikäile lobbaajatkaan. Kaikki ”salakatselijat” (joka tarkoittaa myös oikeasti TV:ttömiä ja TV-virittemettömiä ihmisiä) halutaan maksamaan vastaanottamistaan palveluista… tai palveluista joita heidän väitetään vastaanottavan.

  Vähän samalla logiikalla toimii tuo hyvitysmaksu (ent. kasettimaksu). Sekin on semmoinen hassu yleistys. Korvauksena yksityisestä kopioinnista kaikki yksityiseen kopiointiin kykenevien laitteiden tai tallennusmedioiden ostajat maksavat hyvitysmaksua.

  [code]Tallennettavat CD-, DVD-, Blu-ray, HD DVD ja MiniDisc-levyt
  Muistia enintään 1 gigatavu 0,20 euroa
  Muistia yli 1 gigatavu, mutta enintään 10 gigatavua 0,60 euroa
  Muistia yli 10 gigatavua, mutta enintään 25 gigatavua 1,20 euroa
  Muistia yli 25 gigatavua 1,80 euroa[/code]

  100 DVD:n spindlepack sisältää siis 60 euroa hyvitysmaksua. Jos tallennat niille valokuvia ja kotivideoita häistä, lasten synttäreistä, Etelä-Euroopan matkasta, jne. et saa hyvitysmaksua takaisin. Yritykset voivat saada, mutta yksityinen on oletusarvoisesti käyttänyt DVD:t varmuuskopiointiin (siitä huolimatta, että kopioiden tekemistä pyritään estämään DRM-menetelmin joiden kiertäminen on tekijänoikeusrikkomusta törkeämpi teko (eli laillisesti hankitun levyn varmuuskopiointi rangaistavempaa kuin ”varmuuskopion” lataaminen netistä).

  [code]Digitaaliset audio- ja videotallentimet
  Digitaalisia audiotallentimia ovat esimerkiksi mp3-tallentimet ja digitaalisia videotallentimia tallentavat digisovittimet. Maksua ei peritä matkapuhelimista, tietokoneista, muistikorteista eikä usb-muisteista.
  Muistia enintään 512 megatavua 4 euroa
  Muistia yli 512 megatavua, mutta enintään 1 gigatavu 7 euroa
  Muistia yli 1 gigatavu, mutta enintään 20 gigatavua 10 euroa
  Muistia yli 20 gigatavua, mutta enintään 50 gigatavua 12 euroa
  Muistia yli 50 gigatavua, mutta enintään 150 gigatavua 15 euroa
  Muistia yli 150 gigatavua, mutta enintään 250 gigatavua 18 euroa
  Muistia on yli 250 gigatavua 21 euroa[/code]

  Eli Topfield sisältää 18-21 euroa hyvitysmaksua. En tiedä mikä tuo ”mp3-tallennin” on. Onko mp3-soitin mikrofonilla jo tallennin?

  Tietokone ei ole vielä laskettu mukaan, mutta eiköhän joskus keksitä, että TV-viritin televisiossa mahdollistaa TV-lähetystä nauhoittamisen tietokoneen kovalevylle. Tämä tekisi pre-built OEM-koneista hyvitysmaksullisia korkeimmassa korvausluokassa (21 euroa). Siitä olisi helppo perustella komponenttikohtaista hyvitysmaksua eli kohdistaa 21 euroa jokaiseen kovalevyyn.

  …ja nuo hinnat eivät muuten sisällä arvonlisäveroa (8%). ”Hyvitysmaksu”… no, käytännössä vero. Eli veroa verosta. Ei sikäli uutta. Maksetaanhan auton ostohintaan sisältyvästä autoveron osuudestakin arvonlisävero (22%).

  ____

  Onko hyvitysmaksu tarpeen? Sitä perustellaan korvaukseksi yksityisestä kopioinnista. Ehkä ymmärrettävää nauhoitettujen TV-ohjelmien osalta, mutta entä DVD:t? Nehän ovat back-up mediaa mm. käyttöjärjestelmä-imageille ja videotiedostoille, joita ei ole nauhoitettu TV:stä.

  Hyvitysmaksusta kerättyjen tuottojen jakamisesta vastaa Teosto ry, ”säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö”. Gramex puolestaan edustaa mm. äänitetuottajia, joten eikö näiden edustukset mene hieman päällekäin: musiikinkustantajat ja äänitetuottajat, eikö ne ole yksi ja sama? Gramex ohjaa omat kerätyt rahat musiikin radiotoiston mukaisesti. Jos Teosto toimisi samoin nauhoittaessasi televisiosta elokuvan, rahat virtaisi Eppu Normaalille. Ei loogista.

  quote wikipedia:
  ”Sopimuslisenssikäytännön perusteella Teosto myöntää automaattisesti esitysluvan ja perii esityskorvauksen myös sellaisten oikeudenhaltijoiden puolesta, jotka eivät ole Teoston asiakkaita. Mahdollisuuden tähän antaa tekijänoikeuslain 26§. Oikeudenhaltijoilla on mahdollisuus laskuttaa näin perityt korvaukset Teostolta kolmen vuoden kuluessa. Laskutuksen perusteeksi tarvittavia esityskertatietoja on riippumattoman tahon kuitenkin nykytilanteessa käytännössä mahdoton kerätä.”

  Eli jos teet ”Teosto-vapaata” materiaalia (ts. et ole Teoston asiakas), Teostolla on oikeus pidättää tuotteesi kopioinnista hyvitystä, ja käytännössä Teosto sää päättää kenelle rahat antaa, vaikka kyseessä ei olisi hänen asiakkaansa.

  Gramex ei kerää rahaa yksityisestä kopioinnista vaan musiikin esitysluvista (konsertit, yökerhot, ja todennäköisesti jopa hissimusiikki). Gramex ei kuitenkaan ja’a kerättyjä korvauksia esitettyjen kappaleiden mukaan vaan tekee oletuksen, että se vastaa radiossa soitettavaa musiikkia. Myös ensi kesänä Konemetsä festivaaleilta (trance, hardcore, techno, minimalistic, jne.) kerätyt Gramex-maksut tullaan tilittämään… Eppu Normaalille!

  Kopiosto jakaa korvauksia valokopioista, mutta en tiedä miten rahat korvauksiin kerätään. wikipedian artikkeli sisältää linkin hyvitysmaksun propagandasivuille, mutta hyvitysmaksu menee kuitenkin Teostolle. Ehkä Opetusministeriö jakelee tuon rahahanan hallintaoikeutta vuorotellen Teostolle ja Kopiostolle. Ei tarkoita silti sitä, että rahat menisivät juuri sille tekijänoikeuden haltijalle jota eniten kopioidaa (oli kyseessä sitten videonauhoite tai valokopio).

  Aika haisevaa peliä? Miksi artistit eivät nouse vastaan? Tosin, nykyjärjestelmässä ei vastaan nouseminen auta, kun Teostot, Kopiostot ja Gramexit väkisin edustavat myös ei-asiakkaita…

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Toivoisin pragmaatikon ja Tepon, ja muiden aktiivisten foorumeita käyttävän Piraattipuole-kriitikon ottavan kantaa tähän. Toteutuuko taiteilijan etu Suomessa ja onko rahapulassa olevalla pikkutaiteilijalla juuri lupausta paremmasta huomenesta ilman Piraattipuoluetta?

  Esimerkkinä tämä Gramexin musiikin julkisesta toistamisesta keräämät maksut, jotka jaetaan radiotoistojen mukaan. Me kaikki radiota joskus kuunnelleet ihmiset tiedämme, että he soittavat samaa parin tunnin pituista looppia kutakuinkin non-stoppina. Aina samaa. Eli suomalaisen musiikkituotannon top 1% ja lisäksi paljon rahaa virtaa ulkomaillekin. Pienelle artistille, joka eniten rahaa kaipaisi, ei heru puista penniäkään. Suuremmille artisteille, ehkä juurikin se yksi penni, ja jokaista puupenniä kohden kokonainen euro multikansalliselle mediayhtiölle.

  Kuten todettu, keikkailematta ei Eppu Normaalikaan elätä itseään, eli aiemman viestin esimerkki ei ole tarkka. Konemetsä-festareilta kerätty Gramex-maksu ei päädy Epun taskuun vaan EMI-levy-yhtiölle. Yhtälailla väärin, koska raha menee silti väärään osoitteeseen. DJ:t jotka soittavat Konemetsässä saavat toki keikkapalkkansa, mutta artistit joiden musiikkia DJ:t soittavat jäävät auttamatta nuolemaan käsiään.

  pragmaatikko & Teppo, kysyn teiltä, onko tämä oikein ja luuletteko, että ilman Piraattipuoluetta asiasta saataisiin tarpeeksi kova meteli, jotta todelliset valtapuolueet ymmärtäisivät kantansa muuttaa artistiystävällisempään suuntaan?

  Fakta on, että pienillä artisteilla ei ole mitään lobbausväylää ja vielä pahempi lienee, että nämä julkaisijoiden etuja ajavat väittävät ajavansa myös pienen garage-bändin etua. Sen jälkeen kovin moni edustaja ei enää ymmärrä varmistaa niiltä pieniltä, onko heitä todellisuudessa edustanut kukaan.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Näyttää siltä, että kriitikoilta meni nyt luu kurkkuun Gramex-maksujen kohdalla. Niin menisi minultakin, jos minun täytyisi väkisin vastustaan kaikkea PP:n jäsenten esittämiä ideoita. Aina välillä (ja aika useinkin) esille tulee sellaista, johon ei voi kuin olla samaa mieltä riippumatta millä kannalla asioissa on.

  Gramex-maksun ohjaus radiotoiston mukaisesti ei taatusti tyydytä ketään muuta kuin listahittejä julkaisevia levyttäjiä (lue: Big Four). Maksaja on festarivieras (kuten olisi silloinkin, jos Gramex-maksu päätyisi oikeaan osoitteeseen). Ja artisti ketä soitetaan jää nuolemaan näppejään.

  Asian voisi korjata ohjaamalla Gramex-maksun oikeaan osoitteeseen eli festarin soittolistojen mukaan. Tähän Gramex ei varmaan ryhtyisi, koska heidän työtaakkansa vaikeutuisi moninkertaiseksi. Radioasemien soittolistojen lisäksi tulisi joka festarilta ja yökerhoillasta omat soittolistansa. Helpompi jakaa rahat väärin yhden listan perusteella kuin oikein (eli jakaa jokaisen festarin Gramex-tulo kyseisen festarin soittolistan kesken)…
  Varmasti Gramexin sisältä ja Gramexin asiakkaista tämä muutoinkin olisi epäsuotuisaa, koska Gramex ei enää voisi epäoikeudenmukaisesti periä rahaa ei-asiakkaitten soittoajasta eikä tilittää näitä rahoja asiakkaillensa (ja palkkojen muodossa Gramexin omalle henkilökunnalle).

  Toinen ratkaisu olisi purkaa tämä sääntely, jotta festarit sopisivat itse tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa. Tämä tuottaa ongelman tekijänoikeuden haltijoiden tavoitettavuudessa ja lienee Gramex-maksun pääasiallinen perustelu (joskin todella huono sellainen, koska Gramex-maksulla varmistetaan ainoastaan festarin järjestäjien maksuvelvollisuus, mutta ei artistin elantoa). Festarien pitäjät eivät halua neuvotella diilejä kymmenien tekijänoikeuksien haltijoiden kanssa.

  Kolmas ratkaisu olisi tekijänoikeuslainsäädännön löysentäminen julkisissa esityksissä. Monet taiteilijat tätä taatusti vastustaisivat, mutta hyötyvätkö he oikeati nykytilanteestakaan, jossa rahat ohjataan jo entuudestaan kaikista parhaiten menestyville artisteille ja heidän levy-yhtiöillensä? Useimmille artisteille julkisten esitysten vapauttaminen Gramex-maksusta on plus-minus-nolla, koska he eivät Gramexin kautta saa pennin hyrrää koska eivät soi radiossa. Luultavasti vastustus lienee lähinnä tietämättömyyttä asioista.

  ___

  PP ajaa tekijänoikeuksista vapaata epäkaupallista kopiointia ja lyhennettyä suojaa kaupalliselle kopioinnille. Mikä muuten on PP:n kanta julkisiin esityksiin? Onko kaupallinen julkinen esitys rinnastettava kaupalliseen kopiointiin (eli sallittaisiin 5…10 vuoden suoja-aika)? Kuinkas Gramexin asema tänä aikavälinä… ei liene kannatettava tämä nykyinen järjestelmä ainakaan, mutta onko ollut ideoita korvaajasta?

  Omasta mielestäni tämä on aika ongelmallinen asia, sillä tuona 5…10 suoja-aikana Gramex ei juurikaan auttaisi artistia. Pitäisikö kaupallisten julkisten esitysten suoja-aika olla epäkaupallisten kopioiden 0 vuotta, jotta päästäisiin Gramexista eroon?

  Profiilikuva käyttäjästä sekunda

  sekunda

  said

  Törmäsinpä tuossa taas niin hauskaan (lue ”idioottimaiseen”) juttuun.

  Aihoita (tyhjiä DVD- ja CD-levyjä) tilatessani minulle ja ystävälleni, tuli myyjältä viesti

  ”Tilauksessanne oleva levymäärä ylittää Opetusministeriön asettaman enimmäismäärän 100 kpl, jolloin
  lain tämän hetken tulkinnan mukaan kyseessä ei ole enää maahantuonti yksityiskäyttöön ja koko erästä
  on maksettava hyvitysmaksu maahantuonnin yhteydessä. Koska tilaus toimitetaan Virosta, tilaaja on
  samalla myös maahantuoja ja on itse vastuussa mahdollisen hyvitysmaksun maksamisesta.

  Emme käsittele tilaustanne eteenpäin toimitusta varten ennen kuin saamme teiltä tiedon haluatteko
  muuttaa tilausta niin, että levymäärä on 100 kpl tai alle, perua tilauksen tai ilmoitatte, että
  tilaus tulee toimittaa nykyisessä muodossa.

  Jos tilauksenne toimitetaan nykyisessä muodossa, teidän tulee ilmoittaa maahantuonnista Teoston
  Hyvitysmaksuyksikköön seitsemän päivän kuluessa maahantuontipäivästä.

  Hyvitymaksu on tällä hetkellä CD-levyille 0,20 euroa / levy ja DVD-levyille 0,6 euroa / levy + 8%
  arvonlisävero.

  Lisätietoja hyvitysmaksusta löytyy osoitteesta http://www.hyvitysmaksu.fi.

  Tullin rajoituskäsikirja Hyvitysmaksu (tekijänoikeudet) 28.4.2009:

  ”Opetusministeriön antaman ohjeen mukaan yhteensä 100 ääni- tai videokasetin/optisen laitteen (CD-, DVD- tai MiniDisc-levy) voidaan katsoa olevan kohtuullinen määrä yksityiseen käyttöön kerralla
  tuotavaksi. Jos laitteita tuodaan maahan kerralla tai esimerkiksi muutaman päivän aikana useammassa erässä yhteensä edellä mainittua suurempi määrä, opetusministeriön käsityksen mukaan tällöin tulisi katsoa, että laitteita ei tuoda yksityiskäyttöön. Hyvitysmaksu tulisi tällöin maksaa kaikista maahan tuotavista laitteista.
  Kun maahantuodaan muita laitteita kuin em. kasetit tai optiset levyt (esimerkiksi tallentavia digibokseja ja mp3-soittimia) on yksityisen käytön raja ymmärrettävästi huomattavasti alhaisempi, enintään viisi kappaletta.” ”

  Kokonaistilaukseni oli 150 DVD levyä sekä 20 slimkotelollista CD levyä.

  Tässä on taas ollut älyllisesti kaikki mietinnät kohdallaan. 150 DVD:tä katsotaan maahantuonniksi (oletettavasti myyntitarkoitukseen?), mutta että saat tuoda 5! mp3-soitinta. Ketä taas tuo kerralla enemmän kuin yhden mp3-soittimen muuhun tarkoitukseen kuin myyntiin ? No ehkä joku suurperhe lapsilleen tjtk.

  Ei hyvää päivää sentään. Helvettiin kokonaan tälläiset maksut, joista suurin osa jää niitä hamuaville tahoille.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Tilasit varmaankin verkkokauppa.comista? Tilaa esim. nierle.destä, niin enpä usko että on kovin paljoa pelkoa hyvitysmaksuista. Sieltä porukka tilailee 500 levynkin settejä. Hyvällä tuurilla saat pienen rommipullon toimituksen mukana ;)

  Profiilikuva käyttäjästä Kalle

  Kalle

  said

  Tuo opetusministeriön ohje koskee kaikkia ulkomailta tehtäviä tilauksia tallentavista medioista. Aivan sama mistä tilaa aina tulisi ilmoittaa Teostolle, jos tulee enemmän kuin 100 kpl dvd-levyjä. Mutta kukaan ei ilmoittele. En minä ainakaan. Koskaan ei ole jääneet tallentavat mediat tullipostiin vaikka 500-1000 kpl dvd-levyjä useasti on tullut kimpassa tilattua. Jos joskus sattuu jäämään tullipostiin pyydän lähettämään takaisin. Teostolle en maksa mitään ikinä. Enemmin poltan rahani, kuin maksan yhtään mitään Teostolle :) Toinen keino on tietenkin tilata se 100 kpl erä. Tai sitten tilata niin paljon kuin huvittaa +100 kpl cd tai dvd takuu ettei jää tullipostiin ikinä levyt seuraavasta paikasta tilattaessa -> http://fi.wesellcd.dk/?page=main

  nierle.de aika rohkeaa suositella yritystä, jonka kautta on tehty luottokorttipetoksia…

  http://murobbs.plaza.fi/yleistae-keskustelua/464092-nierlen-asiakkaat-huom-tarkkailkaa-luottokorttitapahtumianne.html

  Nierleen en koske enää pitkällä tikullakaan. Kaikki levyt ritekin paskoja jotka ei tahdo herkimmissä pöytäsoittimissa toimia sitten millään. Jopa hyvänä merkkinä tunnetut Memorexit oli ritekkiä.

  We sell cd on kyllä hyvä ja luotettava paikka. Voi tilaa kotelot ja levyt kimapassa kavereitten kanssa ni ei postikulut ole päätähuimaavat. Laskin että tulee halvemmaksi kun verkkokauppa.comissa. Yksittäiset kakut kannataa tilata VK:sta, mutta suuremmat tilaisin we sell cd:stä. Ja maksu postiennakkona.

  http://fi.wesellcd.dk/?page=main

  —Muuten olen sitä mieltä, että Teosto tulisi kieltää lailla.—

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Mikä jää tulliin ja mikä ei… taitaa riippua siitä kuinka hyvältä kahvi on kyseisenä aamuna maistunut tullin konttorissa. Itse olen joutunut lähes poikkeuksetta noutamaan kaikki ulkomaanpostitukset tullista, vaikka siellä olisi ollut 20 euron arvosta vaatteita.

  Sitäpaitsi, kuka juntti vielä ostaa blankoja ceedeitä? Mitä ihmettä sellaisilla edes tekee? Minulla on satamäärin joskus aikanaan hamstrattuja levyjä ja kymmenesosaakaan en polttanut enkä todennäköisesti tule jatkossakaan polttamaan. Jos joku haluaa osan niistä, niin minun puolestani saakin. Vievät vain tulaa tuolla pahvilaatikossa. Hankittu joskus aikana, kun CD-kapasiteetti oli vielä (ainakin marginaalisesti) halvempaa kuin kiintolevykapasiteetti. Nythän edes DVD-levyt eivät ole taloudellista massamuistia… saati yhtä helppokäyttöistä kuin kiintolevyt USB-piuhan päässä.

  Profiilikuva käyttäjästä Kalle

  Kalle

  said

  Puhuinkin dvd-levyistä ja kimppatilauksesta, jossa voi 5-10 henkilöä tilata yhden ison satsin. Eli 500-1000 kpl tulee kerralla. Se jääkö tulliin riippuu tuleeko tavara EU:n sisältä vai ulkopuolelta.

  Quote:Kahden EU-maan välillä lähetykset liikkuvat vapaasti, eikä sisäisiä lähetyksiä tullata maidensisärajalla. lähde tulli.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin