Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Kansa YLE-maksua vastaan, PP ajamaan kansan asiaa?

Tämä aihe sisältää 34 vastaukset, 21 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Pirate0 Pirate0 8 vuotta, 7 kuukautta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 34)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Kettu

  Kettu

  said

  Heitän nyt näin ilmaan mietinnän mitä mieltä ihmiset ovat Julkisen palvelun mediamaksusta eli YLE-maksusta. Työryhmän kokoonpano josta esitys on lähtöisin on:

  Työryhmän johtaja: Mika Lintilä (kesk)

  Varapuheenjohtajat: Tarja Filatov (sd) & Jari Koskinen (kok).

  Ryhmän muut jäsenet:
  Bjarne Kallis (kd)
  Martti Korhonen (vas)
  Anni Sinnemäki (vihr)
  Raimo Vistbacka (ps)
  Ulla-Maj Wideroos (r)

  Viestintäministeri: Suvi Lindén (kok)

  Päätös esityksestä oli yksimielinen eli voidaan periaatteessa ajatella että koko eduskunta on edustettuna YLE-maksussa. Lyhyehkösti luonnehdittuna YLE-maksu olisi veroluontoinen maksu, joka kerättäisiin kaikilta talouksilta samansuuruisena ja ulosottouhalla riippumatta siitä onko taloudessa televisiovastaanotinto ja käytetäänkö taloudessa YLE:n palveluja ollenkaan. Yrityksiltä kerättävä maksu olisi samalla periaatteella mutta suuremmalla kertoimella.

  Tämä herättääkin kysymyksiä miten yhden hengen ja monen hengen taloudet voidaan asettaa samalle viivalle maksun suuruudessa ja huolimatta siitä käyttävätkö he edes palvelua lainkaan. Ehdotus on aiheuttanut myös huolta korruptiosta ja maksun hallitsemattomasta korottamisesta. Jos maksun valvova elin on YLE:n sisäisestä organisaatiosta, kuka valvoo ettei maksua koroteta vuosittain vain YLE:n laajentumisen takia?

  Vaihtoehto YLE:n rahoitukselle on ollut suoraan valtion budjetista kerättävä summa, mutta viestintäministeri Suvi Lindén on tyrmännyt ajatuksen. Lainaus: ”Budjettirahoitus olisi ehkä helpoin keino, mutta nämä ovat poliittisia ratkaisuja. Budjettia painavat kovin monet uudet menopaineet. En usko budjettirahoituksen mahdollisuuteen tässä tilanteessa”.

  Kysymys kuuluukin: Joutuuko kansa hallituksen poliittisen pelin uhriksi kerta toisensa jälkeen vai löytyykö Suomesta poliittista tahtoa vastustaa viestintäministeriön yhä uudelleen suoltamia huonosti valmisteltuja, tuloeroja ja korruptiota lisääviä, poliitikkojen omia intressejä ajavia lakiehdotuksia?

  Minä näen tässä Piraattipuolueelle mahdollisuuden eikä vain aatteellisessa mielessä vaan myös näkyvyyden ja sisällön tuomisessa kansan keskuuteen seuraavia eduskuntavaaleja katsoen. Voin puhua vain omasta kokemuksestani mutta olen huomannut erittäin syvää tyytymättömyyttä kansassa ja asiantuntijoissa hallituksen lakimuutoksiin kuten Lex Nokia ja nyt YLE-maksu. Lähteekö Piraattipuolue liputtamaan YLE-maksua vastaan?

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  En suoraansanottuna uskonut aiemmin, että hallitus todella lähtisi ajamaan tällaista pakkomaksua, mutta nyt kun näköjään lähtee niin varmastikin Piraattipuolueen olisi aika ottaa asiaan jonkinlainen kanta.

  Piraattipuolueen ei pitäisi mielestäni ottaa kantaa siihen, kohdistuuko suunniteltu maksu kaikkiin samansuuruisena (tulonjakokysymykset eivät kuulu agendaamme). Ainakin erään uutisen mukaan asian jatkosuunnittelussa selvitetään, miten pienituloiset otettaisiin huomioon, eli voi olla, että asia korjaantuu tältä osin.

  Yleensäkin on hieman vaikeaa sovitella mediamaksuasia Piraattipuolueen agendaan, vaikka se kyllä kovasti liippaa läheltä agendaamme siltä osin, kuin kyse on tietoyhteiskunnan kehittämisestä. Piraattipuolueen kannanotto voisi lähteä teemalla ”pakollinen Yle-maksu on vanhentunut tapa hoitaa asioita”. Piraattipuolue voisi arvostella sitä, että lähdetään lisäämään jonkin järjestelmän pakollisuusastetta. Voitaisiin kysyä, miten tämä hyödyttää tietoyhteiskunnan kehitystä kun kuluttajien kultusta pyritään ohjaamaan väkisin tiettyihin asioihin. Voitaisiin kyseenalaistaa se, että maksulla rahoitetaan Ylen nettipalveluita, kun netissä Yle on vain yksi toimija muiden joukossa, ei millään tavalla etuoikeutettu taho. Nettipalveluiden tarjoamista ei myöskään ole käsittääkseni määritelty Ylen julkisen palvelun tehtäviin kuuluvaksi.

  Hirveästi muuta sanottavaa en kyllä mediamaksusta keksi Piraattipuolueen kannalta.

  Profiilikuva käyttäjästä Frey

  Frey

  said

  Cityssä on jotain nuorten kansanedustajien blogeja, missä Antti Kaikkonen (kesk.) kirjoitti asiasta: http://www.city.fi/yhteisot/blogi/anttikaikkonen/102363/

  Sen saamista kommenteista yhtä copypastean tähän:Quote:Ari-Lee
  Eilen 02:17
  Kysyt olisiko evästyksiä vaikka itse olet konkari ajattelemaan kansan parasta? No on niitä evästyksiä:

  Köyhimmän ja heikoimman mukaan olisi mentävä.
  Laske kuinka monta köyhyysrajan alapuolella elävää kansalaista on jo tällaisena lama-aikana. Työttömät, lomautetut, pätkäisiä osa-aikatöitä tekevät, työkyvyttömät, sosiaaliluukulta elantonsa saavat, vammaiset, vanhukset, varusmiehet, opiskelijat, muutamia mainitakseni, näkövammaisista puhumattakaan. Lukuja en tiedä mutta arvaan että monta on – liki miljoona, arvaan, erilaista tapausta. Jos jokin taho ajaa mediamaksun eli YLE-veron väkisin läpi kaikille kansalaisille saman suuruisena tulee se olemaan poliittinen itsemurha. Yle-vero kuulostaa samalta kuin asetettaisiin kaikille kansalaisille katuvero samansuuruisena ja aivan sama kuluttaako katuja kengillä vaiko rekalla vai käveleekö ojia myöten kuluttamatta katuja ollenkaan.

  […]

  Vaihtoehto nousee.
  Suomessa on seurattu Ruotsin mallia ja perustettu Piraattipuolue mikä ajaa kaiken digitaalisen median vapautta. Kyse on samasta kuin aikoinaan Paavin kirkon yksinoikeudesta raamattuun ja siitä yksinoikeudesta vapautumiseen. Mukana on myös sananvapaus ja yksityisyyden suoja. Kun pato murtuu niin älä yritä tukkia vuotoa sormilla sillä se ei hyödytä mitään – jäät vain alle.

  Minusta älyllinen pointti on juuri se, että köyhimmän ja heikoimman mukaan pitäisi mennä. Ainakin siihen pitäisi esityksessä puuttua, koska muutoin ovat pienituloiset entistä pahemmassa kusessa. Tämähän on tietysti sosiaalipolitiikkaa eikä niinkään piraattipolitiikkaa, mutta ihmisiä kun ollaan niin minua tuollainen ainakin huolettaa.

  Todennäköisempää kuitenkin on, että esitys runnotaan ryhmäkurilla läpi mistään vastalauseista huolimatta.

  Sen tapahduttua (tai sitä ennakoiden), voisi argumentoida, että kun materiaalista on maksettu pakkoverona jo kerran niin siitä ei pitäis maksaa toista kertaa –> YLEn tuottama tavara lisensoitava vapaaseen levitykseen. Kaikki Ylen kama esim. torrentteina vaikka Ylen omalle, tarkoitusta varten perustettavalle, träkkerille. Tai miksei mininovaan/piratebayhin. Julkaisu samaan aikaan kun lähetys alkaa telkkarista. Myös radio-ohjelmat tietysti. Saisi Yle sentään vähän positiivista peeärrää tarjotessaan HD-kuvana striimit ja lataukset.

  Profiilikuva käyttäjästä -Janski-

  -Janski-

  said

  Asia ei minun mielestäni kuulu puolueen agendalle. Korkeintaan, kuten Puuhkaja sanoi:

  Quote:Piraattipuolue voisi arvostella sitä, että lähdetään lisäämään jonkin järjestelmän pakollisuusastetta. Voitaisiin kysyä, miten tämä hyödyttää tietoyhteiskunnan kehitystä kun kuluttajien kultusta pyritään ohjaamaan väkisin tiettyihin asioihin.

  Sen sijaan olen eri mieltä siitä, etteikö HYVIEN webbipalveluiden tuotanto kuuluisi julkisen palvelun piiriin (jos ei sitä ole kirjattu, niin se pitäisi kirjata). Jos joidenkin, tietoyhteiskunta-asiantuntijoina, niin meidän pitäisi tietää, ettei webbiä voi eristää miksikään omaksi entiteetikseen irrallaan muusta mediasta. Olemmehan itsekin taistelleet sitä vastaan, ettei Internet ole paikka mihin mennään, vaan jotain ihan muuta.

  Minusta olisi äärimmäisen hölmöä ja ristiriitaista lähteä tässä asiassa väittämään taas muuta. Ei siksi, etteikö joku muukin (kaupallinen) taho voisi digitaalista mediaa kehittää, vaan siksi, että HYVÄÄ digitaalista palvelua ei ikinä voi olla liikaa! Se tehköön sitä, jolla on siihen resursseja, vaikka sitten kansan resursseja. Kaiken muun vänkääminen on pikemminkin tietoyhteiskunnan jarruttamista.

  Totuus on, että Yle on tällä hetkellä monella tapaa katalysaattori digitaalisissa palveluissa. Yle Areenan ja Elävän Arkiston tapaisten palveluiden saaminen kesti tolkuttoman kauan, mutta nyt kun ne ovat täällä, ne ovat ehkä edistyksellisintä tämän maan webissä (kyllä, uusi Areena muutti juuri sisältönsä Flash-muotoon!). Yksinkertaisesti tästä työstä pitää saada rahaa. Siis jos on sitä mieltä yleensäkään, että Ylen pitäisi rahaa saada.

  Oli rahoitusmalli mikä tahansa (kyllä, ehdotettu ei ole se paras malli), on selvää että maksykäytäntöä täytyy nykyisestä lupamaksusta muuttaa. Mainosrahoitteisuutta Piraattipuolue ei voisi koskaan esittää, koska tiedämme itsekin, ettei se olisi enää riippumatonta tiedonvälitystä, jota me itsekin henkeen ja vereen liputamme.

  Ulkopuoliselle koko hommassa haisee nyt juuri se, mistä monia Piraatteja on syytetty julkisuudessa muutenkin. Kaikkea olisi kiva saada ilmaiseksi. Ei nyt lähdetä ruokkimaan tuota näkökantaa enää yhtään enempää. Ylen palveluihin ei päde samat tosiseikat kuin tiedostojen kopiointiin.

  Sanoisin, että jättäkäämme asia muiden harteille.

  Profiilikuva käyttäjästä Topi

  Topi

  said

  Mielestäni mediamaksu ei pitäisi jättää muiden harteille, koska siinä asiassa sisältyy montakin epäkohtia ja tätähän pitäisi lähteä ajamaan, koska kukaan muu ei sitä tee vaikka kansa vastustaa.

  Itse olen huonokuuloinen ja viittomakieltä käyttävä. YLE:n ohjelmistossa n. 21% on tekstitettyjä kotimaisista ohjelmistoista. DVB-tekstitykset toimivat, miten toimivatkaan; huonosti, hyvin, kohtalaisesti. Kaikkein huippu on se, että pääuutiset (klo 20.30) on suoraan tekstiTV:llä, sitä ei tueta DVB-tekstityksellä.

  Liian usein näen tekstityksien aikana ”Pahoittelemme tekstityksen puuttumista” ja nykyään on aika usein suoria lähetyksiä, missä sitten nakkisorminen YLE:n työntekijä hätääntyy ja tekstittää sormillaan minkä ehtii ja usein on, että jo 3 puhuttua riviä saadaan vain puolet yhden rivin mittainen informaatio. Vaikka olisi selvä mahdollisuus lisätä mukaan viittomakielinen tulkki, mielellään yläkulmaan vasemmalle (Kokemukseni puhuu ja näkee minne on järkevintä asettaa). Vielä surkeampaa mediamaksussa on se, että jos en ole nähnyt kyseistä ohjelmaa tekstitettynä ja haluan nähdä YLE:n areenalla sen ohjelman, kas kummaa. Siinä ei olekaan tekstitystä? Minua on siis kusetettu.

  Samoin, jos haluan katsella eduskunnan politiikkaa televisiosta tai netistä, siellä ei olekaan viittomakielinen tulkki vaikka laki 1995 hyväksyi viittomakielen kotimaiseksi kieleksi ja pykälä siellä lukee, että on oikeus saada esteetöntä tietoa julkisista palveluista ja siinähän valtio rikkoo lakia ja muut kanavat samaten?

  Joten voitte miettiä paljonko minun pitäisi oikeasti maksaa luvasta valtiolle, kun siitä otetaan vielä radio pois, joka on YLE:ltä saamani tiedon mukaan 40% (vuosia sitten kun lähetin sähköpostia, että 1 sähköposti, seuraava 2 ja sitä seuraava 4 jne.).:angry:

  Ei pidä unohtaa, että vanhuus ei tule yksin, siinä kuulo heikkenee kaikilla ja joudutaan nostamaan ääntä tai sitten seuraa se, ettei kykene kuulemaan selkeästi. Sitten tarvitaan tekstitys.

  Ei pidä myöskään unohtaa niitä uskonnollisia lahkoja, jotka eivät käytä televisiota.

  Jos kaikki pystytään tekstittämään tai asettamaan viittomakielinen tulkki ruutuun, niin sitten mediamaksu olisi OK.

  Mutta ei siinä olekaan vielä kohdallaan. Kuulemma mediamaksu kohdistuu myös netissä ohjelmien katseluun, miksi siis laajakaistaliittymästä maksaneena maksan vielä tuostakin?

  Itse haluan liittyä kohta Piraattipuolueeseen ja pian edessä olevat eduskuntavaaleissa annan 100% ääneni Piraattipuolueelle, samoin tekevät monet muut kaverini, huonokuuloiset ja kuurot ja heidän kautta tulee vielä lisää porukkaa ja ääniä mahdollistaaksemme teidän pääsyn eduskuntaan. Olen taistellut TV-lupaa vastaan liian monta vuotta ja lähetellyt aina kirjeitä, sähköpostia kansanedustajille, mitään ei koskaan ole muutosta tapahtunut! Siksi haluan muutosta ja siksi haluan Piraattiliiton ajavan myöskin tätä asiaa.

  Profiilikuva käyttäjästä aolk

  aolk

  said

  Kaikista räikeintä ehdotetussa yksinasumissakoksi paremmin kutsuttavassa YLE-maksussa on nimenomaan tämä, että se on ruokakunta- eikä henkilökohtainen. Miksi yksinasuvan pitää maksaa kaksi kertaa se mitä pariutuneen? Monta kertaa per henkilö se mitä suurperheen? Kun jo muutenkin kaikki on yksinasuvalle kalliimpaa. Ei kiinteäsummaisia pakkomaksuja voi oikeusvaltiossa määrätä tälläisellä perusteella.

  Monesti tähän argumenttiin vastataan että onhan sanomalehti ja maksu-TV:tkin ruokakuntakohtaisia. Mutta olennaista on, että niistä voi aina luopua! Ei ole pakko ostaa, jos ei hinta miellytä! YLE-maksusta ei voi luopua. Se lankeaa, vaikkea et käytä YLEn palveluita, ja ei ole edes tasapuolesti määrätty, vaan siinä on yksinasumista rankaiseva negatiivinen progressio. Aivan kuin yksin jääminen olisi aina oma tahallinen valinta, josta tuleekin rangaista.

  On kummallista, että jos kerta budjettirahoitusta pelätään — jollain huuhaa-argumenteillä, että YLE olisi silloin poliitikkojen taluutusnuorassa, aivan kuin se ei jo olisi, sillä hehän TV-lupamaksun suuruuden lopulta päättävät — niin miksei sitten voi olla erillistä kirkollisveron tyylistä budjetista erillistä YLE-veroäyriä? Se sitoisi maksun suuruuden tuloihin, ja sitä kautta myös ruokakunnan kokoon.

  Lisäksi YLE-maksu määräytyy ehdotuksissa vuosikohtaisesti, jolloin joudut maksamaan koko vuoden maksun, vaikka asut puolet vuodesta ulkomailla. Ja siellä on hyvin rajatut YLEn palvelut; Areenaltakaan ei voi katsoa kuin jotkut hassut uutiset. Jotta tälläinen kiinteä pakkomaksu voitaisiin toteuttaa osan vuodesta ulkomailla oleskelevia jossain määrin oikeudenmukaisesti kohdellen, tarvittaisiin salasanat ja tunnukset Areenalle, eli siis olennaisesti maksukorttijärjestelmä.

  Selvästikin maksun takana oleva työryhmä kuvittelee kansan olevan homogeenisti perheellisiä ja lomamatkoja lukuunottamatta koko vuoden Suomessa viettäviä hyvätuloisia keskiluokkaisia.

  — edit —

  Piraattiaatteen kannalta voisi tätä valheellista ”mediamaksu” termiä kyllä hyödyntää. Eli tarttua kysymykseen, miksi maksu menee vain YLElle? Puolue voisi esimerkiksi ehdottaa YLE-maksun sijaan mediaveroäyriä, josta tuettaisiin yleisesti (ainakin Suomen sisällä) vapaasti jaettavaa kulttuuria.

  Profiilikuva käyttäjästä aolk

  aolk

  said

  Sellainen huomio vielä, että vaikka PP:n ei sinänsä kannatakaan ottaa mm. yleisiin verotuksenmääräytysmisperusteisiin kantaa, niin voinee se kuitenkin kummastella, miksi sen kotikentälle läheinen toiminto ansaitsee verotuksellisen erityiskohtelun — eli kiinteän pakkomaksun joka ei seuraa yleisiä veroitusperiaatteita. Tämäkin on eräänlaista kantaaottamattomuutta. ”PP:llä ei ole yhtenäistä kantaa yleisiin verotuksenmääräytymisperiaatteisiin, mutta se kummastelee yksittäiselle mediatoimijalle annettavaa vastikkeeltaan äärimmäisen vaihtelevaa rahastamisoikeutta. Se ehdottaakin tilalle yleisten verotusperiaatteiden mukaan määräytyvää mediaveroa, josta voitaisiin tukea kaikkea Suomessa vapaasti jaettavaa kulttuuria.” Tai muuta vastaavaa.

  Toisekseen, lienee piraattiaatteen mukaista, että kaikki näkökulmat ja mielipiteet pääsevät mukaan yleiseen keskusteluun. Tämä yksinasujanäkökulma on lähes täysin sivuutettu valtamediassa ja valtapuolueissa, epäoikeudenukaisuuskritiikki keskittyen vain ”köyhään eläkeläiseen ja opiskelijan”, eikä tähän yleiseen yksinasumisen rankaisemiseen.

  Mielestäni PP voisi ihan yleisesti puolueena kuitenkaan välttämättä kantaa ottamatta auttaa tuomaan esille tälläisiä valtamedian ja valtapuolueiden sivuuttamia näkökulmia. (Eri asia on sitten miten ahdasmielinen valtamedia tulkitsee edes asian mainitsemisen.)

  Profiilikuva käyttäjästä Janne Paalijarvi

  Vastustan mediamaksuun kantaaottamista. Kuten todettu toisaalla, mediamaksu, niin huono kuin se onkin, on tulonjakokysymys, eikä Piraattipuolueen ydinosaamisalaa. Vaarana on, että yhden kannanoton jälkeen tällaisia kipeitä, mutta puolueohjelmaan liittymättömiä asioita tultaisiin puolueessa käsittelemään yhä enenevässä määrin, kunnes jonakin ei-niin-kauniina päivänä huomaisimme olevamme uusi Vihreä Liitto.

  Piraattipuolueen ehdoton voimavara on vankka keskittyminen avainkysymyksiin. Toistan irkissä sanomani: Monet ystäväni ovat kehottaneet puoluetta pysymään poissa yleispuoluelinjalta, koska yleispuolueita on liikaa. Olen vastannut heille pitäväni ainakin omalta osaltani huolen, että keskittyisimme vain puolueohjelmassa mainittuihin ydinkysymyksiin. Totean vielä tähän loppuun, että mediamaksu on kaavaillussa nykymuodossaan suomeksi sanottuna erittäin perseestä, mutta meidän täytyy silti jättää kantaaottaminen toisille ryhmittymille.

  Janne Paalijärvi

  Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Kirjoitin aikoinaan omaan Blogiin mielipiteitäni asiasta ja mitä pitemmälle olen seurannut, ovat lainvalmistelun suunnitelmat edenneet juuri niin kuin pelkäsinkin.

  Tavoitteenamme on lisätä demokratian arvoa, joka on käytännössä siis tasa-arvoa. Maksujen määräytyminen on hyvin pitkälti tasa-arvokysymys. En kuitenkaan tiedä onko loogisinta että PP alkaa ottamaan kantaa siihen kun asiassa on muitakin kohtia joihin puuttua. Yksi pitkäaikainen ajatukseni jonka toin blogikirjoituksessanikin esille, oli maksun avulla tuotetun materiaalin siirtyminen public domainiin sen jälkeen kun YLE sen on esittänyt. Toinen suuri ongelma on maksun luonteen ollessa ulosottokelpoinen veron kaltainen, muttei kuitenkaan veroissa otettava maksu. Tämän lähde pitäisi vielä tarkistaa, mutta käsittääkseni maksuja ei voida pakkomäärätä kaikille toisin kuin veroja. Maksuissa on aina vapaus valita käyttääkö myytävää palvelua tai tuotetta.

  Sähköisten YLEn palveluiden esille nostaminen olisi myös hyvin asiallista, monet unohtavat helposti että se mediamaksu ei suinkaan ole pelkästään töllöttimestä, sekä YLE:llä on ollut hyvin tärkeä rooli uutisten ja asiaohjelmien saannissa Internetiin suhteellisen vapaaseen käyttöön. Jälleen uudestaan taas painotus sille Public Domain idealle vielä.

  Mikäli tasa-arvoisuus aspektia haluaisi nostaa esille, voisi toki huomauttaa, että vaikka summa olisi sama kaikille talouksille, se olisi huomattavasti kalliimpi yksinasujille, mutta myös todella paljon suurempi menoerä köyhälle nuorelle kuin hyvin toimeen tulevalle vanhemmalle, puhumattakaan hyvin toimeentulevasta suuremmasta perheestä.

  Profiilikuva käyttäjästä sekunda

  sekunda

  said

  Heitinpä tämän vahingossa tuohon vanhaan ketjuun… tuodaan nyt tännekkin :)

  Huvittavinta mielestäni tässä koko jutussa on, että haetaan ”riippumatonta uutisointia” tai vastaavaa.
  Esimerkkinä YLE uutisoi hienosti piraattipuolueesta (YLE:n uutinen PP:stä) MUTTA (!) ihmetyttää hel******i, että mitä tuossa samaisessa uutisessa mainitaan Pirate Bayn ylläpitäjien saamista tuomioista ja korvauksista ?

  Oliko tämä sitten esimerkiksi puolueetonta uutisointia ?

  Muita epäkohtia on mielestäni (tässäkin threadissa) mainittu useita.

  Quote:– Se, että kaikki maksavat, koska tosiasiassa kaikki hyödyntävät Yleisradion palveluita, on oikeudenmukaista. Suurimmalle osalle televisionkatsojista uutinen on myönteinen, koska maksu tosiaankin alenee noin 50 euroa, Sasi sanoo.(Lähde: YLE)

  Tuo maininta, että ”kaikki hyödyntävät Yleisradion palveluita” ei todellakaan pidä paikkaansa. Itse käytin nyt ensimmäistä kertaa YLEn palvelua sitten moneen vuoteen (olisiko ollut -01 kun katsoin lätkän MM-kisoja rautatientorin kisateltassa?), vain ja ainoastaan etsiäkseni tuota uutisointia asian tiimoilta.

  Quote:Julkinen palvelu – mitä se on YLEssä?
  Julkisen palvelun YLEn tehtävänä on tukea kansanvaltaa ja vahvistaa suomalaista kulttuuria sekä näyttää monipuolinen ja monikulttuurinen kuva maailmasta. Kaikille suomalaisille tarjotaan myös yhtäläiset mahdollisuudet saada tietoa, kokea elämyksiä, viihtyä sekä sivistää ja kehittää itseään. Näin julkisen palvelun ohjelmatoiminnan linjauksia määrittelee nykyinen laki Yleisradio Oy:stä.
  YLE-lain ensimmäisenä julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tehtävänä mainitaan ”toimivan kansanvallan ja jokaisen osallistumismahdollisuuksien tukeminen tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia”. Toinen tehtävä on tukea ja tuottaa kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä. Kolmanneksi laissa mainitaan oppimisen ja sivistyksen sekä lasten ohjelmistot.
  Mistä maksat, kun maksat
  (Lähde: YLE)

  Koska en katso TV:tä lainkaan, en ole saanut tukea taiteellisuuteeni, käynyt oopperatalossa, enkä ole lapsi – en katso mitenkään käyttäneeni noita mainittuja julkisia palveluja.

  Tosin, tuossa mainitaan myös, että kaikille suomalaisille tarjotaan yhtäläiset _mahdollisuudet_ saada näitä palveluja – tämän perusteella voin _mahdollisesti_ tämän maksaa.

  Tähän _mahdolliseen_ mediaYLEmaksuun tulisi Piraattipuolueen mielestäni ottaa kantaa.

  Mielestäni tähän _mahdollisuuteen_ olisi juuri tartuttava.
  Tarjotaan _mahdollisuutta_ käyttää palvelua ja sen _maksamiseen_ pakotetaan ulosoton uhalla.
  Tietoa on _mahdollista_ saada netin miljoonilta muiltakin sivuilta (tämä on esimerkiksi juuri ns. sanavapauskysymys), ohjelmia on _mahdollista_ katsoa tuhansilta (?) muiltakin kanavilta (laadukkaammilta) kuin YLE:ltä.

  Itseäni huolestuttaa myös hieman tuo yrityksien kohdalla korotettu maksu (yrittäjä olen ja toivottavasti pääsee joskus noihin 400k:n lukemiin :D ).

  Sikäli tuo yrittäjille suunnattu maksu on naurettava myös. Kuinka moni yritys antaa työntekijöiden katsella tv:tä ? Otetaan esimerkiksi joku rakennusfirma. Viedäänkö yrityksen puolesta telineille töllötin kun äijät rappailee seinää ? Siinähän sitä voi sitten katsella eläindokkaria vaikka samalla kun veivaa uutta satsia.

  Tai jos onkin kaupassa töissä kassalla iltahuugissa ja alkaa kassaneidin mieleinen (salkkarit laittaisin tähän, mutta maksuhan onkin menossa YLE:lle niin on hieman irrelevantti) A-studio. Sanooko kassamissi, että ”laita tavarat hihnalle vain, katson tämän ja sitten otan hinnat?

  Aasinsillan kautta päästään kauppojen maksamiin TEOSTO-maksuihin… mutta jätetään tämä nyt sikseen, tuli jo sen verran tekstiä.

  Voin vain loppuyhteenvetona sanoa: Tähän maksuun ON Piraattipuolueen otettava kantaa!

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Tämä ”en käytä Ylen palveluja joten minun ei pitäisi maksaa” ei ole pätevä argumentti mitään Ylen rahoitusmallia vastaan. Myös verovaroista rahoitetaan sellaisia palveluita, joita jotkut eivät välttämättä käytä lainkaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että verovarojen käyttämisessä niihin olisi mitään väärää, jos suurin osa ihmisistä kuitenkin katsoo tarpeelliseksi rahoittaa sellaista palvelua verovaroista, vaikka eivät itse palvelua välttämättä käyttäisikään. Esimerkiksi osa ihmisistä ei käytä koskaan kirjastoja, mutta silti ainakin minusta on OK että osa heidänkin verorahoistaan menee kirjastojen ylläpitoon.

  Silti nyt ehdotettu Yle-maksu on huono idea. Jos Ylen rahoitusjärjestelmän pakollisuutta halutaan lisätä, pitäisi siirtyä suoraan budjettirahoitukseen. Ylen rahoittaminen valtion budjetista ei tekisi rahoituksesta yhtään poliittisempaa kuin se jo nyt on. Ylen rahoitusmalli perustuu eduskunnan enemmistön hyväksymään lakiin ja hallitus päättää tv-maksun suuruudesta. Se, että rahoitus tulisi suoraan eduskunnan hyväksymästä budjetista, ei mitenkään lisäisi rahoituspäätösten poliittisuutta nykyisestä.

  Nyt suunnitellun kaltainen Yle-maksu vain saa ihmiset nykyistä laajemmin pitämään Ylen rahoitusmallia epäoikeudenmukaisena ja saattaa jopa vieraannuttaa ihmisiä kokonaan pois Ylen katsojakunnasta. En usko, että nykyinen hallitus ottaa millään järkevällä tavalla pienituloisia huomioon maksujärjestelmässä. Jos ottaa, niin se on minulle iloinen yllätys.

  Ylen maksujärjestelmän yksityiskohtiin tai oikeudenmukaisuuteen sinänsä ei Piraattipuolueen minusta kuulu ottaa kantaa. Voimme ottaa kantaa kylläkin siihen, että kaiken Ylen tv-maksurahoilla tuottaman materiaalin pitäisi olla kaikkien ilmaiseksi saatavilla netissä. Tässäkin on vain se ongelma, että tällöin Yle ei voisi käyttää lainkaan ulkopuolisten tahojen tekemiä teoksia ohjelmissaan, koska tekijänoikeussopimukset rajoittaisivat ohjelmien levitystä netissä. Tietysti voisimme suositella Yleä siirtymään kokonaan vaikkapa Creative Commons -lisensoituun musiikkiin radionakanavillaan ja tv-ohjelmiensa taustamusiikeissa, mutta tämä tuskin olisi millään tavalla realistinen vaatimus.

  Kaiken kaikkiaan tämä asia ei ole kovin yksinkertainen. Toivoisin, että Piraattipuolue voisi ottaa kantaa tähän asiaan, mutta en ole toistaiseksi nähnyt tai keksinyt mitään kovin terävää kärkeä tai olennaista pointtia, jonka voisimme asiasta agendamme puitteissa lausua.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Joo tällainen asia mikä ei lue puolueohjelmassa on hankala vaikka varmasti suurin osa jäsenistä onkin sitä mieltä, että YLE-maksut pitäisi kerätä verojen kautta, jolloin ne jakautuisivat oikeudenmukaisemmin eri ihmisille. Nythän työtön tai opiskelija (joilla ei ole edes telkkareita) tulisi maksamaan saman suuruisen maksun kuin joku 6-henkinen perhe joilla on keskimäärin 3 telkkaria koko ajan auki.

  Tästä olisi pitänyt tehdä aloite puoluekokoukseen puolueen kannaksi ylen rahoitukseen, jotta joku kanta olisi voitu demokraattisesti hyväksyä. Seuraavassa kokouksessa taitaa olla jo liian myöhäistä.

  Profiilikuva käyttäjästä mabe

  mabe

  said

  Mikko Kunnari kirjoitti:
  Quote:Tästä olisi pitänyt tehdä aloite puoluekokoukseen puolueen kannaksi ylen rahoitukseen, jotta joku kanta olisi voitu demokraattisesti hyväksyä. Seuraavassa kokouksessa taitaa olla jo liian myöhäistä.

  Nykytekniikka mahdollistaisi ymmärtääkseni vaikka jonkinlaisen äänestyksen asiasta. Haluttaessa erikseen jäsenet ja muut. Silloin olisi tiedossa ”kansan” ajatukset ja tahto.

  Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  mabe kirjoitti:
  Quote:Mikko Kunnari kirjoitti:
  [quote]Tästä olisi pitänyt tehdä aloite puoluekokoukseen puolueen kannaksi ylen rahoitukseen, jotta joku kanta olisi voitu demokraattisesti hyväksyä. Seuraavassa kokouksessa taitaa olla jo liian myöhäistä.

  Nykytekniikka mahdollistaisi ymmärtääkseni vaikka jonkinlaisen äänestyksen asiasta. Haluttaessa erikseen jäsenet ja muut. Silloin olisi tiedossa ”kansan” ajatukset ja tahto.[/quote]

  Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista yhdistyksen virallista päätöksentekoa sähköisesti. Oikeusministeriössä on kyllä valmisteilla tähän asiaan muutos, johon olemme ottaneetkin kantaa. Epävirallinen sähköinen jäsenäänestys olisi toki mahdollinen. Toistaiseksi olemme odotelleet josko se virallinen mahdollisuuskin tulisi, mutta ehkäpä nyt olisi jo hyvä aika miettiä joka tapauksessa jokin epävirallinen sähköinen jäsenäänestys- tms. menettely.

  Profiilikuva käyttäjästä whiic

  whiic

  said

  Itse suhtaudun YLE-maksuun vastenmielisin tuntein, mutta ainakin tulonsiirrollisena asiana ei kuulu PP:n agendaan kuuluisiko hyvätuloisen maksaa enemmän kuin köyhän (lue: budjettirahoitus vs. kiinteä vuotuinen rahoitus). Tuo valinnanvapauden rajoittaminen on tietenkin lähempänä PP:n agendaa, mutta en tiedä miten paljon hallituksella on liikkumavaraa tämän suhteen. Itsekin uskoin tämän naurettavan ”mediamaksun” lentävän romukoppaan tyhmänä ehdotuksena, joten ennen vuosikokousta itsekin epäilin onko asialle tarvetta muodostaa kantaa, kun koko ajatuksen vastustaminen tuntui kuolleen hevosen piiskaamiselta. Mutta jostakin käsittämättömästä syystä se nyt sitten on hallituksen agendoissa mukana. Tämän kun olisi tietänyt etukäteen…

  Mielestäni PP:n ei kannata laatia ehdotuksia mm. nettilaatamisten tarjoamisesta YLEn sivuilla, edes Yleisradion ”oman” tuotannon suhteen. Me EMME tiedä niitä lisenssisopimuksia jotka Yleisradio on luonut suomalaisten sisällöntuottajien kanssa, joten ei tehdä itsestämme aaseja vaatimalla tuommoista julkisesti. YLE tulee itse torppaamaan asian joko valehdellen tai faktoilla, ja faktapitoisuudesta tai sen puutteesta riippumatta me tulisimme näyttämään vuosisadan idiooteilta. YLE kiistäisi omistavansa oikeudet vapaaseen levitykseen saattamiseen, mutta todennäköisesti viittaisi salassapitovelvollisuuteen varsinaisten lisenssisopimusten suhteen, eli ”voittaisi” kiistan automaattisesti. Tätä sotaa olisi mahdoton voittaa ilman YLEn omaa kiinnostusta.

  Ja kansan syvät rivit tulee sanomaan, ”who cares” koko oikeudelle ladata ohjelmat. Vain vähemmistö suomalaisista käyttää YLEn Areenaa, ja ne jotka sitä käyttävät eivät läheskään kaikki tahtoisi ladata videota kovalevyllensä. Jos jollakin ilveellä saisimmekin asian läpi, saisimme varmaan DRM-sontaa tai huonon bitraten videota (joka ei ole katsomisen arvoista) tai korkean bitraten huonon kompression videota (joka ei ole sen vaatiman latausajan arvoista). Jopa minäkin sanon asialle melkolailla jotta mitä v***n väliä, koska vertaisverkosta ladatut DVDripit ownaa streaming-saittien videolaadun mennen tullen.

  Yleisradion suomalaisesta ohjelmistosta toki vain murto-osa on muita väyliä käyttäen hankittavissa, joten laatukysymys ei tietenkään tee tarjontaa täysin arvottomaksi lisäksi, mutta mitään ”synninpäästöä” siitä on turha YLElle ja mediamaksulle hakea. Mikään nettilatauspalvelu ei ole netinkäyttäjälle mediamaksun arvoinen, jos ei kerran omista TV:tä eikä radiota. (Ottaen huomioon, että internet-yhteys, jota tuo nettilataus käyttää, täytyy vielä maksaa erikseen.)

  Mediamaksun vastustajia sentään löytyy puoluerajojen yli ja se kiinnostaa myös ei-internetkansaa, vanhojakin ikäryhmiä. Kannanotto tulonsiirtoargumentilla ei ole tarpeen, mutta entä kansalaisoikeutena olla ostamatta tätä sisällöntuotantoa? Kysehän ei ole sosiaaliturvasta, yleisen järjestyksen turvaamisesta tai muista asioista, jotka kiistatta kuuluukin valtiolle. Kais mediamaksua voitaisiin vastustaa ottamatta kantaa siihen onko budjettirahoitus (progressiivinen) parempi kuin nykyinen TV-maksu (tasavero TV:n omistajien kesken), sillä kumpikin näistä on parempi kuin mediamaksu (tasavero kaikkien kansalaisten kesken).

  Jos PP:n hallitus katsoo, että mediamaksu kansan valinnanvapauden rajoittajana on asia, jota vastaan hallitus katsoo voivansa ottaa kantaa, niin tuen luonnollisesti tätä näkemystä. Tuota tarvetta YLEn TV-arkistojen vapauttamista public domainiin voisi mielestäni lykätä myöhempään jollei jollakulla ole faktuaalista tietoa niistä lisenssisopimuksista, jotka Yleisradiolla on kotimaisten sisällöntuottajien kanssa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 34)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin