Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Kertokaa kohtaamistanne ongelmista tekijänoikeuslain kanssa

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kertokaa kohtaamistanne ongelmista tekijänoikeuslain kanssa

Tämä aihe sisältää 1 vastaus, 2 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Kutulainen Kutulainen 10 vuotta, 5 kuukautta sitten.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Kerätään tähän ketjuun ihmisten tai ihmisten kavereiden kokemuksia tapauksista, joissa tekijänoikeuslaki on syystä tai toisesta tuottanut kohtuuttomia ongelmia. Jos ette saaneet tehtyä lyhytelokuvaanne senmuotoisena kuin olisitte tahtoneet koska olisitte tarvinneet €500,000 haluamanne musiikkikappaleen lisenssimaksuihin, kertokaa siitä täällä. Sekä kaupallisiin että ei-kaupallisiin juttuihin liittyvät kokemukset ovat hyviä.

  Vain Suomen tekijänoikeuslakiin liittyviä ongelmia. Tarkoitus on käyttää näitä Piraattipuolueen esimerkkeinä siitä, miten tekijänoikeuslait tekevät oikeaa hallaa. Esimerkit siitä miten DMCA on paha tuskin tekevät kovin suurta vaikutusta suomalaiseen joka tahtoo tietää, miksi Suomen tekijänoikeuslakeja pitäisi muuttaa. Tosin ulkomailla esiintyneitä ongelmia jotka saattaisivat tulla Suomessakin probleemaksi saa ottaa esille. Esimerkiksi minä ostin Amazonista Captain N -boksin, mutta huomasin pettymyksekseni että sarjan DVD-versiosta oli osa alkuperäisistä musiikeista korvattu toisilla, johtuen mahdollisista ongelmista liittyen niiden käyttöön myös uudelleenjulkaisussa. Tämänlaisen ongelman voisi kuvitella tulevan täälläkin ongelmaksi, joten sen voisi mainita. Koetetaan kuitenkin keskittyä puhtaasti Suomen lainsäädäntöön liittyviin.

  Profiilikuva käyttäjästä Kutulainen

  Kutulainen

  said

  En tiedä voisiko tätä sanoa ongelmaksi, mutta selkeä epäkohta nykyisessä tekijänoikeusjärjestelmässä se ainakin on.

  Tein sosiologian kurssilla analyysiä emigranttien (maastamuuttajien) elämästä, ja eräs vastaan tullut tapaus oli Ameriikansuomalaisen Hiski Salomaan laulujen kohdalla. Hiski Salomaa oli yksi 1900-luvun alun suurimpia suomalaisia muusikkoja, ja monien kuuluisien laulujen tekijä (googlettakaa lisää, jos kiinnostaa). Yksi hänen suosituimmista lauluistaan oli Lännen lokari jota aikanaan soitettiin radiossa niin usein että lopulta YLEn ohjelmistopäälikkö kyllästyi siihen, kielti sen soittamisen ja rikkoi levyn suorassa lähetyksessä.

  Tekijänoikeuslakeihin tämä liittyy sillä tavalla, että Salomaa kuollessaan vuonna 1957 ei jättänyt jälkeensä perikuntaa, eikä hän ollut minkään tekijänoikeusjärjestön jäsen. Näinollen, kyseistä kappaletta ei nykylain mukaan voisi soittaa missään julkisessa tilaisuudessa, radiossa vai muussa vastaavassa mediassa ennen vuotta 2027. Koska kappaleen esittämiseenhän tarvitaan tekijänoikeudenhaltijan lupa, jota ei tässä tapauksessa voida saada mistään.
  Toisaalta, jos joku kuitenkin rikkoo tätä tekijänoikeuslakia soittamalla k.o. kappaletta (tai muita Salomaan kappaleita), ei hän myöskään joudu siitä edesvastuuseen sillä kyseessä on asianomistajarikos, ja asianomistajiahan ei tässä tapauksessa ole. Eli ei ole myöskään ketään viemässä asiaa käräjille.

  Tätä voitaneen käyttää hyvänä esimerkkinä nykytilanteen järjettömyydestä, ja sen ymmärtäneevät myös wanhemmatkin kansalaiset, joille Salomaan laulut ovat osa kultaisia muistoja. Sillä sehän tarkoittaa että heidän lempi-radioasemansa ovat tarkkaan ottaen piraatteja, mutta samalla kaikki myös ymmärtävät kuinka älytöntä on pitää tällaista tekoa rikollisena.

Esillä 2 viestiä, 1 - 2 (kaikkiaan 2)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin