Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Keskustelua puolueohjelman muutosesityksestä

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2011 Keskustelua puolueohjelman muutosesityksestä

Tämä aihe sisältää 18 vastaukset, 9 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Tronic Tronic 7 vuotta sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Ahto Apajalahti

  Puoluehallitus esittää tulevaisuusryhmän valmistelutyön pohjalta puolueohjelman muuttamista syyskokouksessa. Tässä ketjussa voit esittää näkemyksesi ehdotetuista muutoksista ja tehdä vastaesityksiä. Kaikki tässä ketjussa esille tulevat vastaesitykset pyritään ottamaan käsittelyyn kokouksessa 4.12. Jos puolueohjelman viilaaminen kiinnostaa enemmänkin, voit tulla paikalle jo lauantaina 3.12. Ks. kokouskutsu.

  Esitys puolueohjelman muuttamiseksi (pdf)

  Taustamuistio puolueohjelman muuttamisesta (tiivis esittely ja perustelut) (pdf)

  Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

  tkorppi

  said

  Itse suhtaudun hiukan varauksella tuohon koulutuspolitiikka-osion kohtaan, jossa korostetaan oman ajattelua ja tiedonhakutaitoja pänttäämisen kustannuksella. Syynä on se, että uskon oman ajattelun vaativan tuekseen tietoa, joka osataan ulkoa. Ja itse olen aina oppinut eniten perinteisessä ”luetaan materiaali koetta/tenttiä varten”, ja osaamiseni on jäänyt ryhmätyö+esitelmä -kursseilla hajanaisemmaksi.

  Lisäksi katson, että pedagogiikan yksityiskohdat ovat sellainen asiantuntijakysymys, jonka voisi jättää pedagogeille, ja johon poliittisen puolueen ei ehkä ole niin järkevää ottaa kantaa.

  Tuomas Korppi

  Profiilikuva käyttäjästä HarriKivisto

  Itse pidän kovasti siitä, että korostetaan omaa ajattelua ja tiedonhakukykyjä pänttäämisen sijaan, mutta tässä pitäisi ottaa selkeästi huomioon eri aineiden erot. Esimerkiksi kieliä ei voi oppia pänttämättä kunnolla (ja pänttääminen voi toki olla jossain määrin keskusteluharjoituksia ja muita luovia oppimismenetelmiä, mutta yhtä kaikki pitää muistaa ulkoa paljon asioita), ja niissä tiedonhakukyvyllä on rajallinen hyöty varsinkin alkuvaiheessa. Voi olla siis tarpeellista, että tämä näkökohta tulee jollain tavalla ilmi puolueohjelmasta.

  Ruotsin kielen vapaaehtoisuus kaikilla asteilla on parempi kuin pakkoruotsi, olen kuitenkin yhä sitä mieltä, että virkamiesruotsin pakollisuus on joissain koulutushaaroissa tarpeellista; siltä osin esitystä voisi ainakin pehmentää.

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  Toivon, että voimme tarjota hyvän vaihtoehdon patenttijärjestelmälle ja uskon, että Piraattipuolue on ainoa joka sen voi tarjota. Meillä on lähtökohtaisesti hyvä puolueohjelma ja ideologia siihen.
  Muutosesityksessä ehdotus, että
  ”Patenttien myöntämismenettelyssä tulisikin arvioida yksilöllisyys.” on kyllä pieni yritys parantaa patenttijärjestelmää, mutta se samalla esittää että hyväksymme nykypatentit. Ehdotus on minusta ristiriitainen muun ohjelman kanssa. :blush:
  Ehdotan että ko. kohta poistetaan sieltä ja tilalle esitetään: Patenttijärjestelmä on korvattava palkitsevalla ja avointa tiedojakoa edistävällä avoimella järjestelmällä.
  Minulla on täällä foorumilla tarkempaa ehdostusta sellaisesta.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  Toisesta kotimaisesta olisi ollut hyvä olla selvennys, että se koskee myös pakkosuomea ruotsinkielisissä kuluissa, mutta tämän voi tuoda esille sitten vaikka itse kokouksessa.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Ehdotuksia/tarkennuksia puolueohjelman uudistamiseen:

  Koulutus:

  Koulun tulisi kasvattaa koululaiset itsenäiseen ja kriittiseen ajatteluun. Koulutuksen tulisi kannustaa tiedon etsimiseen.

  Patentit:

  Patentin myöntäminen tulisi sallia ainoastaan luonnollisille henkilöille. Samalla patenttien myöntäminen työn puolesta tulisi kieltää. Patenttien myöntäminen oikeushenkilöille (yrityksille) tulisi kieltää sekä ohjelmistopatentit kieltää.

  Perustelu: lainsäädännön tulee suojata keksimistä yleensä joka tapahtuu yksityisen ihmisen toimesta. (Pelle hermannit yms porukka.)

  edit tarkennusta ehdotukseen.

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Gagis,

  ”Toisen kotimaisen kielen opiskelun tulee olla kaikilla oppiasteilla
  vapaaehtoista”

  Eikö tämä ole sama asia på svenska?

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  On, mutta kun se ei ole svenska mitä tarkoitetaan toisena yleiskielessä. suurin osa myös ruotsinkielisistä mieltää ruotsinkelen toiseksi. Siksi on selvennys tarpeen, sillä ei voi puhua äidinkielestäkään nykymaailmassa.

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Maria wrote:
  Quote:Toivon, että voimme tarjota hyvän vaihtoehdon patenttijärjestelmälle ja uskon, että Piraattipuolue on ainoa joka sen voi tarjota.
  Patenttijärjestelmä on haitallinen yhteiskunnalle eikä sitä tarvita mihinkään. Siitä pitää vain luopua, eikä sen tilalle tarvitse kehittää mitään erityistä.

  Profiilikuva käyttäjästä Pekka Mustonen

  Patenteista ja pakkoruotsista on kokonaisuudessaan luovuttava. Ensin patentit; niiden olemassaolo estää aina vapaata kilpailua, kun joku voi väittää jo keksineensä asian ja estää näin toista tahoa kehittämästä ja hyödyntämästä sitä. Räikein vääryys tietenkin on lääkepatentit, en ala arvioimaan kuinka monta ihmishenkeä ne ovat maksaneet, mutta Suomen väkiluku on pieni numero.

  Pakkoruotsista sitten; kaksikielisyys on rikkaus maallemme, mutta se ei missään tapauksessa saa tarkoittaa sitä, että kaikkien olisi osattava molemmat kielet. Pakkoruotsista (tai suomesta) on kova rasite ihmiselle, koska meidän aivomme vaan eivät kykene vastaanottamaan rajatonta määrää kieliä. Toiset pystyvät enemmän, toiset vähemmän. Itselläni pakkoruotsi johti siihen, ettei kapasiteetti päässäni kertakaikkiaan riittänyt enää minkään ylimääräisen kielen oppimiseen. Ilman pakkoruotsia olisin voinut oppia sen sijaan jonkun minulle hyödyllisemmän kielen. Tämä asia rasittaa suomalaisten kilpailukykyä maailmalla. Kun muut länsimaiset usein osaavat oman kielensä lisäksi kaksi vierasta ja heille hyödyllistä kieltä osaavat suomalaiset vain englantia ja sitten tuota ruotsia. Tässä häviämme siis jatkuvasti esimerkiksi ruotsalaisille.

  Profiilikuva käyttäjästä Gagis

  Gagis

  said

  horgh wrote:
  Quote:koska meidän aivomme vaan eivät kykene vastaanottamaan rajatonta määrää kieliä. Toiset pystyvät enemmän, toiset vähemmän. Itselläni pakkoruotsi johti siihen, ettei kapasiteetti päässäni kertakaikkiaan riittänyt enää minkään ylimääräisen kielen oppimiseen. Ilman pakkoruotsia olisin voinut oppia sen sijaan jonkun minulle hyödyllisemmän kielen. Tämä asia rasittaa suomalaisten kilpailukykyä maailmalla. Kun muut länsimaiset usein osaavat oman kielensä lisäksi kaksi vierasta ja heille hyödyllistä kieltä osaavat suomalaiset vain englantia ja sitten tuota ruotsia. Tässä häviämme siis jatkuvasti esimerkiksi ruotsalaisille.
  Kannatan itsekin toki pakkojen vähentämistä mutta tämä peruste sille on epätosi. Kielten oppiminen tutkitusti helpottuu sitä enemmän, mitä enemmän kieliä on jo aikaisemmin opiskellut. Ihmisen oppimiskapasiteetti ei ole kuvailemallasi tavalla rajoittunut. Suomalaisten kielitaito nimenomaan on huomattavasti korkeampi kuin euroopassa keskimäärin koska olemme pienestä pitäen kosketuksissa vähintään kahteen ja useimmiten kolmeen kieleen. Tämä vaikutus on erityisen voimakas koska toisin kuin useimmat eurooppalaiset kielet, suomi ei ole näiden muiden kielten lähisukulainen joten opimme pienestä pitäen käsittelemään hyvinkin suuria eroja kielten rakenteissa ja ajattelutavoissa. Vastaavasti muissa kaksikielisissä maissa on havaittavissa samaa ilmiötä. Kanadalaistenkin kielitaito on keskimääräistä parempaa jne vaikka ranska ja englanti ovatkin niin läheistä sukua toisilleen, että se ei hirveästi valmenna täysin eri sukua olevien kielten oppimiseen.

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  horgh wrote:
  Quote:Patenteista ja pakkoruotsista on kokonaisuudessaan luovuttava. Ensin patentit; niiden olemassaolo estää aina vapaata kilpailua, kun joku voi väittää jo keksineensä asian ja estää näin toista tahoa kehittämästä ja hyödyntämästä sitä. Räikein vääryys tietenkin on lääkepatentit, en ala arvioimaan kuinka monta ihmishenkeä ne ovat maksaneet, mutta Suomen väkiluku on pieni numero.
  Niinpä, juuri tällaisena kun patenttiärjestelmä on, se estää aina vapaata kilpailua ja aiheuttaa haittaa. Siksi ehdotuksemme : http://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta/573-syyskokous-2011/10206-aloite-korvaavasta-patenttijaerjestelmaestae syntyi.
  Se edistää kehitystä, kun on oikeus jakaa, käyttää, kehittää ja saada siitä palkkiotakin.
  Sen sijaan että verovarat ja yrittäjien kehityspanokset menevät pelkkään patenttihallintaan, oikeudenkäynteihin ja jo-keksityn-kiertämiseen, me tuemme tiedon julkaisemista ja jakamista.
  Yksinomaan patenttijärjestelmän purkaminen edistää vain niitä joilla on eniten resursseja ”reverse-engineerata” ja kopioida.

  Profiilikuva käyttäjästä Maria

  Maria

  said

  mrZombie wrote:
  Patenttijärjestelmä on haitallinen yhteiskunnalle eikä sitä tarvita mihinkään. Siitä pitää vain luopua, eikä sen tilalle tarvitse kehittää mitään erityistä.[/quote]
  Totta. niin kauan kun puhumme olemassa olevasta. Sanotaan, että lääkepatentit ovat olleet ainoita, joissa patenttijärjestelmä on toiminut, mene-ja-tiedä, mutta mikäli se pitää paikkansa, on Ruotsin Piraatien laskemalta lääkepatenttivaihtoehdon pohjalta järkevää arvioida sitä vaikutusta, mikä muiden kanssa tilanne olisi, kun lähdetään kääntämään patenttisysteemiä uudelta pohjalta.

  Profiilikuva käyttäjästä tkorppi

  tkorppi

  said

  Tuosta koulutuspolitiikasta vielä: Jos uskonnonopetuksesta on tarkoitus luopua ja siirtää se historiaan ja filosofiaan, voisiko samaan syssyyn vielä mainita, että filosofianopetusta pitäisi lisätä. Oman ajattelun kehittämistäkin tukisi, jos yläasteella olisi sellainen filosofisluonteinen kurssi, jossa tutustuttaisiin mm. tiedon lajeihin (empiirinen / analyyttinen) sekä argumentaatiovirheiden välttämiseen (argumentaatiovirheet kertovat usein huonosta ajattelusta, koska asiat on perusteltu itselle käyttäen virheargumentteja).

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 19)

Alueelle ‘Syyskokous 2011’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin