Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Kirjastot pelkäävät olemassaolonsa puolesta…

Etusivu Foorumit Uutisia maailmalta Kirjastot pelkäävät olemassaolonsa puolesta…

Tämä aihe sisältää 5 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Letesgubbe Letesgubbe 8 vuotta, 8 kuukautta sitten.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2010/02/sahkokirjojen_laiton_lataus_uhkaa_kirjastoja_1428307.html

  Jukka Relander ei ymmärrä että kun ekirjat tulevat kenenkään kirjailijan ei tarvitse mennä kustantajan pakeille, kenenkää ei tarvitse myydä omaa kirjaansa kirjakaupassa mutta kansakunta tarvitsee paikan josta hakea tietoa ja noita ekirjoja.

  Vaikka sitten freeware indie tuotantona jos ei muuta, tämä mahdollistaa uusien kirjailijoiden tulon kulttuurin saralle. Kustantajat (ainakin suuremmat) tietävät tasan tarkkaan missä mennään ja mihin mennään tulevaisuudessa. Ja se heitä pelottaa.

  Profiilikuva käyttäjästä Paranox

  Paranox

  said

  Olisi äärimmäisen käytännöllistä, jos kirjastojärjestelmä uudistettaisiin myös sähköisten painosten jakamiseen ihmisten vapaaseen käyttöön. Jokainen kirjastossa lainattavissa tai luettavissa oleva kirja on käytännössä vapassa jakelussa, joten miksi se ei olisi myös sähköisesti saatavilla?

  Tämä muutos ei edes vaatisi suuria mullistuksia, paitsi ehkä tekijänoikeuksien omistajien taholta, koska he eivät varmaan ilahtuisi tästä.

  Ei kirjasto kuole, jos se pysyy ajan hengessä mukana. Ei kuole musiikkibisneskään, jos se tarjoaa sitä mikä myy.

  Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  En näe mitään syytä sille, ettei kirjastoja voisi osittain korvata nimenomaan valtion/kuntien yläpitämillä tracker- ja www-palvelimilla ja tiedostoja jakavilla palvelimilla. Kirjastojen palvelimilla olevista tiedostoista voitaisiin jopa maksaa korvaus alkuperäisille tekijöille, kuten nyt kirjastoon lainaan otettavista teoksista maksetaan, ja toimintaa voitaisiin vaikka rahoittaa www-sivujen yhteyteen sijoitetulla mainonnalla. Toiminta ei pyrkisi voiton tekemiseen ja sillä tuotettaisiin tuloja artisteillekin. Jakamisen sujuvuudesta vastaisivat piraattihenkeen tietenkin kaikki verkon käyttäjät.

  Jos ja kun tekijänoikeuslaki saadaan uudistettua edes likimain sellaiseksi, mitä Piraattipuolue ajaa, pitäisi pohtia laitettaisiinko artistien musiikkia ”väkisin” jakoon valtion/kuntien pyörittämään verkkoon. Ehkä siinä vaiheessa tosin kukaan ei olisi niin tyhmä, että kieltäytyisi tällaisesta, koska tästä he saisivat mahdollisesti edes jotain tuloja, kun taas laillistetuissa muissa jakelukanavissa ei suoria tuloja olisi lainkaan, vaan kaikki tulot tulisivat nimenomaan piratisoinnin tuloksena tulleesta ostopäätöksestä, keikkakäynneistä ja muusta vastaavasta.

  Jo nyt, ennen udistusta tällainen järjestelmä olisi hieno luoda. Marginaaliartistit, joilla ei ole varaa maksaa kunnollisesta musiikkitiedostojen jakelusta, mutta haluavat jakaa tuotoksiaan suuren joukon kesken, kenties jopa siinä toivossa, että joku maksaisikin tuotoksesta, voisivat laittaa albumeitaan jakoon, samoin kirjailijat ja elokuvantekijät. Mikäli jokin kuuluisampikin poppoo tajuaisi, että tämä on fiksu homma ja tällä saadaan positiivista julkisuuskuvaa, niin mikään (levy-yhtiön lisäksi, köh) ei heitä estäisi laittamasta albumiaan jakoon. Kaikki olisivat tervetulleita.

  Public domainin alaista tavaraa voisi kuka tahansa lähettää kirjastolle, jolloin kirjastolla tarkistettaisiin onko kyseinen media todella public domainia vaiko ei. Vanhemmat tallenteet ovat yleensä melko kehnossa kunnossa, mutta kirjastolla voisi olla omat henkilöt remasteroimassa kansan lähettämää musiikkia ja videoita ja tätä voitaisiin tehdä myös käyttäjien voimin. En tosin tiedä millaiset kustannukset tästä syntyisivät, joten tämä on lähinnä heitto. Suuren public domaim -kirjaston myötä artisteille syntyisi kuitenkin suunnaton samplevarasto.

  En todellakaan ymmärrä miten kirjastojen tässä pitäisi pelätä. Se, että nykymuotoiset kirjastot saattavat vielä joskus kuihtua, ei tarkoita, että se tulee tapahtumaan aivan pian. Ja ei muuttuminen tarkoita olemassaolon lakkaamista. Ei matkustaminenkaan mihinkään ole kuollut, vaikkemme enää hevoskärryillä kuljekaan.

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Jep, Piraattipuolueessa (etenkin minä) on alusta asti puhuttu kirjastojen suurista mahdollisuuksista ja mahdollisuudesta jakaa korvauksia teosten käytöstä kirjastojen kautta. Siinä olisi perinteiselle trackerille luotettava vaihtoehto, joka voisi vaikuttaa rahojen jakautumiseen tekijöiden kesken. Tähän ei edes vaadittaisi mitään muuta kuin kirjastojen korvauskäytäntöjen uudistaminen ja aluksi yhden palvelinsalin perustaminen. Jakamisessakin voi hyödyntää P2P:tä, mikä vähentää palvelinkuluja.

  Profiilikuva käyttäjästä Letesgubbe

  Letesgubbe

  said

  Paranox kirjoitti:
  Quote:Ei kirjasto kuole, jos se pysyy ajan hengessä mukana.
  Kirjastolaitos on vuosien saatossa pystynyt aina hyvin uudistumaan, jopa kulkemaan muutosten kärjessä. Kirjasto on paljon muutakin kuin paperikirjoja hyllyssä.

Esillä 6 viestiä, 1 - 6 (kaikkiaan 6)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin