Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Kokousaloite: Isyysoikeus

Etusivu Foorumit Arkisto Syyskokous 2010 Kokousaloite: Isyysoikeus

Tämä aihe sisältää 6 vastaukset, 6 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi Ruuhijarvi 7 vuotta, 12 kuukautta sitten.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Pahoitteluni siitä, että tämä tulee ihan viime tipassa. Nyt-liitteessä oli kuitenkin tänään Panu Horsmalahdesta juttu, jossa ei selkeästikään oltu ymmärretty, että Piraattipuolue ei vastusta nimeämisoikeutta. Vastaavaa kommenttia on tullut myös muualta. Sen vuoksi ajattelin, että olisi hyvä hyväksyä seuraavanlainen kannanotto selvyyden vuoksi.

  ——

  Piraattipuolue tukee tekijöiden oikeutta tulla nimetyksi

  Tekijän oikeus tulla nimetyksi teoksen yhteydessä tunnetaan isyysoikeutena. Se pysyy voimassa myös tekijänoikeuden muiden rajoitusten rauettua, eli esimerkiksi Aleksis Kiven nimi tulee edelleen mainita Seitsemän veljeksen uusintapainosten yhteydessä. Vastaavasti kaikenlaisten kirjoitusten, taideteosten ja musiikkiteosten yhteydessä tulisi mainita tekijän nimi siten kuten vakiintunut tapa edellyttää, ja jotakuta lainatessa tulee alkuperäislähde mainita.

  Isyysoikeuden asema on erilainen kuin kaupallisen tekijänoikeuden tai epäkaupallisen käytön kiellon. Sekä ylimittainen kaupallinen tekijänoikeus että epäkaupallisen kopioinnin kielto tuottavat yhteiskunnalle laajamittaista ja selkeää vahinkoa. Kaupallisen tekijänoikeuden tuottama vahinko syntyy mm. tuotteiden huonomman saatavuuden sekä hyödyntämisvaikeuksien kautta. Epäkaupallisen kopioinnin kieltoa taas on mahdoton kattavasti valvoa muuten kuin murtamalla viestintäsalaisuus, minkä lisäksi se tukahduttaa uusiokulttuuria eikä siitä ole osoitettu olevan mitään hyötyä.

  Sen sijaan isyysoikeudesta ei voi katsoa olevan yhteiskunnalle minkäänlaista vahinkoa. Päinvastoin, monet vapaan kopioinnin maailmaan erityisen hyvin sopivat ansaintamallit perustuvat tekijän tunnetuksi tekemiseen. Ihmiset haluavat luontaisesti tukea arvostamansa kulttuurin tekijöitä, mutta tukeminen on vaikeaa mikäli tekijä ei ole tiedossa. Kannatettavaa ei myöskään ole ihmisten harhaanjohtaminen sillä, että väittää muiden teoksia omikseen.

  Koska asiasta on julkisuudessa olla sekaannusta, Piraattipuolue selventää tällä kannanotolla asennoitumistaan isyysoikeuteen. Isyysoikeuden heikentäminen ei millään tavalla kuulu Piraattipuolueen tavoitteisiin, vaan puolue tukee ja kannattaa tekijöiden oikeutta tulla nimetyksi teostensa yhteydessä. Kun puhutaan tekijänoikeuden keston rajoittamista, ei asiaan liity isyysoikeuden rajoittaminen.

  ——

  Kannattajia tähän asti: Lasse Kärkkäinen, Panu Horsmalahti, Timi Wahalahti, Oskar Elmgren, Jaakko Koivula, Tapio Berschewsky, Ilari Mäkimattila, Matti Pajunen, Harri Kivistö, Tero Keinänen, Jukka Tuohimetsä.

  Profiilikuva käyttäjästä tRM

  tRM

  said

  Ei jaksanut koko tekstiä lukea, pahoittelua jos jotain meni ohi.
  Kannatan kyllä, mutta kai toi on jo selkeesti puolueen kanta. Eli hallitus voi vaan puskea tiedoitetta ulos ilman että pitäisi pyöräyttää puoluekokouksen kautta.

  Profiilikuva käyttäjästä Kaj Sotala

  Kaj Sotala

  said

  Aktiivit ovat varmasti enimmäkseen samaa mieltä siitä että tämä on jo nykyinen kanta, mutta on totta että asia on periaatteessa aavistuksen tulkinnanvarainen. Esimerkiksi se usein käytetty 5 kohdan tiivistelmä tavoitteista puhuu vain ”tekijänoikeussuojan lyhentämisestä”, ja vaikka puolueohjelmassa puhutaankin erikseen kaupallisesta käytöstä, jää siitä epäselväksi mikä puolueen tarkka suhtautuminen on. Sen puolesta olisi hyvä, jos puoluekokous tuon hyväksyisi.

  Lisäksi puoluekokouksissa (ei vain Piraattipuolueen) hyväksytetään yleisestikin ottaen yleisiä kannanottoja, jotka periaatteessa puoluehallituskin voisi allekirjoittaa omalla nimellään. Antaa niille tiettyä lisäuskottavuutta ja uutisarvoa: media saattaa herkemmin uutisoida sekä puoluekokouksesta että kannanotosta kuin kummastakaan yksinään.

  Profiilikuva käyttäjästä kzzh

  kzzh

  said

  Jjos asiasta kerran on ollut epäselvyyttä, niin ehkä tuota sitten pitää selventää.

  Esimerkkinä ollut kannanotto toisaalta on minusta vähän puolustelevan reaktiivinen sävyltään. Ei välttämättömästi olisi ehkä niin tarpeen alleviivata että ei me hei oikeesti olla tätä mieltä. Kunhan kerrottaisiin mitä mieltä ollaan ja jätetään selittely pois. Puolustelu on aina jotenkin epäilyttävää.

  Kannatan kuitenkin ajatusta yleisesti.

  -Jaakko Koivula

  Profiilikuva käyttäjästä Pirate0

  Pirate0

  said

  Kaikilla on oikeus tulla nimetyksi teoksen tekijänä … mutta isyysoikeus ei saa merkitä että teoksen tekijä voisi rajoittaa teoksen esittämistä. Jos on tehnyt jonkun teoksen teoksen ja julkistanut sen niin sitä saisi tekijäinoikeuksien (aika olisi lyhyt) rajoissa käyttää.

  Esim musiikkikappaleen esittämistä ei voisi estää vetoamalla esim isyysoikeuteen.

  Profiilikuva käyttäjästä JoonasD6

  JoonasD6

  said

  Kannatan, että tätä käsitellään kokouksessa.

  Kyllähän isyysoikeus on ”selvä juttu” niin piraattipuolueelle kuin lainsäädännössäkin, mutta valitsevassa keskusteluilmapiirissä olisi hyvä tuoda tämä paremmin esille. Tarkempaa muotoa voi sitten hioa.

  Profiilikuva käyttäjästä Ruuhijarvi

  Ruuhijarvi

  said

  Mielestäni tässä pitäisi enemmänkin painottaa lukijan/kuulijan/katsojan/minkälien oikeutta tietää tekijä kuin tekijän oikeutta tulla nimetyksi. Koen, ettei tekijälle ole niin tärkeää, että muut tietävät juuri hänen tehneen jotain, kuin yhteiskunnan mahdollisuus tietää, kuka on teoksen alunperin tehnyt

  Kannatan joka tapauksessa.

Esillä 7 viestiä, 1 - 7 (kaikkiaan 7)

Alueelle ‘Syyskokous 2010’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Siirry työkalupalkkiin