Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Kuinka paljon Suomi antaa rahaa Microsoftille?

Tämä aihe sisältää 54 vastaukset, 12 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä pirattimies pirattimies 9 vuotta, 1 kuukausi sitten.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 51)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Vaadin Linux käyttöjärjestelmän ja yhtenäisen MySQL databasen KELA:n Sosiaalitoimiston ja Työvoimatoimiston tietojärjestelmiin. Vaadin myös että nämä kaikki kyseiset toimistot lakkautetaan, mutta siitä lisää myöhemmin.

  Supernopealla googlauksella löytyi heti ainakin Noormarkkulainen koulu joka on jo vuosia käyttänyt Linux järjestelmiä http://edu.noormarkku.fi/ltsp/opetus.html tässä on arvoisat piraatit taas satojen miljoonien eurojen säästö kyseessä.. muutaman vaalikauden aikana Suomi maksaa varmasti jo miljardeja euroja siitä että käytämme historian surkeinta käyttöjärjestelmää hallinnoissamme.

  Matti Vanhanen ja Mikael Jugner liittyvät asiaan vahvasti.

  Profiilikuva käyttäjästä Naseag

  Naseag

  said

  Pääkaupunkiseudulla tuollaiset kertainvestoinnit eivät oikein tahdo onnistua, koska vaihtaminen tulee erittäin kalliiksi. Mikkisofta tarjoaa kuitenkin aika hyvää määräalea isoille organisaatioille ja jokainen työntekijä osaa jo omasta takaa käyttää Microsoftin tuotteita. Homman pitäisi ehdottomasti lähteä pikkukunnista. Jokainen mukaan liittyvä kunta yhdistettäisiin osaksi koko Suomen kattavaa hallinto-/opetusverkkoa. Sitten kun yhtenäinen Linux-raja saataisiin vedettyä pk-seudun rajoille, voitaisiin kalleimmille kohteille tarjota valmis paketti, jolla yhtenäiseen verkkoon siirtyminen olisi melko kivutonta ja ennen kaikkea halpaa. Viimeisen miljoonan ihmisen siirtäminen yhtäaikaisesti tulee kuitenkin olemaan niin mieletön savotta.

  Siirtymisen onnistuminen vaatisi kuitenkin lyhyellä aikavälillä kannattavaa investointia kunnille. Uuden järjestelmän tulisi maksaa itsensä vuoden sisällä takaisin, jotta siirtyminen olisi mielekästä. Useissa kunnissa eletään kuitenkin kuluvan vuoden tilikirjan kanssa aika kädestä suuhun -periaatteella. Tästähän voisi Linux-ihmiset perustaa jonkinlaisen open source -projektin, joka säästäisi vapaaehtoisvoimin kunnille ne kaivatut miljoonat. Nopeuttaisi varmasti siirtymistä kun joku tekisi homman ilmaiseksi. Sitten ei tarvitsisi maksa kuin konsulteille, jotka tulevat käyttöönottamaan(asennus ja koulutus) järjestelmän.

  Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Ubuntun osaa asentaa lapsikin ja se maksaa 0 euroa.
  Open Office kuuluu pakettiin ja se maksaa 0 euroa.
  Ostettavat koneet voidaan valita halvemmista komponenteista.
  Nvidia ION alusta Atom 330 CPU:lla on riittävän tehokas kaikkeen peruskäyttöön.
  Yhden yksikön hinta könttänä ja ilman kiintolevyjä jäänee alle 100 euron (2010)
  Rahasta se EI ole kiinni.
  Eriasia taas on että kannattaako uskoa Microsoftin lobaajia jotka haluavat tietenkin aina vaan rahaa.

  Profiilikuva käyttäjästä Naseag

  Naseag

  said

  Olet aivan oikeassa komponenttien suhteen, se on se halvin osuus. Kouluttamisessa ei ole niinkään kyse lapsista, jotka harjoittelevat ensimmäistä kosketusta tietokoneisiin. Kyse on henkilökunnasta, joka käyttää työkseen näitä laitteita. Ei ole myöskään mieltä haukkua henkilökuntaa yksinkertaiseksi, sillä pysyminen käyttöjärjestelmien mukana ei ole heidän bisnes. Heidän hommansa on pitää yllä kaupungin/valtion palveluita ja tällä hetkellä se näyttää helpoiten hoituvan mikkisoftan tuotteilla.

  Tätä hommaa pitäisi lähteä ehdottomasti kehittämään projektivetoisesti. Tarvittaisiin harkittu suunnitelma, jolla kunnanjohtajat saadaan puhuttua Linuxiin. Tämä tarkoittaa siis verkon, koneiden, asennusten, hankintojen, palveluiden, koulutuksen ja ennen kaikkea siirtymän tarkkaa suunnittelua. Dynaamisella konespeksillä saadaan jatkuvasti laskettua päivän hinta esimerkiksi 300 oppilaan koululle. Samoin osataan myös sanoa siirtymäaika, jonka muutos tulee viemään. Muutos tulee kuitenkin lähteä pienistä, sillä siellä se lisensointi on kalleinta.

  EDIT:
  Tuli juuri hajatelma mieleen. Ehkä keskustelu pitäisi viedä aluksi Linux-koulutuksen lisäämiseen. Mikäli Piraattipuolue saisi vaikutettua siihen, että peruskoulun atk:n opetussuunnitelmaan saataisiin pakollinen Linux-koulutus. Tämä toisi aidon vaihtoehdon ja mahdollisesti 20 vuoden päästä muutospaine saattaisi olla huomattavasti pienempi, jos Linux saadaan yleistymään kodeissa. Puhelimethan nojautuvat jo vahvasti avoimeen lähdekoodiin ja vahvistavat jatkuvasti asemaansa käytetyimpänä tietoteknisenä laitteena.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Tätä asiaa on puitu usein.
  Mielestäni oleellisin syy vapaan ja kaupallisen softan käyttömäärään on kaupallisten yritysten myyntityö ja tukipalvelut, jotka vapaan softan käyttäjä joutuu rakentamaan ohjelmien asennuksesta ylläpitoon ja päivityksiin. Yritysten ja yhteisöjen sisällä tehtävät päätökset on yleensä delegointia ja vastuun ulkoistamista.

  Muutosta asiaan saisi kaupallisella palvelulla joka pohjautuisi vapaan softan käyttöön.
  Myös painostus valtion organisaatioiden softapolitiikkaaan vaikuttaisi mahdollisesti.

  Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Mielestäni tärkeintä olisi nyt viimeinkin lisätä Linux pohjaista koulutusta AMK opiskelijoille.
  Ei siellä vieläkään taida olla kuin joku 1-2 haisevaa peruskurssia.. Katsokaapa http://www.mol.fi sivuston työhakuja. Ne on lähes poikkeuksetta Linux osaajia koska nyt pitäisi hitaimpien alkaa käsittämään mihin suuntaan tietotekniikka on menossa.

  Linux on kaikkialla. Se on Nokian kaikkin tulevien kännyköiden OS sekä listaa komistaa LG, HTC, Motorola yms jättiläiset. Jaa että mitä siitä? Ne on vaan kännyköitä vai? Nooh.. .LG:n uudessa kännykässä on 800mhz CPU ja h.264 purkuun kykenevä GPU, samat specsit Nokialla. Ei ne ole ”vain” kännyköitä enää, missään nimessä.

  Maemo = Linux
  Android = Linux

  kun Khronos yhteenliittymän jengi saa OpenCL/GL/AL rajapintansa hiottua valmiiksi standardiksi niin DirectX putoaa kylmästi pelistä pois. Se on MS:n alasajon ensiaskel joka on vääjäämättömästi edessä. Miksi siis taistella sitä vastaan?

  Unix oli ensin, Unix tulee säilymäänkin eri muodoissaan. MS on ollut suuri puhallus. Häpeätahra käyttöjärjestelmien historiassa, korruption suurimpia mätäpesäkkeitä. Katsokaa heidän johtajaa Ballmeria.. Ei voi olla pimeämpää henkilöä olemassa missään firman johdossa. MS on käyttänyt epäreiluja taktiikoita siitä lähtien kun riitautui IBM:n kanssa 90 luvulla ja hylkäsi OS/2 kehityksen ja varasti NT kernelin koodit itselleen. Aika taitaa kullata muistot… Minä en unohda mitään, koskaan, milloinkaan.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Tuskinpa tällä foorumilla MS kannattajia parveilee.
  MS:n huonojen puolien pohdiskelu ei tosin edistä vapaata koodia, vaan teot ja toimivat ideat joilla muutosta luodaan. Henkilökohtaisesti odotan, että audion ja videon editoimiseen tulisi toimivia editoreja linux ympäristöön. Edulliset ja toimivat magix editorit jos saisi linuxille, niin uskon että joukkomuutto linuxille alkaisi. Onneksi on edes gimp ja openoffice.

  Profiilikuva käyttäjästä Naseag

  Naseag

  said

  Erilaisten palveluiden ja jopa pelien(quake3 yhtenä esimerkkinä) ajaminen selaimeen on varmasti myös yksi merkittävä seikka. Jos kaikki hyöty ja viihde saadaan ajettua alustariippumattomaksi, niin siinä vaiheessa alkaa olla aika merkittävää maksatko winkkarista tai mac os:stä vai käyttääkö samat hommat hoitavaa avointa ympäristöä.

  Itse kaipailisin myös jotain editoria linukkaan. Voisi olla ensimmäinen aito syy korvata kannettavan seiska esim. ubuntulla. Varsinkin, jos editori olisi kohtalaisen halpa ja toisi lisää puhtia tienpäällä editointiin. Saa ehdottaa, jos joku on törmännyt. Juuri asensen ubuntun 9.10 -distron studioversion virtualboxiin. En ole vielä kunnolla ehtinyt ottaa savuja ulos, mutta toivon, että sieltä löytyisi jotain uutta kokeiltavaa.

  Profiilikuva käyttäjästä pirattimies

  Quote:Tuli juuri hajatelma mieleen. Ehkä keskustelu pitäisi viedä aluksi Linux-koulutuksen lisäämiseen. Mikäli Piraattipuolue saisi vaikutettua siihen, että peruskoulun atk:n opetussuunnitelmaan saataisiin pakollinen Linux-koulutus. Tämä toisi aidon vaihtoehdon ja mahdollisesti 20 vuoden päästä muutospaine saattaisi olla huomattavasti pienempi, jos Linux saadaan yleistymään kodeissa. Puhelimethan nojautuvat jo vahvasti avoimeen lähdekoodiin ja vahvistavat jatkuvasti asemaansa käytetyimpänä tietoteknisenä laitteena.

  Kyllä. Myös googlen uusi pilvitekniikkainen Linux käyttöjärjestlmä ChromeOS on tulossa ensi vuoden puolella, sitä pitää heti päästä testailemaan kunhan julkaisevat vakaamman version Chromesta Linuxille.

  Mutta että menisi nyt 20 vuotta aikaa? Pelit tulevat siirtymään Linuxille entistä enemmän kiitos näiden mobiililaitteiden ja niiden sisältämän saman PC tekniikan jota desktopit käyttävät. Siksi olisi nyt jo äärimmäisen tärkeää laittaa korkeampiin oppilaitoksiin (toki ala-asteelta lähtien) välittömästi Linux opetusta ja painottuen seuraaviin aiheisiin:

  – QT (nokian omistama trolltehchin kehittämä GUI rajapinta, KDE4 käyttämä)
  – Open Office joka pyörii myös lähes millä tahansa alustalla
  – OpenCL, OpenGL jne rajapinnat sekä CUDA tekniikat supertietokoneiden tehtäviin nVidia GPU:lla

  Quote:Itse kaipailisin myös jotain editoria linukkaan. Voisi olla ensimmäinen aito syy korvata kannettavan seiska esim. ubuntulla. Varsinkin, jos editori olisi kohtalaisen halpa ja toisi lisää puhtia tienpäällä editointiin. Saa ehdottaa, jos joku on törmännyt. Juuri asensen ubuntun 9.10 -distron studioversion virtualboxiin. En ole vielä kunnolla ehtinyt ottaa savuja ulos, mutta toivon, että sieltä löytyisi jotain uutta kokeiltavaa.

  Mitä editoria? Äänieditoria vai tarkoitatko kenties DAW (digital audio workstation) softaa? Siihen on Linuxissa ehdoton kuningas Ardour 2.8 josta tulossa 3.0 versio joskus ensi vuonna. Se on jo niin pro luokan ohjelmisto että on enää käyttäjästä kiinni mitä sillä saa aikaiseksi.

  Pelkkien äänten editointiin en tiedä mikä on hyvä softa, Audacity niminen tuli googlella ainakin ensimmäisenä vastaan. mmmm pilvitekniikkaa. haluan sellaisille kursseille. ;)

  Profiilikuva käyttäjästä Naseag

  Naseag

  said

  Nooh, en nyt pohjimmiltani tarkoittanut 20 vuotta muutoksen alkuun, vaan 20 vuotta siihen, että Linux ja Windows vaihtaisivat markkinaosuuksia. Vähän huonosti selitin tuon kohdan. Toki suosio tulee kasvamaan, mutta en ainakaan vielä jaksa uskoa räjähdysmäiseen muutokseen.

  Tarkennetaan, etsimme siis kaveriporukalla videoeditoria. Joku yksinkertainen, jossa olisi muutama yksinkertainen siirtymä, mutta ennen kaikkea nopea videoiden raakaleikkuu ja siirtely. Laaja HD-tuki olisi myös plussaa, mutta kyllä perus dv-tukikin riittäisi.

  Profiilikuva käyttäjästä Spif

  Spif

  said

  Itse en näitä juttuja harrasta enkä ole ohjelmia testaillut, mutta hiljattain näin jossain suositeltavan tämmösiä uudehkon oloisia ohjelmia.

  Jokosher: Äänen tallennus ja editointi
  PiTiVi: Videon editointi.

  Profiilikuva käyttäjästä OSQ

  OSQ

  said

  Hienoa! Kysyvälle vastataan. Ubuntu hyökkää testikoneisiiin AV editorien kera, ja linux tulevaisuus valkenee. B)
  Suurella osalla marginaali- muusikkia/videota tekevillä taiteilijoilla on krooninen rahapula ja vähäinen tekniikan tietämys, joten ensimmäisen toimivan linux AV editorin tehtyäni, lahjoitan sen sellaista kaipaavalle.

  Profiilikuva käyttäjästä anttipng

  anttipng

  said

  Ubuntu Studio distrossa toi PiTiVi tulee ainakin mukana, ja paljon muuta.

  Ja linkki: Ubuntu Studio

  Profiilikuva käyttäjästä Mikko Kunnari

  Tässä nyt on se, että Linuxin maagista huomisen tulemista on toitotettu jo yli 10 vuotta ja sitä päivää ei ole vieläkään näkynyt. Markkinaosuus kun ei ole merkittävästi noussut viimeisen kymmenenkään vuoden aikana, joten miksi nytkään? Ei mikään ole muuttunut niistä ajoista, kun minäkin kakarana olin oikeen tosi anti-MS, niinku kaikki kaveritkin oli. Sitä paitsi eihän se wintoosa aikoinaan koskaan toiminutkaan. Nykyään tilanne on aika lailla eri.

  Yrityspuolella homma on aika eri kuin kotona. Ei ne yrityspuolen järjestelmät vaan ala maagisesti toimimaan linuxissa. Linuxia sitä paitsi kyllä käytetäänkin yrityksissä, esim. automaatiojärjestelmän eri osissa. Esim. robotti voi toimia linuxilla.

  Miten edes voi kuvitella vertaavansa kelan ja työkkärin järjestelmiä johonkin pikkuseen kouluun? Saati omaan linux-läppäriinsä?

  Linuxin saa kyllä ilmaiseksi, mutta sen asentaminen, ylläpito ja tuki on kaikkea muuta kuin ilmaista. Suuret yritykset laskevat itse asiassa MS:n tuotteiden olevan loppujen lopuksi halvempia, kuin avoimen koodin ratkaisut.

  Ja vielä: entä jos joku kusee? Kuka on vastuussa? Linuxin puolella ei kukaan, siinähän olet keskenäs sitte ku joku ei toimikaan ja hyvällä säkällä 10 miljoonaa euroa tulee tappiota päivässä.

  Linuxin käytön laajentuminen lähtee kyllä sieltä kotipuolelta ja alemman asteen kouluista, joissa yritystason vaatimuksia ei ole. Mutta kyllä se ylemmän asteen kouluihin meno jo vaatii jotain vakavasti otettavaa markkinaosuutta, mitä noin prosentti ei ole. Jos markkinaosuus on olematon, niin jotain vikaahan on pakko olla. Kyllä ihmiset maailman parasta ilmaista mielellään käyttäisi. Ei auta kuin jatkaa kehittämistä. Vauhdin pitää olla kova, ettei mäsä ja omppu kerkiä karkuun.

  Paljon realistisempaa olisi vaatia julkisella sektorilla avoimien rajapintojen käyttöä, jotta ei sitouduta tiettyihin toimittajiin. Mitään ei siis ostettaisi ilman, että rajapinnat toteutetaan avoimina. Tämä olisi siis ehto suoraan tarjouspyynnössä. Linuxia taas pitää kannustaa käyttämään siellä missä säästöt ovat todelliset ja minne se kaikin puolin sopii.

  Profiilikuva käyttäjästä Spif

  Spif

  said

  Et ole kyllä kovin paljoa seurannut kehitystä, jos väität ettei viimeisen 10 vuoden aikana olisi tapahtunut mitään. Minä olen käyttänyt linuxeja nyt muutaman vuoden ja selvää kehitystä on ollut sinäkin aikana vaikka kuinka paljon. Muutkin käyttikset toki kehittyvät jatkuvasti, mutta mielestäni linux on silti jo monessa suhteessa mennyt esim. Windowsien ohi.

  10 vuotta sitten Linux ei todellakaan ollut valmis työpöydille, mutta väittäisin että esim. Ubuntu alkaa tänä päivänä olemaan valmis suurimmalle osalle työpöydistä. Ubuntun kehityksessä tuntuu olevan joka julkaisussa edellistä suurempi harppaus koska kehittäjämäärä kasvaa jatkuvasti.

  Markkinaosuus alkaa luultavasti nousta siinä vaiheessa kun kaupasta voi ostaa myös sellaisen koneen jossa on asennettuna linux eikä windowsia. Onhan se ihan selvä ettei peruskäyttäjiä kiinnosta sitä käyttistä vaihtaa eikä se markkinaosuus sitten kasva. Ehkä se alkaa kasvaa ensi vuonna kun Chrome OS – laitteita aletaan myydä, ehkä IBM:n myymät Ubuntu-koneet alkavat saada markkinaosuutta tai ehkä miniläppäreitä aletaan myymään kunnollisilla linux-jakeluilla varustettuna. Yrityksiä tuoda linux työpöydille on ainakin tulossa paljon.

  Yrityspuolen järjestelmäthän tehdään niille käyttiksille joille niitä halutaan ostaa. Nyt kun peruskoulut ja lukiot ovat siirtyneet LTSP-ratkaisuihin siellä täällä ja kokemukset ovat olleet hyviä, alkaa luultavasti koulut isommassakin mittakaavassa harkitsemaan vaihtoa. Tämä näkyy luultavasti myös kotikäytössä. Yleensä kotiin halutaan samat softat kuin koululla on. Töissä halutaan käyttää sitä softaa mihin on totuttu. LTSP-kouluissahan ei varsinaisesti ole tarkoitus opettaa käyttämään openofficea jne. vaan puhutaan tekstinkäsittelyn opettamisen aloittamisesta ja Wordin käytön opettamisen lopettamisesta. Minusta tämä on kuitenkin myös yksi selkeä merkki linuxin markkinaosuuksien kasvusta tulevaisuudessa. 10 vuotta sitten ei tällaista ollut näköpiirissä.

  Millaista vastuuta tarkoitat? Korvaako Microsoft esimerkiksi tietoturva-aukoista aiheutuneet haitat? Tuskin. Entäs jos windows-kone laukeaa paperitehtaalla ja aiheutuu katko joka maksaa 10 miljoonaa, korvaako Microsoft sen? Tuskin. Linuxille, esim Red Hatille on käsittääkseni ihan vastaavat kaupalliset tuet kuin Windowsille. Ubuntullekkin on jotain, mutta kai se Red Hat on suosituin yrityskäytössä tällä hetkellä.

  Olen kyllä samaa mieltä siinä, että ei se Linux vielä ihan joka koneeseen taivu, mutta käyttö näyttää lisääntyvän niissä koneissa joihin linux sopii. Sitä kautta tulee myös enemmän kehittäjiä ja enemmän kysyntää jolloin kaupallisetkin tahot alkavat kiinnostua Linuxista. Esimerkiksi monet laitevalmistajat tekevät jo ajureita Linuxille vaikka onkin pienet markkinaosuudet. Jos vain yksi yritys tukee linuxia niin käytännössä koko Linux-markkina-alue on tämän valmistajan aluetta ja kilpailijoilla ei sinne ole mitään asiaa. Muidenkin yritysten on lähes pakko tukea linuxia vaikka siitä tulisi aluksi tappiotakin pienen myynnin vuoksi. Tällainen lumipalloefekti varmasti kiihdyttää linuxin tukemista kaupallisella puolella ja kun ohjelmat sekä laitteet tukevat linuxia niin ei yrityksilläkään ole mitään ongelmaa vaihtamisessa.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 51)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin