Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lausunto: Tekijänoikeudet työ- ja virkasuhteissa

Etusivu Foorumit Piraattipuolueen toiminta Lausunto: Tekijänoikeudet työ- ja virkasuhteissa

Tämä aihe sisältää 0 vastaukset, 1 kirjoittaja, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä Scoffa Scoffa 8 vuotta, 11 kuukautta sitten.

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä Scoffa

  Scoffa

  said

  Opetusministeriö julkaisi lausuntokierroksen esityksestään laiksi aiheessa ”Tekijänoikeudet työ- ja virkasuhteissa”.

  Valitettavasti tällä kertaa huomasin lausuntokierroksen olemassaolon myöhässä ja tästä syystä Piraattipuolueen kannanottoa ei valmisteltu foorumilla, vaan vauhdilla hallituksen keskuudessa ja sen jälkeen kiinnostuneiden keskuudessa IRC:n puolella. Lausuntokierroksen palautuspäivä oli 7.12.2009, joten myöhässä ollaan joka tapauksessa. Syy miksi lausuntokierros yleensäkin jäi huomaamatta, oli se ettei esityksestä ole lausuntopyyntöjä, vaan vapaasti kantaa otettava lausuntokierros.

  Lausunto lähetetään tänään vielä matkaan, mutta nyt illan ajan on vielä mahdollisuus kommentoida puoluehallituksen muodostamaan lausuntoa.

  Tietoa OPM:n esityksestä sekä lausuntokierroksesta
  Opetusministeriön esitys tekijänoikeuslain muutoksiksi

  Lausunto lähetetty.
  Lausunto PDF muodossa.
  ——————-
  Piraattipuolueen yleinen näkemys tekijänoikeuksista on, että kaikki teosten epäkaupallinen hyödyntäminen pitäisi vapauttaa, ja taloudellisten oikeuksien suoja-aika lyhentää 5-10 vuoteen julkaisuhetkestä. Mainitun 5-10 vuoden suoja-ajan aikana tekijän tulisi saada teoksensa kaupallisesta käytöstä korvausta.

  Tekijällä itsellään tulee olla aina mahdollisimman laaja oikeus hyödyntää tekemäänsä teosta, erityisesti epäkaupallisessa tarkoituksessa. Kilpailevan toiminnan harjoittamisen kieltojen tulee olla mahdollisimman suppeita. Piraattipuolueen näkemyksen mukaan ehdotettu laki saattaisi johtaa käytännössä kilpailevan toiminnan määritelmän laajenemiseen, mikä rajoittaisi tekijän oikeutta hyödyntää teoksiaan. Tällainen kehitys ei ole suotavaa. Piraattipuolue toivoo, että alkuperäisen tekijän oikeuksia huomattavasti rajoittavien sopimusten käyttö luovilla aloilla vähenisi.

  Teosten käytön ja hyödyntämisen tulee olla mahdollisimman helppoa ja laajaa. Vanhat sopimukset eivät saisi rajoittaa liikaa teosten hyödyntämistä teknologian kehittyessä. Jos työnantajalla on jo käyttöoikeus teokseen, kuten julkaisuoikeus tietyssä formaatissa, julkaisun pitäisi olla sallittua muissakin formaateissa, etenkin sellaisissa, jotka vastaavat tarkoitukseltaan alkuperäistä formaattia, mutta joita ei ole vielä keksitty sopimuksen solmimishetkellä. Tekijän pitäisi kuitenkin saada jonkinlainen korvaus käyttöalan laajenemisesta (Piraattipuolueen ehdottaman 5-10 vuoden suoja-ajan puitteissa). Joustavimmat ratkaisut saadaan kuitenkin pääasiassa aikaiseksi sopimusoikeudellisin menettelyin.

  Piraattipuolue pitää hyväksyttävänä tavoitteena sitä, että työnantaja voisi nykyistä vapaammin hyödyntää taloudelliselta merkitykseltään kaikin puolin vähäisiä työsuhteessa tehtyjä teoksia, kuten erilaisia muistioita ja ohjeita. Tekijälle taloudellisesti merkityksellisten teosten kaupallisten käyttöoikeuksien tulisi säilyä yksinomaan tekijällä, ellei erikseen ole sovittu muuta (Piraattipuolueen ehdottaman 5-10 vuoden suoja-ajan puitteissa).

  Lakia tulisi muuttaa julkishallinnon osalta siten, että kaikki virkamiesten virkatehtävissään luomat teokset olisivat täysin vapaita tekijänoikeudesta. Verovaroilla luotujen teosten tulisi olla aina veronmaksajien vapaasti hyödynnettävissä.

  Ehdotetun lain todellisia vaikutuksia on vaikea arvioida. Esityksessä on joitakin merkittäviä epäselvyyksiä, kuten ilmaisu ”vakiintunut käytäntö”. Piraattipuolueen näkemyksen mukaan ehdotettu laki ei olennaisesti lisäisi teosten hyödynnettävyyttä ja saattaisi rajoittaa tekijän itsensä oikeutta hyödyntää teostaan haluamiinsa tarkoituksiin. Tämän vuoksi Piraattipuolue ei kannata ehdotettua lakimuutosta, vaikka pitääkin joitakin siihen sisältyviä tavoitteita hyväksyttävinä.
  ——————-

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin