Tervetuloa Piraattipuolueeseen

Jos osallistuit vanhassa foorumissa, saat tunnuksesi takaisin pyytämällä uutta salasanaa.

Jos olet uusi jäsen, rekisteröidy.

Lue lisää uudistuksesta

Profiilikuvista

Oman avatarin saat käyttöön Gravatar-palvelun kautta (sama käyttäjätunnus kuin Wordpress.com).

Jäsenet

Lenkkareista, avoimesta tiedosta ja 3D-print.

Etusivu Foorumit Yleinen keskustelu ja politiikka Lenkkareista, avoimesta tiedosta ja 3D-print.

Tämä aihe sisältää 3 vastaukset, 3 kirjoittajaa, ja siihen kirjoitti viimeksi Profiilikuva käyttäjästä kyb3R kyb3R 8 vuotta, 3 kuukautta sitten.

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)
 • Julkaisija
  Viestit
 • Profiilikuva käyttäjästä smarko

  smarko

  said

  Päätellen siitä minkä taustaisia henkilöitä Piraattipuolueessa on ja on ollut, sekä mistä muista asioista mm. avoimesta lähdekoodista, kansalaisuudesta tietoyhteiskunnassa ja avoimesta tiedosta kiinnostuneet henkilöt tapaavat olla kiinnostuneita, voisi oma pienimuotoinen nettisivuni kiinnostaa teitä. Tosin, varsinainen asiani, josta kerroin hetken kuluttua, tuli mieleen siinä yhteydessä, kun keräilin tovi sivuani varten linkkejä, joihin viitata. Kyseinen sivuni on siis ”spinoff” Tietofarmi-palvelulleni (linkkejä artikkeleihin ja muihin teksteihin, sekä videoleikkeitä), joka ainakin kuvittelee rajautuvansa ”DIY-aiheisiin” (Do-It-Yourself), mutta onnistuu venyttämään heti alkuunsa rajansa kovin kauas. Jos Slashdot, Wired tai Fast Company on pysyvästi lukulistoillasi, olet todennäköisesti ”otollista kohderyhmää”.

  Johtuen pitkälti siitä, että tulen noita pikkupalveluitani varten lukeneeksi lukuisan määrän kovin erityyppisiä tekstejä, herää minulle toisinaan melko väistämättä mahdollisesti hiukan omituisiakin ideoiden kombinaatioita. Tällä kertaa kosketuksiin pääsivät ajatuksellisesti mm. 3D-printtaus, kansallisvaltio, avoin tieto, lailla ja direktiiveillä pakottaminen, sekä urheiluvälineiden valmistus.

  3D-printtaus on siinä mielessä vielä aika alkeellista, ettei niille tavoiteta esim. ihmiselimien monimutkaista sisäistä rakennetta, mutta sentään siivu kerralleen vertikaalisesti CAD-mallin pohjalta automaattisesti luoden saa rakennettua varsin massiivisiakin rakennelmia. Ja lisäksi on myös 5-akselisia robottikäsiä, jotka jyrsivät metallipalikasta melkein minkä muodon tahansa.

  Urheiluvälineiden valmistus tuli mieleeni omien 189 euroa maksaneiden lenkkareideni alkaessa olla jo alkuperäiset joustavuusominaisuutensa kadottaneita. Juoksulehden mukaan ne ovat parasta mitä on tarjolla, mutta niiden aktiivisena käyttäjänä tietyt niidet ominaisuudet kestivät vaivaiset 7 kk.

  Omituisuuslisää tähän kehittyvään ajatelmaan alkoi erittyä mukaan tämänpäiväisistä havainnoistani, jotka kohdistuivat niihin lenkkarillisiin ihmisiin, jotka kuljeskelivat — sanoisinko — läskit roikkuen, kuka kadulla, kuka polulla. Tyrmäsin ensinnä mieleeni tulleen ajatuksen siitä, auttaisiko ihmisiä, jos koko kansalle jaettaisiin ilmaiset huippuluokan lenkkarit — ajatuksen hylkyperusteena se, että sehän tulisi tolkuttoman kalliiksi, eikä hyödyistä olisi kovinkaan varmoja takeita.

  Eräs kansantalouden moottorin toiminnassa pitävistä voimista on vaikutelmani mukaan se, että ihmiset suorastaan täytyy saada haksahtamaan ostamaan tarpeettomia tuotteita ja kokeilemaan mahdollisimman monia eri vaihtoehtoja, jotta raha ns. liikkuisi, yritykset pysyisivät toimintakykyisinä, sekä myyjille, tuotekehittäjille ja markkinoijille olisi töitä. Mutta olisiko jollain tapaa täysin mahdotonta, ellei suorastaan katastrofaalista, jos jokin yksittäinen terveyttä edistävä ja sitä kautta valtion/kuntien menoja vähentävä tuotelaji (lenkkarit) olisivat läpeensä avoimen koodin henkisesti kehitettäviä tuotteita?

  Siis.. tupakkaan liittyvien pakotteiden ja rajoitteiden läpivieminen on osoittanut, että tarpeeksi halutessaan valtio kykenee laajalti vaikuttavien pyrkimysten läpiviemiseen ja niissä pitäytymiseen. Ja onhan Australiassakin laki, jonka mukaan hevosillekin pitää saluunassa tarjota vettä juotavaksi, jos hevonen sellaista tarvitsee. Vai muistinkohan tuon jälkimmäisen väärin?

  On todennäköistä, että moni taho on kovin mieltynyt siihen, että yhteiskunnassa on nyt ja aina tiettyä kontrastia ihmisten välillä, jotta voidaan erottaa kuka on menestyjä ja kuka tavis, mutta liekö lenkkareilla brassailun mahdollisuuden poisottaminen tekisi hallaa sellaisille haluille? Senkin jälkeen pystyisi edelleen elvistelemään esim. lautakunnan jäsenyydellään, matkailuelämyksillään tai tuttavapiirinsä laajuudella.

  Jos siitä olettamuksesta lähdettäisiin, että poliitikkojen ja virkamiesten pyrkimyksenä olisi aito halu tehdä Suomesta kaikin puolin hyvinvoiva kansa, kuten keskustalaisilla on pyrkimyksenä ylläpitää alkiolaiseen henkeen sivistyksen viemistä kaikkiin kolkkiin, voisi kai Tekes, Finnvera tai Työ- ja elinkeinoministeriön innovaatio-divisioona ottaa ihan asiakseen tälläisen toiminnan tukemisen? Siis sen, että rahavirtoja ohjattaisiin ”täydellisen Suomi-lenkkarin semiautomaattiseen valmistamiseen”.

  Ajatuksena tässä olisi, että pelkästään muutamia parametrejä muuttamalla saisi ”printattua” itselleen sopivat Täydelliset Suomi-lenkarit. Sopivat parametrit saisi astumalla urheiluliikkeessä muottiin, joka analysoi jalan muodon jne. Asiantunteva muotin käyttäjä (mahdollisesti jonkin fysio-alkuisen koulutuksen saanut) voisi vielä oman asiantuntemuksensa avustuksella tehdä hienosäätöä.

  Ongelmana on tietysti se, että lenkkareissa tyypillisesti käytetyt materiaalit eivät kaikki ole ihan sellaisia, että ne voitaisiin 3D-printata yhtä helposti kuin esim. Reebok printtaa omat prototyyppinsä: http://www.cadalyst.com/testing-analysis/prototyping/accuracy-speed-3d-printing-help-reebok-compete-11266 ; tietyt materiaalin joustavuuden ja käyttäytymisen aikaansaamiset olisivat oma haasteensa.

  Pointtina tässä on kuitenkin sen mietinnän alulle saattaminen, että mitäpä jos olisi mahdollista saada itselleen uudet täydelliset lenkkarit yhtä helposti kuin esim. digikuvansa voi syöttää automaattiselle kuvienkehityslaitteelle, joka sitten putkauttaa ulos valmiin lopputuotteen eli ne kuvat. Liekö tässä sen hullumpi idea kuin lääkepatenttien poistaminenkaan?

  Tähän loppuun voi venytellä vaikka näillä:

  http://venturebeat.com/2010/04/14/print-your-own-glass-objects-with-shapeways/
  http://hplusmagazine.com/articles/bio/diy-bio-growing-movement-takes-aging
  http://www.freedomofcreation.com/collection/janne-kyttanen-designs-3d-printed-gloves-for-dhub
  http://www.newscientist.com/article/mg20627621.200-rise-of-the-replicators.html
  http://blog.makezine.com/archive/2009/07/peter_semmelhack_of_bug_labs_on_hac.html

  Profiilikuva käyttäjästä mrZombie

  mrZombie

  said

  Mielenkiintoinen aihe!

  Luonnollisesti, niin kauan kuin valtio jakaa rahaa erinäisiin kehityshankkeisiin, olisi mahtavaa jos rahat jakautuisivat mahdollisimman paljon sellaisiin kohteisiin, jotka perustuvat enemmän tai vähemmän open sourcelle. Nykyään tosiaan pelkkä koodi ei ole sellaista, vaan myös 3D-printtereillä voi saada kaikkea kivaa ja hyödyllistä aikaan. Pointtina siis se, että ei niinkään pyrittäisi saamaan yksittäistä yritystä mahdollisimman kannattavaksi (eli ohjata rahaa osakkeenomistajille) vaan pyrittäisiin saamaan tuen tuottama hyöty koko yhteiskunnalle maksimoiduksi (eli sellaisten juttujen tukeminen, joita kuka tahansa voi käyttää vapaasti hyödyksi). Käytännössä tämä on tietenkin läpeensä korruptoituneen tukiaisjärjestelmän takia melko mahdotonta…

  Mutta mitä sitten tulee siihen, että lenkkarit olisivat tehokas tapa levittää hyvinvointia, niin olen hieman skeptinen. Niiden tarjoama pehmennyt ei välttämättä ole pidemmän päälle kovin terveellistä, vaikka mukavalta tuntuukin.

  Lisätietoa vaikkapa tästä artikkelista: The painful truth about trainers: Are running shoes a waste of money?

  Itse olen käyttänyt Vibram FiveFingersejä tämän kesän ja ollut varsin tyytyväinen.

  Profiilikuva käyttäjästä smarko

  smarko

  said

  Keräilin kuutisentoista videota DIY-aiheesta, joiden avulla pyrin määrittelemään sitä, mihin kaikkeen saattaisin DIYn ulottaa: http://tietofarmi.hoito.org/sivu-diy-videos.php

  Featuroituja aiheita muun muassa: korvankasvatus, avoin tieto henkinen bioteknologian yhteisö, MythBusters, yrttipuutarha hydroviljeltynä

  Profiilikuva käyttäjästä kyb3R

  kyb3R

  said

  Suomeenkin on levinnyt uusi hakkerien yhteisömuoto nimeltä ’hackerspace’. Kyseiset yhteisöt ovat useimmiten avoimen lähdekoodin kannattajia/käyttäjiä (kuten suuri osa hakkereista yleensä). Lisäksi avoimuutta sovelletaan myös hardware tuotoksiin. Myös RepRep (3D tulostus) on yksi suorittu aihe hackerspace yhteisössä. 3D tulostuksen osalta aktiivisuutta on jo Suomessakin, Tampereella ja Helsingissä.

  Erona perinteisiin hakkeriyhteisöihin on se, että hackerspace on nimensä mukaisesti ’tilaan’ perustuva yhteisö. Toisin sanoen jokaisella hackerspace pienyhteisöllä on olemassa (tai ainakin pyrkimys on saada sellainen) jokin fyysinen tila, jossa touhutaan. Lisäksi toinen suuri ero on julkisuus ja avoimuus (enemmän tai vähemmän). Älkööt kukaan tulkitse tätä viestiä ainakaan tahallaan mainokseksi.

  Sattumoisin olen yhden sellaisen yhteisön jäsen (mode 5w) Tampereella. Hackerspaces- liike ei ole niinkään pieni enää, vaan kyseisiä pienyhteisöjä on jo joitakin satoja. Osa niistä on enemmän tai vähemmän poliittisesti aktiviisia (ns haktivistisia).

  Lisää tietoa kyseisistä hakkeriyhteisöistä:
  http://hackerspaces.org
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hackerspace

Esillä 4 viestiä, 1 - 4 (kaikkiaan 4)

Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.

Siirry työkalupalkkiin